Megjelent: 3 éve

Jó lenne az ingyenes középfokú, de nem maga a vizsga a probléma

Az első ingyenes középfokú nyelvvizsga lehetőségét jó kezdeményezésnek tartják a szakemberek, de kérdés, hogy a felkészülésben mennyire egyenlő esélyekkel indulnak a diákok, írja a Magyar Idők.

A Nemzeti Pedagóguskar elnöke, Horváth Péter szerint jó a kezdeményezés, hogy az állam átvállalná az első nyelvvizsga költségeit, így támogatná a diákokat, hogy felsőoktatási képzésük megkezdéséig legalább egy nyelvből eljussanak a B2-szintig, mondta a lapnak. (2020-tól, ha a felvételi feltétele lesz a nyelvvizsga megszerzése, akkor elég nehezen lenne megkerülhető eleve ez az elköteleződés, már ha valaki tovább akar tanulni.)

Ugyanakkor kérdés, hogy egyenlő esélyekkel tudnak-e felkészülni a diákok erre a megmérettetésre.

Hiller István, volt oktatási miniszter szerint gesztusértékű a kezdeményezés, azonban úgy látja, hogy nem maga a vizsgadíj az elsődleges probléma, hanem a nyelvtanulás költséges folyamata, amelyet nem mindenki engedhet meg magának. A közoktatás jelenleg nem biztosítja a szükséges feltételeket a szocialista politikus szerint.

Magyar Idők
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter