Szerző: HR Portal
Megjelent: 11 éve

Hol vannak a szakmunkások?

images

Kicsit vissza kell tekintenünk, hogy megértsük a jelenlegi helyzetet. Nagyapáink idejében kétkezi embernek lenni teljesen általános volt. Szüleink idejében már valamennyire változott a helyzet, de akkor még nem néztek "ferde szemmel" arra, akinek nem volt diplomája, hanem vízvezeték szerelőként vagy lakatosként dolgozott főállásban valahol, este és hétvégén pedig "fusizott". Aztán jött a nagy átalakulás, amelynek hatására szinte mindenki főiskolára, egyetemre ment és közgazdász, bölcsész, jogász vagy mérnök lett. Közben a régi jó szakemberek kezdték elérni a nyugdíjkorhatárt vagy erősen közeledtek felé. Többen elkezdtek gondolkodni a "fiatalításban", a nyugdíjba vonult kollégák helyettesítésében, de itt jelentkeztek az első problémák.

Ma már egy jó szakmunkás bére akár elérheti a középvezetői béreket is. Nem is tűnik fel szinte, hogy egy jó karbantartó sok esetben többet keres egy tanárnál vagy orvosnál főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a szakmunkások esetében még mindig viszonylag sűrűn találkozunk "szürke" bérekkel.

Napjaink HR-ese kénytelen szembesülni a szakmunkás keresés nehézségeivel. Itt nem jelent minden esetben megoldást az online hirdetés és a fejvadász átlagos költségét egyszerűen nem lehet megfizetni egy-egy ilyen pozíciónál.

A Beck and Partners Kft. három éve foglalkozik egyik fő specialitásként szakmunkás keresésekkel. Igyekeztek a "fejvadász" eszköztárat átvinni a szakmunkás toborzásba is. Jó hír, hogy az online hirdetések egyre inkább itt is működnek, még 50 év fölötti jelöltek is érkeznek a különböző kisebb-nagyobb álláshirdető portálokon elhelyezett hirdetésekre. A nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetéseknek ebben az esetben lehet értelme, sőt - pozíciótól függően - a helyi lapok is érdekesek lehetnek, ahol meglehetősen olcsón, komoly hirdetési felülethez juthatunk. Ez kiemelten igaz egy-egy olyan üzemnél, amely kicsit nehezebben megközelíthető helyen van.

A szakmunkás keresések is eltérő nehézségűek. Betanított munkásokat egyszerű hirdetésekkel megtalálni, de ott általánosan nagy a fluktuáció, így a folyamatos utánpótlásról érdemes gondoskodni. Itt adatbázist építeni nem túl hatékony. Karbantartók keresésénél viszont érdemes adatbázist építeni, hiszen egy tapasztalt üzemi karbantartó a szakmunkások között nagyon megbecsült és megfizetett pozíció. Ők hosszabb távra keresnek állást és talán nehezebben is váltanak. A cég számára viszont a karbantartó hosszú távon lehet érdekes, mert a speciális gépek, a helyismeret évek során alakul ki.

Szerviztechnikus kereséseinkben sokat segített az ajánlások kérése. Minden ember ismer hozzá valamiben hasonlókat. A jó gépész ismer más gépészeket, a villanyszerelő villanyszerelőket stb. Érdemes itt is kiaknázni az ajánlások nyújtotta lehetőségeket.

Összesítve:
- Hirdetések online és offline
- Adatbázis építése
- Ajánlások kérése

A fenti lépések ugyanúgy működnek a szakmunkás kereséseknél, mint a diplomásoknál. Mindezek mellett a szakmunkások esetében érdemes a kiválasztási folyamatot felgyorsítani, hiszen ők sokszor könnyebben megállapodnak az új munkahelyen, mint diplomás társaik.

Végezetül pedig érdemes odafigyelni a jó szakmunkásokra és megőrizni azt, aki hatékony, hiszen a pótlása komoly munkát ró a HR személyzetre.

Végh Péter
Beck and Partners Kft.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter