kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Idénymunkák karácsony előtt: Mikulástól ajándékárusig

Csomagolás, ajándéktárgyak árusítása, beöltözés Mikulásnak…. A karácsony előtti hetekben megszaporodnak az ilyen és ehhez hasonló alkalmi munkalehetőségek. Hol lehet ilyen munkákat találni? Mennyi pénzt fizetnek?

"Karácsonyi vásárra angolul jól beszélő, nappali tagozatos diáklányt keresünk december 24-ig, heti 4 napban, kávé, tea, méz árusítására, 600 forintos órabérrel."
"Karácsonyi vásárra, kürtős kalács kóstoltatására keresünk diákot, rugalmas munkaidőben, legalább heti 3-4 napra, angol nyelvtudás előny."

Az ilyen és hasonló hirdetésekkel már tele van a világháló és a diákmunkásokat közvetítő oldalak. A plázák is most vadásznak a decemberi csokoládéárusokra. A munkáért a hirdetések tanúsága szerint 8-10 órás munkaidőben átlagosan 100 ezer forintot fizetnek...


Gyorsan elkelnek a munkalehetőségek



Igaz, most a bátrak mellett a gyorsaké a szerencse, már ami az idénymunkát illeti. A meghirdetett állások ugyanis villámgyorsan elkelnek - ebben a jelek szerint még a vizsgaidőszak sem nagyon okoz fennakadást. "Mindig nagy az érdeklődés a decemberi, szezonális munkalehetőségek iránt. Jellemzően az állásajánlat közzétételétől számított néhány percen belül el is kelnek ezek a munkalehetőségek"- tudtuk meg Pappné Lisku Csillától, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet debreceni képviseletének vezetőjétől. Ebben az is közrejátszik, hogy sokan a megélhetésük érdekében inkább későbbi vizsgaidőpontot választanak.


Kapósak az eladók, a hostessek



Pappné Lisku Csilla hozzáteszi, télen a kereskedelmi csúcsidőszak, a fokozott termelés, az év végi zárások és rendezvények miatt a megnövekedett munkaerőigény betöltésére előszeretettel fordulnak iskolaszövetkezetekhez a cégek. Ilyenkor jellemzően kereskedelmi, eladói, nyomdai vagy hostess munkák miatt keresik a diákmunkásokat. A nyomdában jellemzően a könyvek gépsorról leszedése, raklapra rendezése, szortírozása, összekészítése a feladat.

Az év végi rendezvényekre sokan kérnek hostesst esetleg valamilyen idegen nyelven magas szinten beszélő tolmácsot. Emellett gyakori, hogy az év végi zárásokhoz pénzügyi-számviteli tanulmányokat folytató fiatalokat kérnek könyvelőnek"- magyarázza Pappné Lisku Csilla.


530 forint körüli órabért fizetnek



A nagykereskedések és a könyvesboltok is kapkodnak a diák munkaerő után. "Gyakran kérnek a cégek diákmunkásokat eladói, kisegítői, raktárosi, pénztárosi munkákra, de még szórólapozni is "- mondta el Dienes Tibor, a Jobb Kezek Iskolaszövetkezet projektvezetője. E munkákért átlagosan bruttó 530 forint körüli órabért fizetnek az iskolaszövetkezetek. A nagyobb szakmai felkészültséget igénylő munkaköröknél - például a fordítóknál, tolmácsoknál, könyvelőknél - már ennél magasabb a tarifa, ott akár óránként 1000-1200 forint is lehet a diákok keresete.


Mikulás: 10 ezer forintot is kaphat egy fellépésért



A decemberi alkalmi munkás piac állandó szereplője december 6-a sztárja, a Mikulás. A toborzás rendszerint már novemberben kezdetét veszi. Több pláza, üzlet, gyermekintézmény vagy akár magánszemély kér fel "alkalmi Mikulásokat". A feladatkör összetett és vegyes: a promóciós szórólap, a szaloncukor osztogatása és néhány, rövid, kedélyes beszélgetés a körülötte lévő gyermekekkel éppúgy beleférhet a munkarendbe, mint egy teljes "ajándékozási ceremónia" levezénylése kisebb vagy nagyobb csoportoknak.

"Néhány napja egy nagyobb játékkereskedés kért tőlünk Mikulást, szaloncukrot osztogatni a gyermekeknek. Feltétel volt a korábbi előélet, a szakmai tapasztalat is. Végül egy huszonéves, gyakorlott fiatalembert választottunk ki a feladatra, aki szerencsére végig remekül tette a dolgát"- mondta el a Fürge Diák debreceni képviseletének vezetője.

A Mikulásoknak egyébként már "elitklubjuk" is van. Az 1995 óta létező Magyar Mikulás Szolgálat például többnyire a korábban már bevált csapattal dolgozik - újaknak kerülni a klubba nehéz, bár nem lehetetlen. "Nálunk a munkába állás előtt a régiek és az újak egyaránt félnapos tréningen vesznek részt. Ez egyrészt ráhangolódás a feladatra. Míg az újak gyorstalpalón vesznek részt, ahol a megfelelő smink és öltözködés mellett a munka során felmerülő problémás helyzetekre is felkészítjük őket"- avat be pár kulisszatitokba Bálint György, a szolgálat szóvivője.

A Mikulások díjában nagy a szórás: 1500 forinttól 10 ezerig terjedhet a skála. Az alsó sáv egy pláza folyosóján sétáló, szórólapozó Mikulás fizetsége. Míg a magasabb összeg egy profi, idegen nyelven is beszélő, egy 20-30 fős rendezvényen főszereplő "profi Mikulásé."






  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk