Megjelent: 4 hónapja

Így jött ki a válságból nyertesen a munkaerő-kölcsönző - esettanulmány

2019-ben zakatolt a gazdaság, a munkaerőhiány jelentette az egyik legnagyobb kihívást. Idén márciustól, a koronavírus terjedésével változott a helyzet. Hogyan tudott a Viapan Group megküzdeni a kihívásokkal és előnyére fordítani a megváltozott helyzetet? Egy HR-szolgáltatótól azért is érdemes tanulni, mert ők a saját szervezetükben is megtapasztalják a cégek kihívásait.

“Áprilisban a megbízásaink a korábbihoz képest hirtelen egyharmadára csökkentek. A termelőcégek a kölcsönzöttektől váltak meg első körben” - kezdi az utóbbi fél év bemutatását Vida Péter, a Viapan Group vezérigazgatója. A cégcsoport Kelet-Közép-Európa meghatározó HR-szolgáltatója, ide tartozik többek között a diákmunkában megkerülhetetlen Meló-Diák, a munkaerő-kölcsönzéssel, -közvetítéssel, fejvadászattal foglalkozó Viapan Dologidő, a Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet. A cégcsoport kollaboratív robotok termelésbe állításával is foglalkozik. 2019-es forgalma közel kilencmilliárd forint volt. A cégcsoportnál évente mintegy 15 ezer dolgozó keres munkát, és csaknem 160 belső alkalmazott dolgozik, kecskeméti varrodájuk 40 megváltozott munkaképességű személyt alkalmaz.

A Viapan áprilisban főleg járműipari beszállítói területen érzékelt termelés-visszaesést, létszámcsökkentéseket. A cégcsoport így komoly nyomás alatt állt: egyszerre kellett munkát biztosítania az általa foglalkoztatott diák és felnőtt munkaerőnek, megóvnia a nyugdíjasszövetkezeti tagok egészségét és megtartani a belsősöket.


A kilábalás kulcsai: új iparágak és rugalmas szolgáltatás


Hogy mentse saját dolgozóit, a Viapan azokra a szektorokra koncentrált, ahol a legnagyobb szükség volt a plusz munkaerőre, ilyen volt például az élelmiszeripar és a mezőgazdaság. A megoldást még a többfrontos reform jelentette: a partnereknek kínált rugalmas megoldások, a szolgáltatások minél flexibilisebb kínálata, valamint a cégcsoport működésének racionalizálása.

A rugalmas szolgáltatás a rugalmasabb árképzést jelentette, valamint azt, hogy a szolgáltatási paletta minél több elemét (munkaerő-kölcsönzés, gyorskölcsönzés, diákmunkások, kollaboratív robotok termelésbe állítása, stb.) igyekeztek kombinálni a partnercégekre szabott megoldáshoz. Így napról napra ingadozó megrendelési volumen esetén lehetőség volt az ún. gyorskölcsönzés (egyszerűsített foglalkoztatás) segítségével naponta változó létszámigényt is kérni. Júniusban már látszott: fokozatosan bővül a feldolgozóipar, élénkül a szolgáltatás és a kereskedelem is.

A Viapan nagy sikerként könyveli el, hogy a 2020-as II. negyedéves terveik a vírushelyzet ellenére körülbelül 70%-on teljesültek.

Siker, hogy az idei szezonban Baranya megyében kétszer annyi diákot tudtak foglalkoztatni kukoricacímerezési munkákra, mint tavaly; a szilvaszezonra pedig 900 főt toboroznak. A balatoni nyári szezonban a Viapanon keresztül foglalkoztatott dolgozók száma pedig meghaladja az 1500 főt.


A költségcsökkentés volt a kulcs a válságban


A Viapannál is szükség volt belső reformokra, ami legfőképpen a beszerzések észszerűsítését és központosítását jelentette. Már a covidtól függetlenül, az év elején a csapat tagja lett egy profi beszerző, aki áttekintette az összes kirendeltség összes vásárlását. Hasonlóképpen kedvezőbb konstrukciókat értek el a biztosításokban, mivel összes munkatársuk ugyanazon biztosítóhoz tartozik és ezzel jelentős kedvezményt értek el.
Vida Péter: Nagy volt a megtartóereje a vállalati belső tréningeknek

A kormány által biztosított pályázati összegből visszaállították belső béreiket, és folyamatosan igyekeztek a dolgozók munkakörülményeit még jobbá tenni. Ennek köszönhetően nem volt szükség jelentős leépítésre.


Íme a nyerő munkaerő-megtartó lépések


Nagy a munkatárs-megtartó ereje a tréningeknek is: az év folyamán számos belső képzést tartottak ezek legtöbbjét pályázati pénzből. “Amikor ezeket a tréningeket terveztük, még nem is gondoltunk rá, milyen hasznosak lesznek a változásmenedzsment szempontjából: kommunikációs készségek fejlesztése, ügyfélszolgálati kommunikáció, pénzügyi ismeretek, toborzás, IT, sőt DISC-képzést is kaptak a kollégák. Ezeket a kijárási korlátozások alatt az online térbe tereltük - sikerrel. Az online munkavégzéshez az addig nem laptopon dolgozó kollégák laptopot kaptak, és elkészült egy segédanyag is, ami a home office munkához, egészségmegőrzéshez, időmenedzsmenthez adott segítséget - és elégedettségmérést is végeztünk” - összegzi az intézkedéseket Vida Péter. Nagy figyelmet fordítanak az autóflottára - a céges autókban a lehető legtöbb biztonsági berendezést, szolgáltatást kínálják. Az irodákban ergonomikus asztalokat, székeket helyeztek el.

Vida Péter hangsúlyozza: a munkavállalók és a partnercégek is a lehető legnagyobb biztonságot igénylik: ez jelenti számukra a gazdasági stabilitás alapját. Az atipikus, rugalmas foglalkoztatási formák: munkaerő-kölcsönzés és kollaboratív robotok alkalmazása nagy segítség a változó körülmények között, a belső szervezetet pedig a kommunikáció erősíti meg.

Bővebben a Viapan intézkedéseiről itt olvashat.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkaerő-kölcsönzés ereje a rugalmasság

2020-ban a munkaerő foglalkoztatás rugalmasságának jelentősége és fogalma új értelmezést kapott. Amikor a koronavírus hatása érezhetővé vált a... Teljes cikk

Féléves ICF akkreditált jungiánus coach képzés indul február 4-én

Féléves Jungiánus Coach képzés indul 2021. február 4-től és június 27-ig tart. Vállalatvezetők, coachok, HR, segítő- fejlesztési szakemberek... Teljes cikk

Új fekvőbeteg szolgáltatásokkal jubilál a 20 éves Budai Egészségközpont

A már 70 ágyas privát osztályon tovább bővül az ellátások köre. Teljes cikk