Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 7 éve

Külföldiként Magyarországon: egy útkereső lány Portugáliából

- Melyik országból érkeztél és milyen munkakörben dolgozol jelenleg?

- Portugália fővárosából, Lisszabonból származom, jelenleg egy budapesti Business Service Centerben dolgozom (üzleti szolgáltató központ - a szerk.)

- Hogy alakult eddigi karriered? Mit tanultál, mi a végzettséged, mi a mesterséged? Kiskorodban mi szerettél volna lenni? Meg tudtad valósítani az álmaidat, vagy inkább csak sodort az élet?

- Nem vagyok elégedett a karrieremmel, mert még mindig nem találtam meg azt a munkát, ami igazán nekem való. Nem jártam főiskolára, a középiskola után informatikai tanfolyamokat végeztem, főleg azért, mert egyik szenvedélyem a számítógép. Gyerekként orvos akartam lenni, de sajnos nem voltam jó matekból.

- Milyen lehetőségeid voltak, hogy tanuljál? Hogyan működik országodban a felsőoktatási rendszer, fizetned kell a tanulmányaidért?

- Sosem éreztem úgy, hogy ha tovább tanulok, több vagy jobb lehetőségeim lennének, hozzátéve, amíg fiatalabb voltam, nem is igazán szerettem tanulni. Így már 15 évesen dolgozni kezdtem az iskola mellett. Portugáliában fizetned kell, ha be akarsz kerülni a felsőoktatásba. Ösztöndíjat pedig csak akkor kapsz, ha az éltanulók egyike vagy.

- Milyen életkörülmények között élsz az otthonihoz viszonyítva? A jövedelmedből mennyit tudsz félretenni, mire spórolsz, mire gyűjtesz?

- Magyarországon sokkal jobb életszínvonalon tudok élni, mint Portugáliában, mert olcsóbb az étel és az albérlet is. A fizetésem magasabb, mint az átlag, és cafeteriát is kapok, ami sokat jelent. Portugáliában ez nem volt ilyen jó. Tudok félretenni, és gyűjteni, de nem érzem hiányát semminek. A jövőben azért fogok majd takarékoskodni, hogy nyugodt nyugdíjas éveket biztosítsak magamnak.

- Mennyire érzed kiegyensúlyozottnak, boldognak a környezetedben élő embereket, vannak-e olyan általános nehézségek, melyek meghatározzák a mindennapokat?

- Szeretek Magyarországon élni, mert szerencsére portugálokkal, vagy olyan magyarokkal dolgozom együtt, akik beszélnek portugálul. Ez jelentősen megkönnyíti a helyzetemet, és így magyarul is van lehetőségem tanulni. Angol, és egy kis magyar nyelvtudással nem okoz gondot a mindennapi élet, de ha mégse tudom megértetni magam, akkor mutogatok.

- Mennyire okoz gondot országodban a munkanélküliség, mik az általános problémák a munkaerőpiacon? Milyen segítséget, szociális támogatást, képzéseket kapnak a munkanélküliek, hogy próbál meg nekik segíteni az állam? Mi a véleményed ezek sikerességéről?

- A válság következtében Portugália a harmadik legnagyobb munkanélküliségű ország lett az eurózónában, és negyedik az EU 27 tagországa között. Sajnos úgy tűnik, a helyzet nem lesz jobb. Én két éven keresztül voltam ezen munkanélküliek egyike. Egyes munkanélkülieket segéllyel segíti az állam: 18 hónapon keresztül kapják az utolsó fizetésük 65 százalékát. Ennek hossza változhat annak függvényében, hogy mennyi idős vagy, és hány éven keresztül dolgoztál az országban. De jelenleg a legáltalánosabb az, hogy az emberek elhagyják Portugáliát. 2012-ben a munkanélküliség miatt emigrálók száma 45 százalékkal emelkedett.

- Hogy érzed magad a munkahelyeden? Milyen a munkamorál, mennyire rugalmas vagy kötött beosztású a munkád? Hány szabadnapod van egy évben az otthonihoz viszonyítva? Milyen a viszonyod a kollégáiddal?

- Ahogy már említettem: szeretek itt dolgozni a jó munkahelyi környezet miatt. A munkaidő itt 30 perccel hosszabb, mint Portugáliában, viszont fix munkaidő beosztásom van, amit jobban szeretek. Otthon hasonló munkákban változó beosztásban dolgoztam. Ami a szabadságnapokat illeti, itt sokkal kedvezőbb a helyzet. Portugáliában mindenkinek egyaránt 22 szabadnapja van kortól függetlenül. Magyarországon ebben az évben 25 napot kapok.

- Hogyan telik egy napod? Melyek a legfontosabb feladataid a munkahelyen, és mit csinálsz általában munka után? Hogyan töltöd el legszívesebben a szabadidődet? Gondot okoz-e, hogy megtartsd a munka-magánélet egyensúlyát?

- Nem kell korán felkelnem, mert közel lakom a munkahelyemhez, körülbelül 15 perc alatt bent vagyok. Jól kell gazdálkodnom az időmmel, hogy el tudjam végezni a munkám, és időben végezzek. Ez általában sikerülni szokott. Mivel az utazás nem vesz el sok időt, marad szabadidőm, ilyenkor internetezek, facebookozok, videojátékozom, filmeket, sorozatokat, vagy a portugál tévét nézem. Hétvégenként szeretek kimozdulni, enni egy vacsorát a magyar barátokkal, sétálni, minél többet megtudni Budapestről, fotózni, vásárolni.

- Milyen karrierterveid vannak, mit szeretnél elérni az életben? Melyik országban szeretnél élni?

- Úgy tervezem, hogy legalább öt évig itt maradok, de ha sikerül elérni egy jobb munkahelyi pozíciót, vagy kapok egy jó lehetőséget, akkor tovább is itt leszek. Szeretném majd újrakezdeni az életemet Portugáliában, és szabadon menni mindenfelé, amerre akarok. Az álmom az, hogy Barcelonában éljek és minden évben három hónapot Portugáliában töltsek nyaranta. De jelenleg jól érzem magam itt, addig maradok, amíg ez tart.


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter