Megjelent: 4 éve

Matrica kisokos

Jogsi a zsebbe, forgalmi a kesztyűtartóba vagy a napellenző mögé, tank tele, és irány az országút. De merre is megyünk? Kell autópályamatrica? Megvegyük a benzinkúton vagy útközben a mobilon? Lehet, hogy még érvényes a matrica, amit a múlt héten vettünk? A fizetős utak használata rengeteg kérdést vet fel azok számára, akik nem rendszeresen autóznak. Az ünnepek közeledtével sokan indulnak útnak, hogy beszerezzék a karácsonyfa alá valót, illetve az ünnep jó része azzal telik, hogy meglátogatjuk távolabb élő családtagjainkat, rokonainkat.

Lássuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket az autópályák és fizetős autóutak használatakor.

Alapvető információkOnline felületeken - mint az Autopalyamatrica.hu -, benzinkutakon és mobiltelefonos alkalmazásokkal is megvásárolható a használati jogosultság, a vignetta. Minden esetben a jármű kategóriájának megfelelő matricát kell megvásárolnunk. Nem szükséges regisztrálni a vásárláshoz, de amennyiben nem éves matricát veszünk, hanem például a 10 naposat, akkor célszerűbb a regisztráció, így a későbbiekben nem kell az adatok megadásával bajlódnunk.

Az, hogy milyen matricát érdemes megvenni, az egyéni úthasználati szokásoktól függ. Aki éves szinten az ország egész területén rendszeresen autózik, annak az éves matricák ajánlottak. Aki az ország egy bizonyos régiójában használja az utakat, annak a megyei matricák gazdaságosabbak, míg aki eseti jelleggel ül autóba és ritkán száguld autópályákon, annak megfelelő választás a 10 napos úthasználati jogosultságot adó vignetta.

Vásárlás után mindig őrizzük meg a bizonylatot, függetlenül attól, hogy papír vagy elektronikus formában kaptuk. Online vásárlás esetén egy visszaigazoló e-mailt kell kapnunk a megadott e-mail címre. Ha kértünk számlát a vásárlásról, ugyanúgy e-mailben kell megérkeznie. Amennyiben nem érkezett meg, hívni kell az ügyfélszolgálatot.

Az elővásárlás már megkezdődött a 2020-as évre, december első napja óta elérhetőek az éves és megyei matricák, de figyeljünk arra, hogy érvényességük kezdete 2020. január 1.

Autó adás-vétellel kapcsolatos matrica-kérdésekAmennyiben épp az év végével vásároltunk járművet, és elfelejtettük az eladót megkérdezni, hogy van-e bármilyen matrica a motoron/autón, stb., akkor könnyedén lekérdezhetjük a jogosultságot online, csak meg kell adni a forgalmi rendszámot és egy érvényes e-mail címet.

Ha eladóként jelenünk meg az ügyletben és meglévő matricánkat át kívánjuk íratni egy másik autóra, arra is van lehetőség, ennek díja 1470 Ft/karakter, és szükségünk lesz az új forgalmira, a vásárlást igazoló bizonylatra és az eladást igazoló okiratra is.

Matrica-bakikMi a teendő, ha tévedésből felhajtottunk egy fizetős útra, és elrontottuk a rendszámot vagy a járműkategóriát?

Elsőként hívjuk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Call Centerét, ha a feltételek adottak, lehetőség van korrekcióra. A felhajtástól számított 60 percen belül megvásárolt úthasználati jog mentesít a pótdíjfizetés alól.

Legyünk nagyon körültekintőek nemcsak a vásárlással kapcsolatban, de a közlekedés közben is!
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter