Szerző: Barna Eszter Megjelent: 12 hónapja

Itt a tavaszi szünet - Ön hová teszi a gyereket?

Nyakunkon a tavaszi szünet, ami bár idén nem lesz különösebben hosszú, mégsem mindig könnyű megszervezni a gyerekek őrzését. Így megoldást jelenthet, ha akár csak egy-egy napra beviheti a szülő a munkahelyére a csemetét.

A nagyobb gyerekekkel könnyebb a helyzet, hiszen kütyüvel, könyvvel, valamilyen foglalkoztató füzettel el tudnak lenni, akár hosszabb ideig is, meg értik is már a helyzetet, viselkednek (amíg nagyon el nem unják magukat). A kisebbeket már nehezebben lehet lefoglalni úgy, hogy a szülő is tudjon azért dolgozni és a kollégákat se zavarja a gyerkőc. Nagyon sok gyereknek és ma már felnőttnek is eleven emléke, amikor bement a szülő „dolgozójába”, ami élmény volt, pedig nem voltak még családbarát megfontolások. Persze kérdés, hogyha rendszeresen van rá szükség egy hosszabb szünetben, akkor is ilyen pozitív élmény tud-e maradni.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint, amelyet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet végzett, a magyarországi vállalatok elvétve alkalmazzák a családbarát munkaerő-piaci eszközöket, amelybe persze alapvetően a rugalmas munkavégzés, részmunkaidő, távmunka lehetősége tartozik bele, de nem elhanyagolandó része az sem, hogy adnak-e valamilyen opcionális lehetőséget a cégek a gyermekek felvigyázásának megoldására, akár hosszabb távon munkahelyi bölcsődével vagy alkalmilag játszószobával, napközivel. Ezek egyébként a legritkábban alkalmazott eszközök a családbarát lehetőségek közül.

Az adatok azt mutatják, hogy szinte mindegyik vizsgált családbarát lehetőséget a nagyvállalatok, a szolgáltató szektorban működők, a külföldi (rész)tulajdonban levők, illetve a jó üzleti helyzetű cégek alkalmazzák a legnagyobb arányban. Leginkább pedig azok, akik indultak már valamelyik családbarát minősítést kiadó pályázaton, ami egyébként a vállalatok mindössze 2 százalékát jelenti egyelőre. Pedig már két díj is létezik, amelyet el lehet nyerni. A Családbarát munkahely pályázat már 16 éve létezik, jelenleg az Emmi osztja, míg a Családbarát vállalat címet a Három királyfi, három királylány mozgalom adja ki, szintén évente.
Licia Ronzulli az Európai Parlamentbe is kislányával jár dolgozni

Persze a gyerekek akár átmeneti munkahelyi jelenlétéhez is nagyon különböző a kollégák és maguknak a szülőknek is a hozzáállása. Erre utalnak 2014-es szavazásunk eredményei is, amelyek nem elsősorban a két véglet között ingadoztak, hanem sokféle válaszlehetőség között inkább egyenletesen oszlottak meg a vélemények. Akkor a legtöbben azt a válaszlehetőséget jelölték be kérdésünkre, ami úgy szólt, hogy „Ön el tudja képzelni, hogy bevigye a munkahelyére a gyermekét, ha a szükség úgy hozza?”, hogy bevinnék, de csak végszükség esetén, a második az a válasz volt, amely szerint egy gyereknek nincs helye a munkahelyen, a harmadik pedig, hogy nincs lehetőségük ezt a megoldást alkalmazni. Csak ötödiknek futott be az a válasz, hogy szívesen is látják és meg is érti a főnök és a kollégák is a helyzetet.


Vannak azért jó gyakorlatok, többszörös nyertesek is

Nagyvállalati kategóriában a K&H Bank már tavaly és tavalyelőtt is nyert a Családbarát vállalat pályázaton. 2013 nyarán nyílt meg központjukban a családbarát munkahelyi szoba, munkavállalói jelzésekből kiindulva. Több dolgozó esetenként korábban is bevitte a gyerekét a munkahelyre főleg nyáron, amikor nehéz volt megoldani a felügyeletet, így a gyerekek és a dolgozók érdekében úgy döntöttek kialakítanak erre a célra egy nagyobb helyiséget munkaállomásokkal és játékokkal, könyvekkel, ahol a szülők is a gyerekek mellett lehetnek, dolgozni is tudnak, a gyerekek pedig el tudnak akár egymással is játszani. (A családbarát szobáról részletesen korábbi cikkünkben írtunk.)

Nagyvállalati kategóriában tavaly második lett a National Instruments Hungary Kft., ahol, mint Birinyi Ágnes kommunikációs munkatárs elmondta rugalmasan állnak a kérdéskörhöz. A több mint ezer fős vállalatnál az átlagéletkor 32 év, így sok kisgyerekes kollégájuk van. A cégnél a nyitott ajtók elve működik. Vagyis, ha úgy hozza a sors, akkor a dolgozók be tudják hozni gyermekeiket a munkahelyre, ahol irodák helyett kubikokban dolgozik mindenki, így a gyerekek amellett, hogy a szüleikkel vannak, a munkahelyi légkört is megtapasztalhatják. Külön gyermekfelügyeletre vagy megőrzésre kialakított szobájuk nincsen, de mind a közvetlen, mind pedig a felsővezetők nyitottak az eshetőségre, hogy a gyerekek megjelennek a vállalatnál.

Ráadásul a hosszabb szünetekre proaktív módon, céges táborokkal készülnek, hogy könnyebb legyen megoldani például a nyári felügyeletet. „Minden évben június közepétől augusztus közepéig folyamatosan biztosítunk tábori elhelyezést a gyerekeknek, melyet a szülők 50 százalékos támogatással tudnak igénybe venni. Az idei évben például 7 különböző táborban összesen 11 turnust szervezünk. A táborok szervezőivel több éves szakmai kapcsolatot ápolunk. Emellett a legkisebbekre is gondolva három helyi családi napközivel is partnerségben vagyunk, ahol szintén kedvezményesen tudják elhelyezni a gyermekeiket a kollégáink”- egészítette ki Birinyi Ágnes.

A vállalati légkört is feldobja a céges családi napközi

Van, ahol azért nem okoz meglepődést vagy gondot egy ilyen felvetés, mert a vállalatnál működik saját családi napközi. A könyvvizsgálattal és pénzügyi tanácsadással foglalkozó BDO Magyarország középvállalati kategóriában lett 2015-ben Családbarát Vállalat. A részletekről Nagy Zsolt a cég HR vezetője beszélt a HR Portalnak.

„A családi napköziben egyszerre 7 kisgyermeket tudunk elhelyezni, akikre két szakképzett óvónő vigyáz, valamint a létszám szükség esetén bővíthető, hiszen van egy nyugdíjas óvónő, aki be tud segíteni a többieknek. Természetesen a munkatársainknak van lehetőségük behozni gyermekeiket, akár az őszi/tavaszi vagy nyári szünetben, így nem kell az éves szabadságuk terhére „kényszerszabadságot” kivenniük.

Mivel kiemelt fontosságú a családi napközinkben lévő gyermekek egészsége, így a betegségtől függően tudjuk csak fogadni őket. Olyan betegséggel küzdő gyermeket, amely veszélyeztetheti, a többiek egészségét sajnos nem tudunk befogadni, de előfordult, hogy az egyik kislány eltörte a karját és bár állami intézmény ilyen esetben nem fogadná be, hozzánk minden további nélkül jöhetett.”

Nagy Zsolt hangsúlyozta, hogy a vezetők is családos emberek, így ők is a kezdetektől támogatták a kezdeményezést. „Egy 100 nm-es rész áll rendelkezésre a gyermekeknek ahol játszó valamint alvószoba is biztosítja a kényelmüket, valamint egy szabadtéri kis játszótéren tudnak felfrissülni. A két szakképzett óvónő a gyermekek korának és képességeinek megfelelően tud feladatokat adni, sokat játszanak mind a benti helyiségben mind az udvari részen. Szerencsére ilyen esetben a szülők gondtalanul tudnak a munkájukra koncentrálni tudván, hogy gyermekük biztos kezekben van.”

A HR vezető jelezte vannak állandó „vendégei” a családi napközinek, és vannak olyanok is, akik időszakos jelleggel veszik igénybe a szolgáltatást. Nagyon meg tudja könnyíteni a szülők számár a napi logisztikai kihívásokat, ha helyben van egy ilyen lehetőség, de a szervezet hangulatára általában is pozitív hatással van a kis intézmény léte. „A családi napközi feldobja a többi kolléga mindennapjait is, hiszen pihenés gyanánt előfordul, hogy lemennek a gyerekekkel játszani egy pár percet, valamint a legkeményebb tárgyalást is fel tudja dobni, ha az üvegajtó előtt egy mosolygós gyermekarc jelenik meg. Összességében nagyon sok pozitív változást hozott a cégünk életébe a családi napközi” - mondja Nagy Zsolt.
Follow hrportal_hu on Twitter

A túlsúlyosok gyakran a felvételi beszélgetésig sem jutnak el

Utána szerettünk volna járni, mi a helyzet Magyarországon, hogy viszonyulnak a túlsúllyal küzdő álláskeresőkhöz, eljutnak-e a személyes interjúig, beleillenek-e a vállalati arculatba, hátrányt szenvednek-e, megkülönböztetik-e őket a munkahelyen, vagy ugyanannyi eséllyel indulnak egy állásinterjún, mint bárki más. Megkérdeztünk egy gyorsétteremláncot, egy wellness központot, egy fejvadász céget, egy állami vállalatot és egy multinacionális céget, de falakba ütköztünk, egyik cég sem kívánt válaszolni. A téma egy brit kutatás eredményét látva keltette fel az érdeklődésünket, amely szerint sok munkaadó úgy véli, a kövér kollégák lusták, ezért inkább nem alkalmaznák őket.tovább..

További cikkek
Új vezérigazgató a Kulcs-Soft Nyrt. élén

Február elsejétől Szabó Ervin tölti be a Kulcs-Soft Nyrt vezérigazgatói pozícióját. A szakember 20 éve dolgozik gazdasági és IT területen,... Teljes cikk

Hamarosan új pályázati felhívások jelennek meg a tehetséggondozás területén

A Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum hétfői ülésén egyhangúlag elfogadták a Nemzeti Tehetség Program keretében 2017-ben kiírásra kerülő... Teljes cikk

A túlsúlyosok gyakran a felvételi beszélgetésig sem jutnak el

Utána szerettünk volna járni, mi a helyzet Magyarországon, hogy viszonyulnak a túlsúllyal küzdő álláskeresőkhöz, eljutnak-e a személyes... Teljes cikk

A túlsúlyosok gyakran a felvételi beszélgetésig sem jutnak el

Utána szerettünk volna járni, mi a helyzet Magyarországon, hogy viszonyulnak a túlsúllyal küzdő álláskeresőkhöz, eljutnak-e a személyes... Teljes cikk

Készen állunk az új kihívásokra

A MOL-nál szinte minden szakma képviselteti magát, ráadásul új üzletágak felé nyitnak, így e területeken is meg kell találniuk a legjobb... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Ha nincs más megoldás, a szülő otthon maradhat a gyerekkel az őszi szünetben

Állandó problémája a kisgyerekes szülőknek, hogy iskolai szünetek alatt hová tegyék a gyerekeket - ha nincs segítség például nagyszülő...