kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Kötelező nyilvánosságra hozni, mégsem tudhatóak a közcégek vezetőinek bérei

Annak ellenére, hogy kötelező az állami és önkormányzati cégek vezetőinek bérét nyilvánosságra hozni, a Kisalföld szerkesztőségének úgy kellett fizetéseket "előbányászniuk" a weblapokról. Ráadásul az adatok szavatossága több esetben lejárt.

Négy és fél éve kormányrendelet és törvény írja elő, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok honlapjukon kötelesek közzétenni vezetőik pénzbeli juttatásait.

Az adatok finoman fogalmazva sincsenek szem előtt egyik oldalon sem. A lap azt nem állítja, hogy a vezérigazgatói fizetéseket titkosítják a cégek, de azt igen, hogy a weboldalak többségén igyekeznek eldugni a hat- hétszámjegyű összegeket.

A legnagyobb győri önkormányzati vállalat, a Győr-Szol weblapján a közzétételi listáknál jelenleg nincs adat, míg "A foglalkoztatottak" menüpontban a Kötelező Közzététel címszó alatt nem működik élő link. A cég egyelőre annyit közölt, hogy a cégnél "2010 óta a Győr-Szolnál nem változtak a bérek". Két és fél éves adatok szerint, 2011 júliusában Sági Géza elnök-vezérigazgató havi bruttó 1,2 millió forintot keresett, az akkori dokumentumban prémiumról nem esett szó.

A Pannon-Víznél a közérdekű adatoknál kell keresni a vezetői fizetéséket, a "Közzététel a 175/2009. (VIII. 29.) Korm. rendelet alapján" című menüpontban. A cégnél az adatok ugyan 2012-es fizetéseket tükröznek, de legalább név is szerepel a számok mellett. Tőke László vezérigazgató alapbére bruttó 932 300 forint, míg a győri közgyűlés MSZP frakciójában önkormányzati képviselőként is politizáló vezérigazgató-helyettes, Hegyi Zoltán havi juttatása bruttó 864 200 forint.

A Kisalföld Volán honlapján 2012. november elsejei béradatok olvashatóak , de a fizetések mellett a név rubrika üresen tátong.

A volánok összevonását követően a Vasi Volán első emberét, Papp Lászlót nevezték ki vezérigazgatónak hat Volán-társaság élére, az ő neve egyedüliként ugyan szerepel a Kisalföld Volán listáján, de a táblázat szerint a szombathelyi szakember nem részesül díjazásban. A Vasi Volán oldalán megtaláltuk Papp László béradatait. Ezek szerint - gondolhatjuk logikusan - a vezérigazgató bruttó 601 500 forintos fizetésével kevesebb keres havonta, mint a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója.

Az említett Volán-társaságok többségi tulajdonosi jogkörét gyakorló Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) irányítását is Papp László tölti be, az ő tájékoztatásuk szerint a Kisalföld Volán a minimális törvényi kötelezettségének eleget tett, amikor név nélkül tüntette fel a vezető munkatársainak havi bérét.

A Győr-Pér Repülőtér Kft. ügyvezetőjének, Vadász Lászlónak szintén nem változott az elmúlt 2,5 évben a havi alapbére, 540 ezer forintot visz haza. A repülőtér felügyelőbizottsági tagjainak 70 ezer, az elnöknek 100 ezer forint jár.

A győri Xántus János Állatkert honlapján 2011-es adatokat találtunk. Eszerint dr. Andréka György igazgató alapbére 533 500 forint, míg Veres Zoltán üzemeltetési vezető havi fizetése 270 000 forint, melyhez 49 100 mozgóbér társulhat havonta.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezető beosztású munkavállalóinak díjazása 2012-ben így alakult: 632 688 forint nettó bért kap kézhez a vezérigazgató, míg a gazdasági igazgató 339 221 forintot. A számok és munkakör mellett neveket itt sem talált a lap.

Kisalföld
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk