Megjelent: 7 éve

Külföldön éltem és dolgoztam, mit jelent a nyugdíjbiztosítás terhelése?

A végzésemen szerepel 10 év 226 nap Magyarországon szerzett szolgálati idő és 28 év 236 nap Romániában szerzett idő. 78,5%-ból számolták a nyugdíjat, de 27 %-os ellátás terheli a magyar nyugdíjbiztosítást? Mit jelent ez, hisz mindenhol fizettem TB járulékot, így 50% lemegy az átlagkeresetből. Magyar állampolgárként véglegesen itt élek.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban


A nyugdíját az EU koordinációs rendeletei alapján számolják ki ilyen esetben. Minden tagállam illetékes intézménye egyrészt a belső jogszabályai, másrészt az uniós rendeletek szabályai szerint bírálja el a kérelmeket. Miután Ön a Magyarországon szerzett szolgálati ideje hossza alapján nem rendelkezik önálló magyar nyugdíjjogosultsággal (ahhoz legalább 15 év szolgálati idő szükséges), Ön az ún. pro rata, arányos nyugdíjszámítás alapján kapja a magyar nyugdíját. Az arányos nyugdíjrészt úgy kell kiszámítani, hogy meg kell határozni az elméleti nyugdíj összegét, azaz azt az összeget, amekkora a nyugdíj lenne, ha Ön a két tagállamban szerzett szolgálati idejét mind itthon szerezte volna, majd ennek az elméleti nyugdíjnak egy olyan arányú részét kell kiszámítani, ahogyan az itthon szerzett szolgálati idő az összes szolgálati időhöz aránylik.

Vagyis Önnek előbb összeadták a két államban szerzett szolgálati idejét, amely így 39 év 97 nap lett. A 39 teljes évi szolgálati időhöz tartozó nyugdíjszorzó a magyar nyugdíjtörvény szerint 78,5% - ezzel kellett megszorozni az Ön 1988. január 1. óta szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező kereseteiből számított nettó átlagkeresetét, így adódott az elméleti nyugdíja összege. Ennek a Magyarországra eső részét - amely a két országban szerzett szolgálati idők hányadosa - fizeti a magyar TB magyar nyugdíjként.
A nyugdíja másik részét a román TB fizeti majd. Miután az ott szerzett szolgálati ideje Önt teljes nyugdíjra jogosítja, a román TB a következőképpen jár el:
- Először kiszámítja a román nemzeti szabályok szerint járó ellátást a Romániában szerzett szolgálati idő és átlagkereset alapján (önálló román nyugdíjjogosultság alapján történő számítás).
- Másodszor kiszámítja az Ön arányos román nyugdíjrészét a magyar eljárással kapcsolatban leírt módon, azaz meghatározza az Ön elméleti nyugdíja összegét - mintha a mindkét tagállamban szerzett szolgálati idejét mind Romániában szerezte volna -, és ennek egy olyan arányú részét határozza meg, ahogyan a Romániában szerzett szerzett szolgálati ideje az összes szolgálati időhöz aránylik, ez lesz az ottani arányos nyugdíja (ez az uniós rendeletek alapján történő, pro rata számítás).
A két ellátás közül a kedvezőbbet, azaz a magasabb összegű ellátást kell román nyugdíjként megállapítaniuk és folyósítaniuk az Ön számára.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nyugdíjba kényszeríthet-e a munkáltatóm?

2023. augusztus 01 -el lesz meg a 40 év szolgálati időm, s mehetnék el korkedvezményes nyugdíjba (már személyesen is egyeztettem a NYUFI-val ). A... Teljes cikk

Hogyan tudom igazolni a be nem jelentett munkaviszonyomat?

Hogyan tudom igazolni a be nem jelentett munkaviszonyomat, ha 1995 és 1996-ban ténylegesen dolgoztam? Teljes cikk

Tovább dolgozhatok-e Angliában, ha itthon nők 40-el nyugdíjba mentem?

2021-ben kértem meg a kimutatást a Nyugdíjbiztosítási osztálytól. Idén júniustól igénybe vehetném a nők 40 kedvezményes nyugdíját a külföldi... Teljes cikk