Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Kétszáz embert bocsát el a BKV

A BKV válaszából kiderül, a kevesebb BKV-busz miatt kell racionalizálni a létszámot, ugyanakkor mindent elkövetnek, hogy minél kevesebb munkavállalónak szűnjön meg a munkaviszonya.

A teljesítménycsökkenést, valamint a társaság gazdasági érdekeit figyelembe vevő üzleti terv még 540 fős elbocsátást irányozott elő, ugyanakkor igyekeznek az esetleges nyugdíjazásokat és a "természetes fluktuációt" szem előtt tartva legfeljebb kétszáz munkatársat elbocsátani. Ez a több mint 11 300-as összlétszám 1,7 százaléka - írják.

A Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezet - Egységes Közlekedési Szakszervezet számára elfogadhatatlan, hogy veszélybe kerüljön, illetve ellehetetlenüljön több száz család megélhetése. Meggyőződésük szerint, az érintett dolgozók, átképzéssel foglalkoztatóak lehetnének más területen, például a 4-es metró üzemeltetésénél.

Az érdekképviselet azt írta, hogy mind a BKV, mind a dolgozók "többre hivatottak annál", semmint hogy a főváros, illetve a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) újabb járművek, járatok kiszervezését kezdeményezze magánvállalkozásoknak.

A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége szintén tiltakozik a leépítés ellen és minden eszközt felhasznál e terv megvalósulásának megakadályozására, beleértve ebbe akár a sztrájkot is - tájékoztatott a szakszervezet. Úgy vélekedtek, hogy az intézkedés ellentétes a kormánynak a munkahelyek megőrzéséről, munkahelyteremtéséről, a foglalkoztatás terheinek könnyítéséről szóló törekvéseivel.

A szakszervezet szerint miközben a BKK-nál gyakorlatilag tömeges a létszámfelvétel, addig a BKV-nál leépítés van napirenden, "miközben ezt semmi nem indokolja".

A BKV közleménye szerint a négyes metró átadásával és üzembe helyezésével összefüggésben valóban nő a társaság alkalmazottainak létszáma, s így több új munkahely jön létre, mint amennyi megszűnik. Ugyanakkor minden munkavállalót nem tudnak automatikusan átvenni a képzettségi különbségek miatt.

Az érdekképviseletek egyeztetést kezdeményeznek a főpolgármesternél, közösen a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével, egyúttal számítanak a BKV tárgyalási, konzultációs meghívására is.

A BKV szeretné elkerülni a sztrájkot>/strong>

Július 12-én levélben tájékoztatták a társaság központi üzemi tanácsát a tervezett csoportos létszámleépítés okáról, körülményeiről, a törvényben előírt adatokról, s a törvényi rendelkezéseknek megfelelően tárgyalást kezdeményeztek.

A csoportos létszámleépítés kezdő és befejező időpontját és ütemezését a vállalat központi üzemi tanácsával, valamint a BKV szakszervezeteivel folytatott konzultáció után határozzák meg.

Az érdekképviseleti tiltakozásokra utalva hangsúlyozták: a szakszervezetek is a tárgyalásos rendezésében érdekeltek, így a sztrájkkal való fenyegetés idő előtti, tekintettel arra, hogy a tárgyalások csak július 23-án kezdődnek meg.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csoportos leépítés a győri Nemaknál

Elbocsátja dolgozói közel 20 százalékát a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. A mintegy ezer munkavállalót foglalkoztató,... Teljes cikk

Az egekbe ugrott az álláskeresők száma áprilisban

Az álláskeresők száma áprilisban 26,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ)... Teljes cikk

Veszélyben érzik magukat a magyar újságírók

A magyar újságírók több mint ötödének máris csökkent a fizetése a koronavírus-járvány hatásai miatt. Háromnegyedük veszélyben érzi a... Teljes cikk