Megjelent: 3 hónapja

Mennyire rázta meg a hazai fogászatokat a külföldi pacientúra kiesése?

Hazánk az ún. fogturisták népszerű célpontja. Viszont a COVID-19 típusú koronavírus, mint minden mást, a fogászati ipart is mélyrehatóan érintette.

Dr. Záhonyi Balázst, az egyik legforgalmasabb hazai fogászati klinika, az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ orvosigazgatóját kérdeztük tapasztalatairól.
 

Mi jellemzi a fogászati ellátásra hazánkba érkező embereket?


Összességében Magyarországra egész Nyugat- és Észak-Európából érkeznek fogászati kezelésre. Magyarországon belül az egyes régiókban található klinikák viszont jellemzően más és más országokból érkező pácienseket kezelnek.  Míg Budapest egyfajta gyűjtőhely a repülővel érkező páciensek számára (Franciaország, skandináv országok, Egyesült Királyság, Svájc, Spanyolország, Olaszország), addig az ország nyugati felén lévő klinikák főleg az autóval érkező osztrák és német pácienseket kezelik magas színvonalon. 

A Budapestre érkező fogturisták alapvetően két nagy csoportra oszthatók. Nagy részük kifejezetten a kezelések miatt utazik hazánkba, a másik csoportba azok sorolhatók, akik elsősorban városlátogatásra jönnek, ám ha már itt vannak, igénybe vesznek fogászati kezeléseket is. Az előbbiek komoly, egész fogsort érintő fogászati rehabilitációk miatt érkeznek. Viszont a kezelések alatt sok vendégéjszakát töltenek Magyarországon, és közben felfedezik ezt a gyönyörű várost. Ezzel szemben a kisebb beavatkozásokat általában azok a turisták kérik, akik a városnézés mellett lecsapnak a kedvező árú, ám híresen színvonalas magyar fogászati ellátásra. Vagyis mindkét esetben összekötik a kellemeset a hasznossal.
                                                                                             

Melyek a kiemelten népszerű kezelések a külföldiek körében?


A már említett komplex teljes fogíveket érintő rehabilitációk, amelyek többek között fix fogpótlásokat, hidakat, implantátumok beültetését, csontpótlást és magas esztétikájú fogászati koronákat is magukban foglalnak. Ezek komplex, többlépcsős kezelések, amelyek céltudatos tervezést igényelnek. Első lépésben tipikusan a sebészeti fogeltávolítás, parodontológiai beavatkozások, csontpótlás és implantáció, másodszor pedig a protetikai (fogpótlásokkal kapcsolatos) munkákra kerül sor. Egy látogatás során általában többször is fel kell keresni a fogászatot.
 

Mitől olyan vonzó célpont egy magyar fogászati magánklinika?


Dr. Záhonyi Balázs

A hazai magánklinikák ár/érték aránya igen jó egy nyugat-európai fogászathoz viszonyítva. Emellett a magyar fogászati ellátás ezen szegmense kiemelkedő színvonalú Európában. Legtöbbször jóval kedvezőbb áron, jóval magasabb színvonalú ellátást kapnak, mint hazájukban. Ráadásul a nagy esetszám miatt sokkal gyakorlottabb és profibb szakemberek látják el őket, mint otthon. Kijelenthető, hogy kiemelkedően felszerelt klinikán, magasan képzett és gyakorlott szakemberekkel, a legmodernebb technológiákat és csúcsminőségű anyagokat felhasználva igen színvonalas fogtechnikai háttérrel fogadjuk a pácienseket. Mindezt ráadásul kedvezőbb áron szolgáltatjuk. Azt gondolom, ez az élet bármely területén vonzó kombináció. 
 

Mennyire befolyásolta a koronavírus-járvány a fogturizmust?


Tavasszal-nyár elején a három hónapos karantén gyakorlatilag megsemmisítő csapást mért a fogturizmusra. Egyik napról a másikra sok klinika kényszerült teljes bezárásra. A beutazási zárlat feloldásakor a korábban megkezdett kezelésben részesült páciensek 80%-a újra bejelentkezett. A nyár folyamán némileg fellendült az újonnan bejelentkezők száma, ám a tavalyi évhez képest ez még így is 70%-os visszaesést jelent.  

Most szeptemberben újabb határzárral kell szembesülniük a fogászati problémájukat megoldani igyekvő külföldieket. A mostani korlátozások megnehezítik, ugyanakkor elvileg lehetővé teszik a külföldi betegellátást. A gyakorlatban viszont a Budapestre érkező fogturisták nagy részét a jelenlegi vírushelyzet visszatartja a rendelők felkeresésétől. 

 
Mennyire bizakodó a jövőt illetően?


Konkrétan a mi fogászatunk mindig is elsősorban a magyar páciensekre fókuszált. A külföldi betegellátás csak egy kisebb szegmense a szolgáltatásunknak.

Ettől függetlenül szeretnénk folyamatosan bővíteni a külföldről ideérkező pácienseink körét. 

Fontos lenne Magyarországnak a fogászati turizmusban elfoglalt vezető szerepét megtartani. A fogturizmus valójában egy nagyon széles réteget érint, nemcsak néhány fogorvost. Asszisztensek, recepciós kollégák, pácienskoordinátorok, fogtechnikusok, sofőrök, sok-sok anyagbeszállító cég munkatársai érzik meg a változásokat. 

Közvetve ráadásul ezek a páciensek az itt töltött vendégéjszakákkal, éttermi fogyasztásokkal egyéb szolgáltatások igénybevételével járulékos hasznot hoznak, melyben több gazdasági szereplő is pozitívan érintett.
Még távolabbról tekintve, az országimázs szempontjából a fogászati turizmus Magyarország és Budapest jó hírének terjesztésével jóval túlmutat egy egyszerű  fogászati ellátás igénybevételén. 

Szeretnék optimista lenni. Ám most még teljesen megjósolhatatlan, hogy mik lesznek a következő hetek, hónapok vagy akár évek eseményei. Ahogy azt sem tudjuk megmondani, hogy mikor zárják le teljesen a határokat, vagy mikor szűnik meg a járványhelyzet, mikor lesz ellenanyag... 

Pedig a tervezés, mint minden vállalkozásnál, egy fogászati rendelő számára is létfontosságú.

Fotók: Uniklinik.hu
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter