Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Még több munkanélküli Nógrád megyében

Tovább nőtt az álláskeresők száma Nógrád megyében januárban, a munkanélküliségi ráta a hónap végén már 18,4 százalékos volt -derül ki az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Salgótarjáni Regionális Kirendeltsége legfrissebb tájékoztatójából.

Nógrád megyében január végén 16.278 álláskeresőt tartottak nyilván, ami 1.260 fővel magasabb volt, mint decemberben, és 349-cel több, mint egy évvel korábban. A 18,4 százalékos ráta a harmadik legrosszabb mutató az országban.

A megyén belül Szécsény térségében a legmagasabb a munkanélküliség, ott 25,9 százalékos, de 20 százalék fölötti a ráta Salgótarján és Bátonyterenye körzetében is (21,5 és 21,4 százalék). Kedvezőbb helyzetben van a balassagyarmati, a pásztói és a rétsági körzet, mutatóik 14,7; 14,5 és 12,2 százalékosak.

A munkanélküliség növekedését több okkal magyarázzák az elemzők: az építőipar intenzív létszámkibocsátása mellett magasabb számban jelentkeztek a kirendeltségeken a megyén kívüli cégeknél dolgozók is, akiktől az utazási költségek csökkentése miatt váltak meg. Sok pályakezdő 2-3 hónapos munkaviszony után került vissza a rendszerbe. Emellett az egészségügyi ellátások felülvizsgálata miatt sokan, akik nem rendelkeztek ellátással, abban a reményben jelentkeztek be álláskeresőként, hogy így majd biztosítottak lesznek.

Három álláshely száz munkanélkülire
Nógrád megyében száz álláskeresőből 9-10 a pályakezdő, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. A januári 133 fős létszámnövekedés után a hónap végén 1.536 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván. A fiatalok között az alacsony iskolai végzettségűek vannak a legtöbben (51,8 százalék), de 31,2 százalékos a középfokú végzettségűek aránya is.

A pályakezdők közül januárban csupán 43-an helyezkedtek el.
A tartósan regisztrált munkanélküliek létszáma január végén 5.055 volt, 387 fővel több, mint négy héttel korábban, ők már legalább egy éve nem találnak munkát. Január végén Nógrád megyében 499 szabad álláshely várta az álláskeresőket, száz munkanélkülire három álláshely jutott.
Follow hrportal_hu on Twitter