Megjelent: 1 hónapja

Költségcsökkentés és fenntarthatóság - gyors segítség a vállalatok számáraA megoldás sokszor egyszerűbb és kézenfekvőbb mint gondolnánk, csak a megfelelő szemlélet és tudás elsajátítása szükséges hozzá, az eredmény pedig magáért beszél.

A témában Dr. Magyar Zoltán energetikust, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének docensét kérdeztük, aki 2011 óta a European EnergyManager /magyarul Energiagazdász/ képzés szakmai vezetője, vezetőoktatója. Így próbálja segíteni a vállatokat a leghatékonyabb út megtalálásában az energiahatékonyság és a fenntarthatóság terén.

- Hogyan látja a hazai energetikai helyzetet?

Dr. Magyar Zoltán: Többet kell foglalkozni az energiamegtakarítással mind vállalati, mind önkormányzati szinten, mind egyénekre, családokra vonatkoztatva. Ehhez megfelelő szakemberekre van szükség. Az energiafelhasználást minden szinten mérni kell, a fogyasztási adatokat feldolgozni, értékelni és ez alapján energiamegtakarítási intézkedéseket kell végrehajtani.

- Mi lehet a jó megoldás, hasznos lépés a vállalatok számára?

Dr. Magyar Zoltán: Saját munkatársra mindenképpen szükség van, aki jól felkészült, figyelemmel kíséri az energiafelhasználást és intézkedéseket dolgoz ki. Ettől függetlenül külső szakértőre is szükség van, aki a más cégeknél szerzett tapasztalatai alapján újabb intézkedéseket is tud javasolni.

- A jelenlegi helyzet nagyon nehéz a vállalatok számára. Miért fontos mégis, hogy képezzék a munkatársakat? Vajon ez-e a legmegfelelőbb időpont erre?

Dr. Magyar Zoltán: A jelenlegi helyzet alkalmas lehet arra, hogy felkészüljünk a járvány utáni időszakra. A felszabaduló munkaerő át- vagy továbbképzésével a későbbiekben el lehet indítani azokat az energiamegtakarítási projekteket, amelyek később rövid időn belül megtérülnek.

- Mit profitálhat a vállalat, illetve az érintett munkatárs a képzés segítségével?

Dr. Magyar Zoltán: Átfogó, széleskörű ismeretre tehet szert mind műszaki, mind gazdasági területen. Nyitott szemmel járva megtalálhatja az energiamegtakarítási lehetőségeket. A fogyasztás mérésével alkalmassá válik annak elemzésére, az üzemeltetés javítására, illetve megtudja, hogy az egyes problémáival hová fordulhat.

- Milyen gyorsan térül meg a befektetett idő/energia?

Dr. Magyar Zoltán: Sokszor 1 éven belül megtérül. Általános választ erre nem lehet adni, mert függ a vállalat profiljától, eddigi eredményétől az energiamegtakarítás területén.

- Mikor van mód legközelebb részt venni a képzésen?

Dr. Magyar Zoltán: A kötvekező kurzus november 12-én indul, a járványhelyzetre tekintettel hibrid formában, vagyis nem csak személyesen, hanem online formában is részt lehet venni rajta.Az EUREM Energiagazdász képzéssel hatékony energia- és költségcsökkentés érhető el rövid időn belül, s mindemellett a környezetvédelemben is fontos előrelépést jelent a vállalat számára. Ez egy olyan nemzetközi összefogás, amely világszerte 30 országban, immár 6000 végzett szakembert számlál. A program keretében megvalósult energetikai projektek eddig átlagosan évi 17 millió forintos megtakarítást eredményeztek egy-egy résztvevő vállalat számára.

Az EUREM képzés kilenc éves hazai története során számos sikeres projekt került megvalósításra. Egyik kiemelkedő eredményű beruházás egy német tulajdonú gyártóvállalatnál valósult meg, amelynek elsődleges célja az volt, hogy hatékonyabb üzemeltetéssel és az épület fizikai tulajdonságainak lehető legjobb kihasználásával takarítson meg energiát és költséget.
A projekt egy 10.000 m2-es csarnokban vizsgálta a szellőzőgépek működését, kivitelezése szűken egy hónapot vett igénybe, költsége kevesebb mint 500.000 Ft volt. Egy évvel a projekt indítása után az éves villamos energia fogyasztása szellőzőgépek esetében 46%-os, a folyadékhűtőnél pedig 68%-os csökkenést mutattak. A megtakarítás a teljes épülethez viszonyítva is jelentős, összesen 360 000 kWh, ez a csarnok összesített villamos energia fogyasztásának 20%-a, összegszerűen közel 5,5 millió forint.

Egy másik sikeres projekt egy néhány éve épült 'A' energiakategóriás irodaház esetében valósult meg Budapesten, ahol az üzemeltetést egy energetikus segítette, aki előzetesen már feltárta a jelentősebb pazarlási pontokat és monitorozta a fogyasztásokat. A projekt az épületfelügyeleti rendszer működésének vizsgálatát tűzte ki célul. A vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy számos megtakarítási lehetőséget biztosíthat egy korszerűbb épületfelügyeleti rendszer használata, amely már több különböző paraméter alapján képes vezérelni és monitorozni az egyes rendszerek működését, valamint a részletes adatgyűjtés által újabb pazarló pontok tárhatóak fel. A projekt megvalósítása már az EUREM tanfolyam alatt elkezdődött, és néhány hónapon belül 2 millió forintos költségcsökkentést, éves szinten 83 MWh energia-, valamint 243 t CO2-megtakarítást eredményezett. A beruházás egy hónapon belül megtérült.

A 2019-ben megvalósult projekt a sűrített levegős rendszer energetikai optimalizálása segítségével elektromos áram megtakarítást ért el és egyben megteremtette a további hulladékhő hasznosítás lehetőségét. A projekt során régi kompresszorok cseréjét kihasználva tettek javaslatot olyan frekvencia váltós eszköz beszerzésére, mellyel éves szinten 403 MWh megtakarítással 10 millió forint költségcsökkentést értek el és egyben 103 tonnával csökkentették a gyár CO2 kibocsátását úgy, hogy a megtérülési idő nagyjából 1 év lett. Folyamatban van az új kompresszor hőcserélője segítségével egy propán megtakarítási projekt, éves szinten 300 MWh megtakarítással 8 millió forint energiaköltséget csökkentve, amelynek megtérülési ideje 2,6 év.

A bemutatott három projekt egyértelműen bizonyítja, hogy nem minden energiamegtakarítás igényel magas költségű beruházást. Sokkal inkább egy komplex energetikusi szemléletmóddal rendelkező képzett szakember vagy saját munkatárs tudására és odafigyelésére van szükség a folyamatos optimalizálás és költségcsökkentés érdekében.

További információ:
www.duihk.hu/eurem
Kottmayer Krisztina
kottmayer@ahkungarn.hu
+36 20 362 8712
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Energiahatékonyság a gyakorlatban

Az energiahatékony működés a vállalatok számára rendkívül fontos, hiszen a környezetvédelem mellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy... Teljes cikk

Bérszámfejtés outsourcing - mikor, miért, mit és kinek?

Bérszámfejtésre minden vállalkozásnál szükség van, ahova legalább egy alkalmazott be van jelentve - a kérdés így nem az, hogy bérszámfejtésre... Teljes cikk

5 tévhit a cukorbetegségről

A cukorbetegség világszerte egyre több embert érint és sajnos egyre fiatalabb egyéneknél diagnosztizálják. Akár a gyermekkorban jelentkező 1-es... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek