Szerző: Bánosi Eszter
Megjelent: 2 éve

KATA: erre figyeljen kisadózóként

A NAV legfrissebb adatai szerint az elmúlt 4 évben háromszorosára nőtt azon egyéni vállalkozók száma, akik a KATA adózást választották. 2017-től vált még kedvezőbbé a kisadózó vállalkozások tételes adója: kétszeresére - 6 millió forintról 12 millióra - nőtt a KATA éves bevételi határa. Ugyanakkor az áfamentesség határa ennél alacsonyabb, így erre és az adózáshoz kapcsolódó társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alapra is érdemes odafigyelni.

images

Egyre több fiatal vállalkozna

Az Opten legfrissebb adatai szerint múlt évben 20 százalékkal több vállalkozás került bejegyzésre, mint 2016-ban. Az NRC piackutatási cég által készített online kérdőíves felmérésből pedig az is kiderült, hogy a magyar lakosság 48 százaléka szívesen indítana saját céget, vagy társulna egy már meglévő vállalkozáshoz; a 18-24 éves korosztálynál ez az arány eléri a 68 százalékot. A saját vállalkozás indításánál a válaszadók 83 százaléka az önállóságot jelölte meg a legfőbb motivációs erőnek, de a rugalmas munkaidő (30 százalék) és az alkalmazottinál magasabb jövedelem (24 százalék) is vonzóerőt jelentett.

Kisadózóként nem kockáztatunk nagyot

A Kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) előnye a havi, bevételtől független fix összegű, előre pontosan tervezhető adó fizetése és az adminisztráció egyszerűsödése. A kisadózó vállalkozások tételes adóját választhatják egyéni vállalkozók, egyéni cégek, kizárólag magánszemély tagokból álló betéti társaságok, kizárólag magánszemély tagokból álló közkereseti társaságok, illetve 2018-tól ügyvédi irodák is. Míg egy kft indításához minimum 3 millió kezdőtőke szükséges, addig a kisadózó egyéni vállalkozás kezdőtőke nélkül is megkezdhető, sőt ingyenesen, akár elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül is elindítató, illetve bármikor szüneteltethető.

Kisadózóként kérhetjük az alanyi áfamentességet (8 millió forint éves bevétel alatt), így évente csak egyszer kell bevallást készítenünk, illetve a költségeket sem kell külön nyilvántartanunk, csupán a bevételeinket összesíteni. Könyvelői segítségre is ekkor, az adóév lezárásakor, február 25-én (idén február 26-án!) van szükségünk.

Nem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlni, de azért vigyázzunk a részletekre

Főállású kisvállalkozó számára azért a KATA jelenti a legjobb adózási megoldást, mert havi 50 ezer forintos adóval - az iparűzési adót leszámítva - minden közterhet ki lehet váltani. Havi 50 ezer forintért a kisadózó biztosítottnak minősül, vagyis jogosult lesz társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra. A mellékállású kisadózóknak, például nappali tagozatos diákoknak 25 ezer forint tételes adót kell fizetniük, mely mellett nem minősülnek biztosítottnak.

Választhatjuk azt is, hogy havonta 75 ezer forint adót fizetünk - ez azért éri meg, mert miközben 50 ezer forintos tételes adó mellett 94.400 forint az ellátási alap (nyugdíj, egészségbiztosítás), addig 75 ezer forintos adó fizetése mellett 158.400 forintra leszünk biztosítva. A kisadózó vállalkozásoknak helyi iparűzési adó kötelezettsége is van, ami évi 50 ezer forintos tételes adót jelet, melyet két részletben kell megfizetni március 15-ig és szeptember 15-ig. A tételes adót annak érdemes választania, akinek az árbevétele - csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével, az anyagköltséggel, a kutatás-fejlesztési költségekkel - nagyobb, mint 2,5 millió forint. Mindezeken túl regisztrálnunk kell a területileg illetékes kereskedelmi- és iparkamaránál, és évente 5000 forint kötelező kamarai hozzájárulást kell fizetnünk március végéig.

A határ azért nem a csillagos ég

Fontos figyelembe vennünk az 1 milliós elméleti határt: ha egy helyről (ugyanazon adószámmal rendelkező kifizetőtől) származó bevételünk egy naptári évben meghaladja az 1 millió forintot, akkor erről nekünk mint kisadózónak, illetve a kifizetőnek is nyilatkozatot kell kitöltenie, illetve adatot szolgáltatnia, mert az adóhatóság munkaviszonynak vélelmezeti az ekkora összegű egy helyről származó bevételt.

Még egy fontos határ, amit kisadózóként érdemes betartanunk: a KATA bevételi határa 12 millió forint, vagyis a kedvezményes adózás csak eddig él, efelett 40 százalékos különadót vagyunk kötelesek fizetni. Azonban alanyi adómentességet csak 8 millió forint bevétel alatt választhatunk, ha ezt meghaladjuk, átkerülünk az ÁFA-fizetők közé.

Figyeljük a támogatásokat

Érdemes egész évben figyelnünk a vállalkozóvá válást támogató pályázati lehetőségeket a palyazatok.org, a pafi.hu és a munka.hu oldalán. Amennyiben budapesti nyilvántartott álláskeresők vagyunk, rehabilitációs járadékban vagy rehabilitációs ellátásban részesülünk, igényelhetünk vállalkozóvá válásukat elősegítő támogatást a lakcímünk szerinti BFKH kerületi hivatalában, ha egyéni vállalkozás, társas vállalkozás, már működő társas vállalkozáshoz való csatlakozás vagy mezőgazdasági őstermelő formában gondoskodnánk önmaguk foglalkoztatásáról. A vissza nem térítendő támogatás hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig (138 000 Ft-ig) terjedő mértékben nyújtják. A pályázásoknál a bevételi határ átlépésétől sem kell tartanunk, hiszen a költségek fedezetére és fejlesztési célra kapott támogatások nem minősülnek a kisadózó vállalkozás bevételének, és ez visszamenően alkalmazható.

A vállalkozás indításához, illetve vezetéséhez segítséget nyújthat a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), amely a 18 és 40 év közötti fiataloknak nyújt különféle szolgáltatásokat (pl. Mentor Program, jogi és üzleti terv, adó-könyvelési tanácsadás, workshopok, rendezvények), valamint lehetővé teszi az üzleti kapcsolatok építését is.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ahol nem álom a 200 millió forintos fizetés

Az orosz bázisú nemzetközi jégkorongligában (KHL) hetvenegy olyan játékos van, akinek évi fizetése eléri, illetve meg is haladja az 50 millió rubelt... Teljes cikk

Adófajták Magyarországon: 5 év csökkenés után újra növekedés jön?

Míg 5 évvel ezelőtt még 60 adófajtát tartottunk nyilván Magyarországon, addig múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A minap bevezetett... Teljes cikk

Meghosszabbította a NAV az szja-bevallások leadási határidejét

Csütörtök éjfélig meghosszabbította a NAV az szja-bevallás határidejét, miután a leadás utolsó óráiban rendszerhiba lépett fel - írja a hvg.hu. Teljes cikk