Megjelent: 7 éve

Le kell-e cserélni az XP-t?

A cégóriás többé nem nyújt támogatást az XP-hez

A Microsoft az elmúlt tizenkét évben támogatást nyújtott a Windows XP-hez - olvasható a cégóriás honlapján. Azonban elérkezett az idő számukra, valamint hardver- és szoftverpartnereik számára, hogy erőforrásaikat modernebb technológiák támogatására fordítsák annak érdekében, hogy a továbbiakban is új megoldásokat nyújtsanak felhasználóiknak. Ennek megfelelően már műszaki segítség sem igényelhető Windows XP-hez, az automatikus frissítéseket is beleértve, amelyek a számítógép védelmét szolgálják. A Microsoft ezzel együtt Microsoft Security Essentials Windows XP-re letölthető változatát is megszüntette.

Ha egy cég továbbra is a Windows XP-t használja most, hogy a támogatás megszűnt, számítógépe működni fog ugyan, azonban sebezhetőbbé válhat a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. Az Internet Explorer 8 támogatását szintén megszüntették, tehát ha Windows XP rendszerű számítógép csatlakozik az internethez, és Internet Explorer 8-at használ böngészésre a támogatás megszűnése után, azzal nagyobb veszélynek teszi ki egy vállalat a számítógépeit. Mivel egyre több szofver- és hardvergyártó fogja a Windows újabb verzióival való együttműködésre optimalizálni eszközeit, várhatóan egyre több olyan alkalmazással és eszközzel fog találkozni egy cég, amely nem működik a Windows XP-vel.


Cégek és vállalatok, melyek XP-t használtakEgy számítógépes biztonsággal foglalkozó cég szerint továbbra is viszonylag sok cég és vállalat a tizenkét éves operációs rendszert használja. Az asztali személyi számítógépek elég nagy részén szintén ilyen régi rendszert használnak egy számítógépes fogyasztói szokásokat kutató cég szerint. A Microsoft leállítja a Windows XP operációs rendszer frissítéseit is, így azok a számítógépek is védtelenek lesznek, melyek ipari rendszereket szolgálnak ki, valamint több kormányzati szerv személyi számítógépei. A Wall Street Journal szakmai cikke szerint ugyanis a víz, az elektromos és szennyvíztisztító telepek és az ATM-ek ma is XP-t használnak, ezáltal védtelenekké váltak az új biztonsági fenyegetések ellen. A közszolgáltató cégek azért nem frissítenek, mert rendkívül költséges dolog az operációs rendszerek újratelepítése. Egy víziközmű hétszáz dollárt költött számítógépenként, hogy a Windows 7.1-re frissítsen.

Pedig a Microsoft figyelmeztetette az ügyfeleit, hogy változások lesznek az előző évekhez képest, még fel is rakott egy visszaszámláló órát a honlapjára. Ahogy a határidő közeledett, az amerikai kormány elkezdte sürgetni a rendszergazdákat a közszolgáltatási vállalatoknál és a többi állampolgárt is, hogy frissítsenek. A szoftver óriás maga is hozzájárul ahhoz, hogy közreműködjön a probléma megoldásában, amikor a Microsoft frissítéseket ad ki a Windows 7 és a Windows 8-hoz. A javításokat, melyeket a Microsoft küld ezekhez az operációs rendszerekhez, így lehet majd tesztelni.


A kerékgumit is ki kell cserélni a kocsin, ha lyukasEz olyan, mintha lenne egy nagy lyuk valakinek az autója kerekén, és biztos, hogy idővel az autó defektet fog kapni. Ez nem kérdés, előbb-utóbb ez be fog következni - mondta Mark Bernardo, a General Electric egyik részlegének általános igazgatója. Az egység értékesíti azokat az ipari rendszereket és szoftvereket, amiket az erőművekben a villamos-energia továbbvitelétől a futószalag kezeléséig széles körű tevékenységekre használják. A vásárlók nagy százalékban még mindig használnak XP-t, mondta Bernardo.

A pénzügyi intézmények tulajdonában ATM-eken is nagyrészt az XP valamely változata fut. De néhány ilyen gépen a Microsoft egyedülálló változata fut, melyet 2016-ig támogatnak. Független cégek, mint például a benzinkutak tulajdonában is még sok ilyen gép van.

A nagyobb pénzintézetek vezetői azt mondják, hogy lépéseket tettek a probléma enyhítésére. Ennek a része lehet egy olyan szoftver, amely megakadályozza bármely új szoftver feltöltését az ATM-re.

A Citibank éppen most távolítja el a Windows XP-t az ATM-ekről - mondta Andrew Brent, a Citigroup szóvivője. Vannak terveink, hogy miként tudjuk fenntartani továbbra is az ATM-ek védelmét az átmeneti időszak alatt. Más nagybankok hasonló ígéreteket tettek.

Az egyik oka, hogy a vállalatok csak lassan frissítik az operációs rendszereket, a bonyolultság, különösen néhány régebbi ATM-nél, amelyek megkövetelik azt, hogy valaki ott legyen személyesen a gépeknél a frissítésnél. Ez nem olyan egyszerű, mint egy asztali személyi számítógép frissítése. Amikor egy ATM-mel kell ezt megtenni, az egy egészen más dolog - mondta Robert Johnston, egy vállalati szoftverekkel foglalkozó cég igazgatója. Ez a cég az ATM-ek harminc százalékát üzemelteti az Egyesült Államokban és világszerte.


Az MKB Banknál első helyen áll a biztonságAz MKB Bank áttért a Windows 7 számítógépes rendszerre. Az, hogy megszűnt a Windows XP támogatása, egyúttal azt is jelenti, hogy a rendszerben lévő, a támogatás lejárta utáni hibákat, sérülékenységeket a Microsoft nem javítja, nem küld ezekre javító szoftver csomagokat - nyilatkozta a Hr Portálnak Jakab Péter, az MKB bankbiztonságért és IT üzemeltetésért felelős ügyvezető igazgatója. Az ilyen módon kijavítatlan XP operációs rendszer fokozottan ki van téve a támadásoknak, és így magas kockázatokat hordoz. A másik fontos probléma a többé nem támogatott XP rendszerrel, hogy bármilyen hiba, kompatibilitási probléma jelentkezik vele kapcsolatban, az ilyen rendszert üzemeltető semmilyen támogatást és segítséget nem kap a gyártótól.

Az operációs rendszer cseréje (például upgrade XP-ről Windows 7-re vagy magasabb verzióra) nem jelenti feltétlenül az eddig használt gép cseréjét is: a korábban XP-t futtató számítógép alkalmas lehet újabb Microsoft operációs rendszer futtatására. Az idősebb gépek (négy-öt év fölöttiek) cseréje indokolt lehet. Az új gépek vásárlása esetén sok esetben az új operációs rendszerhez (például. WINDOWS 7, 8.0, 8.1) kedvezményes áron lehet hozzájutni.

Számos hátrányt lehet felsorolni, ha az új informatikai tendenciákkal nem törődik a cégvezetés. Extraköltségek merülhetnek fel, üzleti versenyhátrány, üzemeltetési nehézségek, rendelkezésre állási problémák, biztonsági kockázatok, teljesítményproblémák, menedzselhetőségi gondok, kompatibilitási problémák merülhetnek fel. Elavult architektúrákhoz nem lesz támogató, fejlesztő szakember, az új fejlesztésekből adódó komparatív előnyök elvesztése, time to market idő növekedése a fejlesztéseknél mind előfordulhat.

Előfordult már, - nem az MKB-nál - hogy számítógépes vírus tett tönkre nagy informatikai rendszereket. Arra is volt példa más cégnél, hogy a szállító által megfelelően ki nem tesztelt biztonsági frissítést vitt a rendszerbe, ezáltal igen súlyos problémákat okozott. A megoldás: megfelelően tesztelt biztonsági frissítésekkel folyamatosan aktualizálni kell az informatikai rendszereket - hangsúlyozta a szakember.


A kisebb vállalatok is könnyen cserélhetnekNagyon fontos egy vállalatnak, hogy a számítógépek biztonságáról gondoskodjon, hiszen egy munkahelyi környezetben naponta akár több száz levelet is elküldhetnek a munkatársak, amelyek kényes adatokat is tartalmazhatnak - mondta Kovács Zoltán, a Programozozo ügyvezető igazgatója. Ilyen adatok megtalálhatóak kliens, illetve központi számítógépeken is, így ezek biztonsága elengedhetetlen, legyen szó kicsi, közepes, vagy akár nagyobb vállalatról. Főleg, hogy kisebb vállalatok számára is léteznek kedvező ajánlatok, amennyiben le szeretnék cserélni a gépeiken megtalálható operációs rendszert.

Komoly veszélyeket rejthet, ha ezzel nem törődik a cégvezetés. Egyetlen gép is jelenthet biztonsági kockázatot - amely akár az egész hálózatra kihatással lehet -, ha nem felel meg a mindenkori biztonsági követelményeknek, hiszen ezáltal dokumentumok, jelszavak, banki adatok és más kényes információk is rossz kezekbe kerülhetnek.

Nem szabad félvállról venni a biztonsági kockázatokat, és meg kell tenni a szükséges lépéseket. Ha például le kell cserélni egy majdnem tizenhárom éves operációs rendszert egy korszerűbbre és biztonságosabbra, akkor ott nincs mese, meg kell tenni ezt a lépést. (A Windows XP 2001. október 25-én vált elérhetővé a nagyközönség számára). Amennyiben ehhez korszerűbb számítógép kell, akkor korszerűbb számítógépet kell vásárolni. Nem nagy kiadás, ha a biztonságról van szó.

Kovács Regina
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkaidőben sorozatokat néznek és edzenek az IT-biztonságiak

Az informatikai biztonsági munkatársak 85 százaléka szabadidős tevékenységekkel is foglalkozik a munkaidejében. Ezekre a hobbikra jellemzően heti hat... Teljes cikk

Rekordot döntött a NAV-hoz beérkező számlák mennyisége

Tavaly decemberben hétköznaponként átlagosan egymillió online számla érkezett az adóhivatalhoz, az elmúlt héten ez a szám a duplájára nőtt,... Teljes cikk

Szürreális a HR szakma automatizációja? - business as usual (3.)

Vajon hogy néz ki a HR jövőképe az automatizáció szemponjából? Mikor és mely folyamatok válnak önkiszolgálóvá? Hogyan változik ezzel a HR-es... Teljes cikk