Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 4 éve

Kik mehetnek nyugdíjba 2016-ban?

Idén azok mehetnek nyugdíjba, akik betöltik, vagy már korábban betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, legalább 20 év szolgálati időt szereztek, és azon a napon, amikor a nyugdíj megállapítását kérik, nem állnak társadalombiztosítási jogviszonyban. Ez azt jelenti, hogy nincs munkaviszonyuk, de nem lehetnek táppénzen vagy munkanélkülin sem - emelte ki Dezse Tivadar.

Ha nincs valakinek 20 év, de van legalább 15 év szolgálati ideje, és a másik két jogosultsági feltételnek megfelel, öregségi résznyugdíjat igényelhet. A résznyugdíjra nem vonatkozik a nyugdíjminimum védelme, minden másban (összegében, státuszában) ugyanolyan, mint a teljes öregségi nyugdíj - hívta fel a figyelmet a Szép-Kor Nyugdíj szakmai vezetője.

2016-ban az 1953-ban született korosztály tölti be a rá irányadó 63 éves korhatárt - azaz ők mehetnek nyugdíjba leghamarabb a születésnapjukon. A születésnapjuk előtt kérhetik korhatár alatti ellátás megállapítását azok az 1953-ban született nők, akik 2012 végéig szereztek legalább 37 év szolgálati időt - az ő ellátásuk születésnapjukon (azaz a korhatáruk betöltésekor) automatikusan öregségi nyugdíjjá alakul át.

Továbbá korhatárra tekintet nélkül, bármikor kérhetik kedvezményes nyugdíjukat azok a nők, akik 40 év jogosultsági időt szereztek. Korhatár alatti ellátást korkedvezménnyel igényelhetnek 2016-ban azok, akik a 2014 végéig megszerzett korkedvezményüket idén tudják vagy szeretnék érvényesíteni.

A fenti négy kategória az újonnan megnyíló ellátási forma 2016-ban.
Természetesen elmehet nyugdíjba idén is az, aki már korábban megszerezte a jogosultságot, de még nem érvényesítette azt - nyomatékosította a szakember.

Hozzátette: nyugdíjat, korhatár alatti ellátást az erre a célra szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani a lakhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szervénél, vagy elektronikusan, ügyfélkapun keresztül legkorábban a jogosultság előtt 30 nappal - utólag azonban 6 hónapra visszamenőleg is érvényesíthető az igény.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter