Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 9 éve

Külföldiként Magyarországon: egy útkereső lány Portugáliából

- Melyik országból érkeztél és milyen munkakörben dolgozol jelenleg?

- Portugália fővárosából, Lisszabonból származom, jelenleg egy budapesti Business Service Centerben dolgozom (üzleti szolgáltató központ - a szerk.)

- Hogy alakult eddigi karriered? Mit tanultál, mi a végzettséged, mi a mesterséged? Kiskorodban mi szerettél volna lenni? Meg tudtad valósítani az álmaidat, vagy inkább csak sodort az élet?

- Nem vagyok elégedett a karrieremmel, mert még mindig nem találtam meg azt a munkát, ami igazán nekem való. Nem jártam főiskolára, a középiskola után informatikai tanfolyamokat végeztem, főleg azért, mert egyik szenvedélyem a számítógép. Gyerekként orvos akartam lenni, de sajnos nem voltam jó matekból.

- Milyen lehetőségeid voltak, hogy tanuljál? Hogyan működik országodban a felsőoktatási rendszer, fizetned kell a tanulmányaidért?

- Sosem éreztem úgy, hogy ha tovább tanulok, több vagy jobb lehetőségeim lennének, hozzátéve, amíg fiatalabb voltam, nem is igazán szerettem tanulni. Így már 15 évesen dolgozni kezdtem az iskola mellett. Portugáliában fizetned kell, ha be akarsz kerülni a felsőoktatásba. Ösztöndíjat pedig csak akkor kapsz, ha az éltanulók egyike vagy.

- Milyen életkörülmények között élsz az otthonihoz viszonyítva? A jövedelmedből mennyit tudsz félretenni, mire spórolsz, mire gyűjtesz?

- Magyarországon sokkal jobb életszínvonalon tudok élni, mint Portugáliában, mert olcsóbb az étel és az albérlet is. A fizetésem magasabb, mint az átlag, és cafeteriát is kapok, ami sokat jelent. Portugáliában ez nem volt ilyen jó. Tudok félretenni, és gyűjteni, de nem érzem hiányát semminek. A jövőben azért fogok majd takarékoskodni, hogy nyugodt nyugdíjas éveket biztosítsak magamnak.

- Mennyire érzed kiegyensúlyozottnak, boldognak a környezetedben élő embereket, vannak-e olyan általános nehézségek, melyek meghatározzák a mindennapokat?

- Szeretek Magyarországon élni, mert szerencsére portugálokkal, vagy olyan magyarokkal dolgozom együtt, akik beszélnek portugálul. Ez jelentősen megkönnyíti a helyzetemet, és így magyarul is van lehetőségem tanulni. Angol, és egy kis magyar nyelvtudással nem okoz gondot a mindennapi élet, de ha mégse tudom megértetni magam, akkor mutogatok.

- Mennyire okoz gondot országodban a munkanélküliség, mik az általános problémák a munkaerőpiacon? Milyen segítséget, szociális támogatást, képzéseket kapnak a munkanélküliek, hogy próbál meg nekik segíteni az állam? Mi a véleményed ezek sikerességéről?

- A válság következtében Portugália a harmadik legnagyobb munkanélküliségű ország lett az eurózónában, és negyedik az EU 27 tagországa között. Sajnos úgy tűnik, a helyzet nem lesz jobb. Én két éven keresztül voltam ezen munkanélküliek egyike. Egyes munkanélkülieket segéllyel segíti az állam: 18 hónapon keresztül kapják az utolsó fizetésük 65 százalékát. Ennek hossza változhat annak függvényében, hogy mennyi idős vagy, és hány éven keresztül dolgoztál az országban. De jelenleg a legáltalánosabb az, hogy az emberek elhagyják Portugáliát. 2012-ben a munkanélküliség miatt emigrálók száma 45 százalékkal emelkedett.

- Hogy érzed magad a munkahelyeden? Milyen a munkamorál, mennyire rugalmas vagy kötött beosztású a munkád? Hány szabadnapod van egy évben az otthonihoz viszonyítva? Milyen a viszonyod a kollégáiddal?

- Ahogy már említettem: szeretek itt dolgozni a jó munkahelyi környezet miatt. A munkaidő itt 30 perccel hosszabb, mint Portugáliában, viszont fix munkaidő beosztásom van, amit jobban szeretek. Otthon hasonló munkákban változó beosztásban dolgoztam. Ami a szabadságnapokat illeti, itt sokkal kedvezőbb a helyzet. Portugáliában mindenkinek egyaránt 22 szabadnapja van kortól függetlenül. Magyarországon ebben az évben 25 napot kapok.

- Hogyan telik egy napod? Melyek a legfontosabb feladataid a munkahelyen, és mit csinálsz általában munka után? Hogyan töltöd el legszívesebben a szabadidődet? Gondot okoz-e, hogy megtartsd a munka-magánélet egyensúlyát?

- Nem kell korán felkelnem, mert közel lakom a munkahelyemhez, körülbelül 15 perc alatt bent vagyok. Jól kell gazdálkodnom az időmmel, hogy el tudjam végezni a munkám, és időben végezzek. Ez általában sikerülni szokott. Mivel az utazás nem vesz el sok időt, marad szabadidőm, ilyenkor internetezek, facebookozok, videojátékozom, filmeket, sorozatokat, vagy a portugál tévét nézem. Hétvégenként szeretek kimozdulni, enni egy vacsorát a magyar barátokkal, sétálni, minél többet megtudni Budapestről, fotózni, vásárolni.

- Milyen karrierterveid vannak, mit szeretnél elérni az életben? Melyik országban szeretnél élni?

- Úgy tervezem, hogy legalább öt évig itt maradok, de ha sikerül elérni egy jobb munkahelyi pozíciót, vagy kapok egy jó lehetőséget, akkor tovább is itt leszek. Szeretném majd újrakezdeni az életemet Portugáliában, és szabadon menni mindenfelé, amerre akarok. Az álmom az, hogy Barcelonában éljek és minden évben három hónapot Portugáliában töltsek nyaranta. De jelenleg jól érzem magam itt, addig maradok, amíg ez tart.


  • 2021.10.21Delta variáns - félelmek, hiedelmek, veszélyek... Mit kell tudni a harmadik oltásról? Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház OHI Infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Tavaszi rendezvénysorozatunk során előadásában a Covid19 járványról, a vírus terjedéséről és a megelőzésről beszélt. Mostani előadásában a DELTA variáns okozta vélt és valós félelmekről, veszélyekről, a következő időszakra előrelátható helyzetről és a harmadik oltás kapcsán felmerülő bizonytalanságokról beszél. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rabszolgatörvény az autóiparban: Van, ahol több százezer forinttal tartoznak a dolgozók a munkáltatónak

Rengeteg ledolgozatlan órája gyűlt össze az autóipari dolgozóknak: van, akinek 350, ami kéthavi munkaidőnek felel meg. Ezeket a cégek a... Teljes cikk

A munkahelyválasztásnál is egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság

Miközben a munkahelyválasztásról hagyományosan olyan szempontok szerint gondolkodunk, mint az elérhető jövedelem, a szakmai fejlődési és... Teljes cikk

Kilőtt a foglalkoztatás az USA-ban, erre még az elemzők sem számítottak

Szeptemberben az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban a bérfizetési és foglalkoztatási... Teljes cikk