Megjelent: 4 éve

Képzetlen, rosszul fizetett munkások országává válhatunk

Magyarországon az utóbbi három évben egyes értelmezések szerint számos, igazából azonban nem sok munkahely jött létre, ráadásul ezeknek a fele olyan, ahol alacsonyak a fizetések - írja a portál.

Az Eurofound európai uniós ügynökség idei jelentéséből kiderül, az unióban nő a foglalkoztatottság, és 2013 szeptembere óta csökken a munkanélküliség is. Amikor azonban azt nézték meg, hogy a tagországok 2011 és 2014 második negyedévének viszonylatában milyen típusú álláshelyekkel érték el ezt a növekedést, akkor eltérő mintákat kaptak.

Megnézték, hogy az adott országban a rosszabbul vagy a jobban fizetett alkalmazottak száma nőtt-e jobban.

A legtöbb európai országban egyértelmű a trend, hogy a magasabb képzettséget igénylő, legjobban fizetett munkahelyek magas arányban szerepeltek a növekedésben.

Vannak olyan országok, ahol a közepes fizetésűek aránya alig nőtt, vagy éppenséggel csökkent, miközben az alacsony fizetésűek aránya is jelentősen nőtt. A középosztály eltűnésének jelei e szerint leginkább Cipruson, Észtországban, Görögországban, Írországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a leglátványosabbak.

Magyarország viszont azok közé az országok közé tartozik, ahol a rossz fizetésűek aránya nőtt a legjobban. Ez rajtunk kívül csak Szlovákiára és Olaszországra jellemző (és Németországra is, de csak az utóbbi két évben). A képzett embereket foglalkoztató, nagyobb hozzáadott értéket termelő, és ezért magas fizetéssel honorált állások csak kis arányban jönnek létre.

Az alacsony bérfekvésű munkahelyek létrejöttének egyik oka a kormány munkahelyvédelmi akcióterve, a másik ok pedig a felpörgetett közmunka lehet a cikk szerint.

Hvg.hu
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter