Megjelent: 4 éve

Matrica kisokos

Jogsi a zsebbe, forgalmi a kesztyűtartóba vagy a napellenző mögé, tank tele, és irány az országút. De merre is megyünk? Kell autópályamatrica? Megvegyük a benzinkúton vagy útközben a mobilon? Lehet, hogy még érvényes a matrica, amit a múlt héten vettünk? A fizetős utak használata rengeteg kérdést vet fel azok számára, akik nem rendszeresen autóznak. Az ünnepek közeledtével sokan indulnak útnak, hogy beszerezzék a karácsonyfa alá valót, illetve az ünnep jó része azzal telik, hogy meglátogatjuk távolabb élő családtagjainkat, rokonainkat.

Lássuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket az autópályák és fizetős autóutak használatakor.

Alapvető információkOnline felületeken - mint az Autopalyamatrica.hu -, benzinkutakon és mobiltelefonos alkalmazásokkal is megvásárolható a használati jogosultság, a vignetta. Minden esetben a jármű kategóriájának megfelelő matricát kell megvásárolnunk. Nem szükséges regisztrálni a vásárláshoz, de amennyiben nem éves matricát veszünk, hanem például a 10 naposat, akkor célszerűbb a regisztráció, így a későbbiekben nem kell az adatok megadásával bajlódnunk.

Az, hogy milyen matricát érdemes megvenni, az egyéni úthasználati szokásoktól függ. Aki éves szinten az ország egész területén rendszeresen autózik, annak az éves matricák ajánlottak. Aki az ország egy bizonyos régiójában használja az utakat, annak a megyei matricák gazdaságosabbak, míg aki eseti jelleggel ül autóba és ritkán száguld autópályákon, annak megfelelő választás a 10 napos úthasználati jogosultságot adó vignetta.

Vásárlás után mindig őrizzük meg a bizonylatot, függetlenül attól, hogy papír vagy elektronikus formában kaptuk. Online vásárlás esetén egy visszaigazoló e-mailt kell kapnunk a megadott e-mail címre. Ha kértünk számlát a vásárlásról, ugyanúgy e-mailben kell megérkeznie. Amennyiben nem érkezett meg, hívni kell az ügyfélszolgálatot.

Az elővásárlás már megkezdődött a 2020-as évre, december első napja óta elérhetőek az éves és megyei matricák, de figyeljünk arra, hogy érvényességük kezdete 2020. január 1.

Autó adás-vétellel kapcsolatos matrica-kérdésekAmennyiben épp az év végével vásároltunk járművet, és elfelejtettük az eladót megkérdezni, hogy van-e bármilyen matrica a motoron/autón, stb., akkor könnyedén lekérdezhetjük a jogosultságot online, csak meg kell adni a forgalmi rendszámot és egy érvényes e-mail címet.

Ha eladóként jelenünk meg az ügyletben és meglévő matricánkat át kívánjuk íratni egy másik autóra, arra is van lehetőség, ennek díja 1470 Ft/karakter, és szükségünk lesz az új forgalmira, a vásárlást igazoló bizonylatra és az eladást igazoló okiratra is.

Matrica-bakikMi a teendő, ha tévedésből felhajtottunk egy fizetős útra, és elrontottuk a rendszámot vagy a járműkategóriát?

Elsőként hívjuk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Call Centerét, ha a feltételek adottak, lehetőség van korrekcióra. A felhajtástól számított 60 percen belül megvásárolt úthasználati jog mentesít a pótdíjfizetés alól.

Legyünk nagyon körültekintőek nemcsak a vásárlással kapcsolatban, de a közlekedés közben is!
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter