kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Így mondj fel stílszerűen - tanácsok munkavállalóknak

Benedek pápának volt ereje időben távozni hivatalából. Egy brit határőr tortára írta felmondását. Két történet, mindkettő üzenete: lehet stílszerűen és tiszteletet keltően távozni pozíciónkból. Tanácsok felmondás előtt álló alkalmazottaknak.

XVI. Benedek február elején jelentette be, hogy a hónap végével távozik a római katolikus egyház éléről. Mondatai döbbenetet és egyben tiszteletet váltott ki szerte a világon. A katolikus egyház kétezer éves történetében alig akadt példa arra - utoljára több mint 500 éve -, hogy pápa még életében távozzon hivatalából.

Egy brit repülőtéri határőr születésnapján a következő feliratú tortával állított be főnökéhez és kollégáihoz: "Ma van a 31. születésnapom, és mivel nemrégiben apa lettem, rádöbbentem, mennyire értékes az élet, és mennyire fontos, hogy olyasmit csináljak, ami engem és másokat is boldoggá tesz. Emiatt ezúton tudatom, hogy felmondok, mert időmet és energiámat a családomnak akarom szentelni és a tortaüzletemnek, amely évek óta töretlenül fejlődik. A legjobbakat kívánom a szervezetnek, kollégáimnak, és ha ízlik a torta, rendelhettek még a www.mrcake.co.uk netcímen"- véste ínycsiklandozó torta tetejére marketingfogásnak sem utolsó, formabontó felmondólevelét.

A pápa példát mutatott a topmanagereknek

A két közelmúltbeli történet jelzi, miként lehet emelt fővel távozni a munkahelyről, a hivatalból. XVI. Benedeknek volt ereje arra, amire sok vezetőnek nem: amikor úgy érezte, hogy egészségi állapota miatt képtelen munkáját-hivatását saját mércéje szerint a legmagasabb szinten ellátni, felállt a székből, nem ragaszkodott a hatalomhoz.

A brit határőr a humort választotta. Még utoljára megajándékozta munkatársait, jelezte főnökének, hogy nem haragszik senkire, csak új életet szeretne kezdeni. Lehet egy ilyen alkalmazottra haragudni?

A rossz felmondás ártalmas a karrierre

Ennek ellenére rengetegen vannak, akik csúnyán válnak el munkaadójuktól. Még akkor is, amikor saját maguk mondanak fel. Pedig egy inkorrekt távozás hosszú távon gátja a karrierépítésnek. A volt főnök rengeteg módon keresztbe tehet, egy későbbi álláskeresésnél nem kérhetünk tőle referenciát és leendő üzleti partnerként sem számíthatunk rá. A határőr pedig tettével bizonyosan kedvet csinált kollégáinak, hogy tőle rendeljenek tortát vagy őt ajánlják, ha valakinek édességre van szüksége. (Nem mellesleg az akció hatékony marketingeszköznek is bizonyult, a közösségi és a hagyományos médiában bejárta a világot).

Néhány tipp, hogy stílszerűen hagyd ott munkahelyedet

  • Jelentsd be írásban is. A szóbeli közlés mellett írásban is nyújtsd be. Ha biztosra akarsz menni, akkor két példányban tedd meg és az egyik átvételéről kérj aláírást munkaadódtól. A felmondást nem kell indokolnod.

  • Jelentsd be időben. Csak úgy írjd alá az új munkaszerződést, hogy a felmondási idő ledolgozását belekalkulálod. A munkaadónak ugyanis joga van arra, hogy a teljes időszak ledolgozását írja elő. Ha hirtelen eltűnsz, főnököd bíróság előtt kártérítést kérhet és nagy eséllyel kap is kártérítést. (Próbaidő alatt természetesen azonnal távozhatsz.)

  • Légy együttműködő a munkakör átadás-átvételében. Különösen akkor, ha jól érezted magad ott. A munkaerő pótlása, az új kolléga betanítása nem egyszerű. Később jó pontot szerezhetsz, ha segítesz ebben a folyamatban.

  • Ne hozz fel sérelmeket. Még akkor is, ha voltak feszültségeid munkatársaiddal, ne hozd fel őket, búcsúzz el jó szájízzel.

  • Légy lojális a felmondási idő alatt. A felmondási idő alatt nagy a kísértés, hogy félvállról vedd a munkát, becsmérlő megjegyzéseket tegyél munkaadódra vagy új munkahelyedet dicsérd kollégáid előtt. Aki profin és hosszú távra tervez, az utolsó percig nem érezteti, hogy lélekben már márshol jár.

  • Jelezd együttműködési szándékodat. Az utolsó munkanapon a vezetőnek megemlítheted, hogy ha lehetőség adódik, szívesen együttműködnél (már ha nem ennek az ellenkezője a valóság). És persze ne maradjon el a mosoly, a kézfogás.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

    A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

    Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

    Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

    Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

    Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk