Megjelent: 3 hónapja

HR szakmai iránytű - stratégiaváltás

Felismerni az értéket ebben a rohanó világban? Minőséget választani mennyiség helyett a bőség korában? Fluktuációkezelés a véget nem érő bővülés idején? Aggodalomra semmi ok, hiszen minden probléma magában foglalja a megoldást.

images

A média csatornáin keresztül kapott hírek, információk, tapasztalatok is visszaigazolják, hogy a munkaerő-piaci helyzet mennyire kiéleződött és szinte feje tetejére állt az elmúlt időszakban. Nap mint nap lehet találkozni rendhagyó, átgondolást és újratervezést igénylő esetekkel. A jelölt már nem küzd eléggé azért, hogy bekerüljön egy jó nevű céghez sikeres karrierút reményében - hiszen mindig van jobb, talál másikat. A jelölt már nem érzi fontosnak, hogy minden potenciális pozícióra beadja az önéletrajzát - hiszen úgyis őt vadásszák le a LinkedIn profilja alapján. A jelölt már nem nézi naponta többször a telefonját, hogy mikor hívják már be egy interjúra - hiszen úgysem megy el mindegyikre.

Néhány év alatt eljutottunk odáig, hogy még a legnagyobb, legjobb hírű vállalatok is tanácstalanok, ha az emberi erőforrások stratégiai tervezésére kerül sor. A HR-es sokszor tanácstalanul ül az irodájában, hiszen minden eddig számára ismert technikát kipróbált, rengeteg hirdetési platformon próbálkozott, online adatbázisokban kutakodott, állásbörzéken állt a stand mögött, és még a foglalkoztatás rejtelmeit boncolgató konferenciák után sem lett okosabb, eredményesebb.

A cégvezetők, HR szakemberek vállára óriási felelősség került, mivel olyan megoldásokat szükséges találniuk, átadniuk, amelyek hitelesek, naprakészek és könnyen megvalósíthatók a gyakorlatban. A megszokott, kitaposott út helyett az új irányok felé haladva lehet igazán a problémát lehetőséggé alakítani. Érdemes a rutint félretenni és egy témát több nézőpontból vizsgálni, elemezni. Az eredményekkel és tanulságokkal való szembesülés tovább bővíti a tudástárat.

Az emberi erőforrásokkal gazdálkodó szakemberek produktivitását a vállalaton belül és kívül is egyaránt támogatják. Jelenleg azok tanácsadó cégek hatékonyak, akik rugalmasak, partnereikhez igazítják folyamataikat, kaméleonként átformálódnak, és az adott vállalat szerves részeivé válnak. Így alkalmuk nyílik egy olyan oldalát felfedezni, ami eddig talán még a vezetők előtt is ismeretlen volt. Megtalálhatják a tűt a szénakazalban, és elhagyhatják a haszontalan eljárásokat a beváltnak hitt metódusban. Sikerük titka, hogy kutatásaik, megfigyeléseik eredményeit tisztán és érthetően adják át, megalapozott kijelentéseiket mérésekkel támasztják alá.

Teljesen természetes jelenség, hogy a változás hozza magával a múlt szőnyeg alá sepert problémáit, az elhanyagolt szükségszerű folyamat fejlesztéseket. A tényeken alapuló, őszinte felismerés új energiát ad a vezetőknek. Végre megértik a fejlődés eddigi gátjait. Végre megértik, hogy naprakésznek kell lenniük a munkaerő-piaci trendekben. Ezáltal kinyílik a kulcsfontosságú információk tárháza és kitekintenek a „dobozból”. A megszokott dolgok átértékelése során felismerik a lehetetlennek tűnő kihívásokban rejlő lehetőségeket.

Váltani és változtatni minden területen szükséges. Az emberi erőforrás management hatékonyságának érdekében a mennyiségi toborzás helyett a minőségi kiválasztást célszerű előtérbe helyezni. Kiemelt és folyamatos feladattá válik az érzelmi kötődés kialakítása, megerősítése új és újabb módszerek alkalmazásával. A sikeres vállalatok az anyagi megbecsülés biztosításától kezdve, a kellemes légkörön keresztül egészen munkahely falain túlnyúló gondoskodásig, az élet más területein is segítséget nyújtanak a munkavállóik részére. Napjainkban a siker kulcsa a szakma iránti elkötelezettség mellett a fáradhatatlanul lelkes cégvezetők és HR-esek kezében van, akik a kihívásokkal teli időszakot egy megfontoltot, új eszközöket tartalmazó működési modell alkalmazásában válthatják fenntartható fejlődéssé.

Murányi Betti sales manager
Get Work Trend Kft.


Fotó: Pixabay.com
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter