Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 9 éve

Kik mehetnek nyugdíjba 2016-ban?

Idén azok mehetnek nyugdíjba, akik betöltik, vagy már korábban betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, legalább 20 év szolgálati időt szereztek, és azon a napon, amikor a nyugdíj megállapítását kérik, nem állnak társadalombiztosítási jogviszonyban - mondta el a HR Portálnak Dezse Tivadar, a Szép-Kor Nyugdíj szakmai vezetője.

Idén azok mehetnek nyugdíjba, akik betöltik, vagy már korábban betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, legalább 20 év szolgálati időt szereztek, és azon a napon, amikor a nyugdíj megállapítását kérik, nem állnak társadalombiztosítási jogviszonyban. Ez azt jelenti, hogy nincs munkaviszonyuk, de nem lehetnek táppénzen vagy munkanélkülin sem - emelte ki Dezse Tivadar.

Ha nincs valakinek 20 év, de van legalább 15 év szolgálati ideje, és a másik két jogosultsági feltételnek megfelel, öregségi résznyugdíjat igényelhet. A résznyugdíjra nem vonatkozik a nyugdíjminimum védelme, minden másban (összegében, státuszában) ugyanolyan, mint a teljes öregségi nyugdíj - hívta fel a figyelmet a Szép-Kor Nyugdíj szakmai vezetője.

2016-ban az 1953-ban született korosztály tölti be a rá irányadó 63 éves korhatárt - azaz ők mehetnek nyugdíjba leghamarabb a születésnapjukon. A születésnapjuk előtt kérhetik korhatár alatti ellátás megállapítását azok az 1953-ban született nők, akik 2012 végéig szereztek legalább 37 év szolgálati időt - az ő ellátásuk születésnapjukon (azaz a korhatáruk betöltésekor) automatikusan öregségi nyugdíjjá alakul át.

Továbbá korhatárra tekintet nélkül, bármikor kérhetik kedvezményes nyugdíjukat azok a nők, akik 40 év jogosultsági időt szereztek. Korhatár alatti ellátást korkedvezménnyel igényelhetnek 2016-ban azok, akik a 2014 végéig megszerzett korkedvezményüket idén tudják vagy szeretnék érvényesíteni.

A fenti négy kategória az újonnan megnyíló ellátási forma 2016-ban.
Természetesen elmehet nyugdíjba idén is az, aki már korábban megszerezte a jogosultságot, de még nem érvényesítette azt - nyomatékosította a szakember.

Hozzátette: nyugdíjat, korhatár alatti ellátást az erre a célra szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani a lakhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szervénél, vagy elektronikusan, ügyfélkapun keresztül legkorábban a jogosultság előtt 30 nappal - utólag azonban 6 hónapra visszamenőleg is érvényesíthető az igény.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek