Megjelent: 3 éve

Kinyögik a béremelést, nehogy újabb emberek menjenek el

Rövid távon terhet, hosszabb távon viszont előnyt jelenthet az agrár-élelmiszeripari vállalkozásoknak a béremelés. A munkaerőhiányra ugyanis megoldást jelenthet, ha a magasabb fizetéseknek köszönhetően egyre több közmunkás jelenhet meg az ágazatban, írja a Magyar Idők.

images

Bár nagy terhet ró a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban működő vállalkozásokra a béremelés, elkerülhetetlen lépés volt a magasabb fizetések bevezetése - közölte a Magyar Idők kérdésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A NAK szerint a vállalkozások pluszköltségeit részben kompenzálni tudja a kormányzat által meghirdetett járulékcsökkentés, illetve a társasági adó mérséklése. A köztestület úgy látja, hogy az emelkedő jövedelemszint hosszabb távon megtérülhet. A közmunkaprogram átalakításával ugyanis olyan kedvező helyzet állhat elő, hogy a mezőgazdasági idénymunkával megkereshető jövedelem vonzóbbá válik, mint a közfoglalkoztatotti bér. Ennek köszönhetően pedig több közmunkás találhatja meg a számítását a versenyszférában. Erre igen nagy az igény, mert az elmúlt két évben már az ország minden területén és szinte minden ágazatban jelentkezett a munkaerőhiány.

Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a feldolgozóiparon belül az élelmiszeriparban a legnagyobb a minimálbéren foglalkoztatottak aránya, így a kötelező béremelés tovább rontotta a vállalkozások alacsony versenyképességét.

Ugyanakkor mégsem ez, hanem az egyre jelentősebb munkaerőhiány az, ami ma a legjobban aggasztja az ágazat szereplőit. Ma már nemcsak szakmunkást, hanem betanított dolgozót is egyre nehezebben találnak a feldolgozók. Bár pontos adatok egyelőre nincsenek, az ügyvezető igazgató szerint a béremelést végrehajtották a cégek, nem kockáztatnák meg ugyanis, hogy tovább csökkenjen a létszám az üzemekben. A magasabb minimálbér bevezetésével ugyanakkor egy újabb probléma jelent meg. A hosszabb ideje ott dolgozó, nagyobb tapasztalattal rendelkező alkalmazottak esetében bérfeszültség lépett fel, mivel a minimálbérnél magasabb fizetéseket a cégek nem tudták tovább emelni. Előfordul, hogy a néhány hónapja felvett, kezdő munkások fizetése nem sokkal marad el a tapasztaltabb kollégákétól.

A magasabb fizetések egyértelműen nagyobb önköltséget jelentenek a vállalkozásoknak, ami végső soron a fogyasztói árakban is megjelenhet. A megemelt fizetéseket csak abban az esetben tudja kigazdálkodni a szakma, ha árat emelnek. Hamarosan tárgyalóasztalhoz ülhetnek az áruházláncokkal, hogy megvitassák az emelés mértékét.

Magyar Idők
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter