Szerző: Beck Andrea
Megjelent: 12 hónapja

Mentesülhetnek a piaci kamatok megfizetése alól a meddő nők

A fiatal házasok gyermekvállalását segítő intézkedés júliustól lép életbe, a részleteket tartalmazó kormányrendelet kidolgozása most van folyamatban. Az EMMI kérdésünkre azt válaszolta, hogy felvetették azt a lehetőséget a kormánynak, hogy ha az érintett házaspár orvosilag igazolja, hogy a gyermekvállalás egészségügyi okból (pl. meddőség) maradt el, akkor az ügyfelek mentesülhessenek a piaci kamatok jövőbeni megfizetése alól is. Továbbá a minisztérium szerint még nincs véglegesen eldöntve, hogy kire vonatkozik a négy gyerek utáni szja-mentesség, de nagy valószínűséggel nem terjed majd ki más adózási formákra, adónemekre (pl. KATA, EVA stb.), mert ezek a "normál" feltételekhez képest így is lényegesen kedvezőbb közteherfizetési kötelezettséggel járnak.


2019 júliusában életbe lépő családpolitikai csomaggal kapcsolatban megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mi történik abban az esetben:

- Ha egy jogosult belép a programba, ám ezt követően kiderül, hogy egészségügyi okok miatt nem képes gyereket szülni, abban az esetben a magasabb kamatozású törlesztés fog rá vonatkozni vagy más megoldás is lesz?

Az EMMI válasza:

„Ha orvosilag igazolják, hogy a gyermekvállalás egészségügyi okból (pl. meddőség) maradt el, akkor az igénylők a járási hivatalnál méltányosságból kérelmezhetik a törlesztési feltételek elnehezülése alól mentesülést. (Ez most praktikusan a korábban felvett kamattámogatás egy összegben való visszafizetésére vonatkozik, azonban felvetettük - jelenleg döntésre vár - azt a lehetőséget is, hogy a piaci kamatok jövőbeni megfizetése alól is mentesülhessen az ügyfél.”

- Mi történik azzal az anyával, kimarad-e a kedvezményezettek köréből, aki jogosult lenne az szja mentességre (4 vagy több gyereke van), de olyan foglalkoztatási formában dolgozik, ami után nem vonnak le tőle szja-t?

„Ez jelenleg még nincs véglegesen eldöntve, de mivel a mentesség csak a személyi jövedelemadóra terjed ki, más adózási formákra, adónemekre (pl. KATA, EVA stb.) nagy valószínűséggel nem terjed majd ki. (Ezek egyébiránt a "normál" feltételekhez képest így is lényegesen kedvezőbb közteherfizetési kötelezettséggel járnak.)”- írta válaszában az EMMI sajtóosztálya.

Orbán Viktor 7 pontja

Orbán Viktor évértékelő beszédében bejelentette a kormány hét pontból álló családtámogatási rendszerét. Ezek között szerepel a négy gyermek után járó szja eltörlés lehetősége vagy a 10 milliós lakáshitel, melyet az első házasságukban élő, 40 alatti nők igényelhetnek.

A miniszterelnök által bejelentett pontok, amelyek a munkavállalókat érintik:
• Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre és a tőketartozás harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a fennmaradó teljes tőketartozást elengedik.
• Azok a nők, akik legalább 4 gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.
• Bevezetik a nagyszülői gyedet
• Több lesz a bölcsődei férőhely, hogy a szülők munkába állhassanak.

Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

A 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt a pénzintézetek nyújtják majd minden olyan házaspárnak, ahol a nő 18-40 év közötti. Várhatóan jövőre minden anya, aki jelenleg legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket felnevelt, a nyugdíjba vonulásig teljesen mentesül a 15%-os személyi jövedelemadó megfizetése alól. Az adómentesség a keresőtevékenységből származó jövedelemre vonatkozik. Összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet a nők számára adható 10 milliós lakáshitelről, illetve az szja-mentességről. A média által „asszonyhitelnek” nevezett kölcsön számos kérdést felvet, például nem okoz-e konfliktust egy munkahelyen a nők ilyenfajta megkülönböztetése. A kedvezményeket ugyanis nem mindenki kaphatja meg.

A kölcsön várhatóan már július 1-től felvehető lesz, a baba megszületése előtt is, és a támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és/vagy már van gyermekük. A törlesztést az első, a 2019. július 1-je és a kölcsön felvétele után 5 éven belül született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta az említett változtatások már 2019 nyarán életbe lépnének, a hitelt 2019 júliusától három éven át lehet igényelni. „Nem várjuk azt, hogy nyilatkozzanak a fiatalok arról, hogy hány gyermeket szeretnének, de ha 5 éven belül nem születik meg az első gyermek, akkor a kölcsön piaci kamatozású lesz” - nyilatkozta Novák Katalin az InfoRádiónak.

Kiket érint?

Lovas Judit közgazdász az ATV műsorában elmondta az „asszonyhitel”, melyet 3 év munkaviszonnyal, kizárólag női munkavállalók vehetnek fel, 40 éves koruk előtt, első házasságban élve és négy gyermek után a társadalom mindössze 0,5-1 százalékát érinti. A hitelt elvileg már 18 éves kortól fel lehet venni, de mivel 3 év munkaviszonynak vagy felsőoktatásban eltöltött évnek kell lennie, így inkább 21-22 éves kortól igényelhető. Kizárólag az első házasságban született gyermekek számítanak, a házasságon kívül születettek nem. Lovas szerint a kedvezmények leginkább azokat a nőket érintik, akik jól keresnek.

Mennyit lehet felvenni?

A 10 millió forint a maximális összeg, ennél kevesebbet is lehet igényelni. Azok is jelentkezhetnek, akik már házasságban élnek, de a kedvezmény a 2019 nyara után született gyermekek után jár. A napi.hu úgy tudja a havi törlesztőrészlet 10 millió forintos hitel esetén sem lépheti majd át az 50 ezer forintot. A bankok feltételei szigorúak lehetnek, mert jelenleg nincs egyik hitelintézet palettáján sem hasonló konstrukció. A lap szerint a bankok csak a felsőbb-osztálybeli nőknek fognak 10 milliós hitelt adni, az alacsonyabb keresetűek kisebb összegre számíthatnak.

Kire vonatkozik az SZJA-mentesség?

Novemberben még úgy tűnt a háromgyermekes anyák is részesülhetnek az szja-mentességben, de azt végül csak a négygyermekes anyákra terjesztik ki, és csak azokra, akik a négy gyermek mellett visszaállnak dolgozni. A 24.hu szerint a legalább négygyermekes anyák, akiknek kedvező lehet a változás, 43 ezren lehetnek, és 26 milliárd forint körüli összegbe kerülhet az adómentességük átlagbér esetén. Az szja-mentesség különösen kedvező lesz azoknak a négygyermekes anyák számára, akik magas jövedelmű munkakörbe tudnak elhelyezkedni. Ezt a kedvezményt nem tudják igénybe venni azok, akik KATA-znak, vagy EVA-znak és azok sem, akik GYES-en vagy GYET-en (gyermeknevelési támogatás) vannak.

Az a négygyermekes anya, akinek magas a bére, és szja-köteles rosszabbul jár, ha az szja-mentességet választja a családi adókedvezmény helyett, mert utóbbi mellé járulékkedvezmények is adhatóak. Ha a családi adókedvezményt választja, akkor nem jár az szja -mentesség. Ha a gyermekek már felnőttek, és nem kapható utánuk családi adókedvezmény, akkor van értelme igénybe venni az szja-mentességet. Azt azonban érdemes tudni, hogy akinek nincs szja, annak nem jár kedvezmény sem a nyugdíj- és más megtakarítási pénztárakhoz.

Férfiak is igényelhetik

Kocsis Máté az Országgyűlés hétfőn kezdődő tavaszi ülésszaka előtt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta négy törvényt érint majd a családtámogatási program hét pontja: a költségvetést, a Munka törvénykönyvét, az egészségbiztosítási törvényt, és az adótörvényeket. Az ezekre vonatkozó indítványokat még ebben a hónapban benyújtják.

Novák Katalin február 19-én bejelentette, hogy már a férfiak is igényelhetik a hitelt, és a férfiakra nincs életkori megkötés sem. Ha se a férjnek, se a feleségnek nem született gyermeke, de korábban voltak házasok, akkor felvehetik a tízmillió forintos kamatmentes támogatást - mondta az államtitkár az MTI beszámolója szerint. Ha egyiküknek már született gyereke korábbi házasságból, de a másik félnek ez az első házassága, akkor is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt. Fontos szabály, hogy aki özvegy és újraházasodik, az “első házasságnak” számít majd a hitel igénylésekor.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jön a talent sherpa - a HR legfontosabb trendjei (1.)

“A gyorsan változó környezet sokkal nagyobb kihívást jelent a HR számára, mint egy esetleges gazdasági válság” - mondta Szűts Ildikó, az... Teljes cikk

Leszámolás 5 vállalati játékosítási tévhittel

A vállalati tréningek játékosításával kapcsolatban gyakran tévhitek képződnek az emberekben. A Games for Business csapata cikkében ezekre a... Teljes cikk

Lehetőség vagy probléma? - attól függ, minek tekintjük a változást

A HR, ahogy a gazdasági környezet és a munkaerőpiac, folyamatos változásban van. Azt már nagyjából tudjuk, hogy a változás üteme folyamatosan... Teljes cikk