Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Mi a sikeres tréning titka?

images

images

A résztvevőket ki kell zökkenteni a mindennapi gyakorlatból, ebben segít, ha nem a megszokott környezetben tartják a tréninget vagy legalábbis átrendezik a helyszínt - mondta a Világgazdaságnak Hajtó Zoltán, a Credigen Bank Zrt. HR- és jogi ügyvezető igazgatója, aki szerint az olyan a tréningcégek lehetnek tartósan sikeresek, amelyek már az elején fesztelenné, oldott légkörűvé teszik a körülményeket, elnyerik a jelenlévők bizalmát. A szakember úgy véli, az olyan, kuriózumnak számító tréningek lehetnek hatásosak, amelyek például outdoor programként valósulnak meg. Ezek a képzések rendkívüli körülmények között próbálják segíteni a csapatépítést, jó példa lehet erre egy vadvízi evezés vagy egy balatoni vitorlástúra, ahol a vállalati szerepek megértése és elfogadása igen szemléletes módon valósulhat meg.

Személyes meggyőződése, hogy lehet humorral, meghökkentő drámai eszközökkel - például filmforgatás - is fejleszteni, ezek szintén sokkal hatékonyabbak lehetnek, mint tanteremben ásítozva elérni valamilyen eredményt.

Hegyesiné Orsós Éva, a Szerencsejáték Zrt. humánerőforrás ügyvezető igazgatója szerint nemcsak a tréningcégen, hanem a megrendelők elvárásain is múlik a képzés sikere. Úgy véli, mindig pontosan meg kell határozni többek között a képzés időtartamát, valamint azt is, milyen képességek, készségek fejlesztése szükséges. Hegyesiné Orsós Éva kuriózumnak tartja az olyan képzéseket is, ahol a munkaerőpiacon régóta nem jelen lévő csoport jelenti a kihívást mind a munkaadóknak, mind pedig a trénereknek. Ilyen például a megváltozott munkaképességű dolgozók vagy a roma gyakornokok csoportja. Egyes tréningeknél a humor mellett a drámapedagógiának, a pszichodrámának, az úgynevezett akcióorientált programoknak is teret adnak a társaságnál.

A tréning előkészítése is a sikerrecept alkotóeleme. Kulcsár Péter, az Égáz-Dégáz Gázszolgáltató Zrt. emberierőforrás-fejlesztési osztályának vezetője szerint a hatékonyság attól függ, hogyan készítik elő a képzési programot, arra a viszonyra épít-e, amelyből a résztvevők érkeztek, érdemi témával foglalkozik-e, milyen színvonalú a tréneri munka, valamint hogy megfelelően motiváltak-e a programban részt vevők. Emellett fontosnak tartja, hogy a tréner ismerje a jelenlévők célkitűzéseit, szakmai vagy akár személyes problémáit, és ennek alapján az adott szereplők igényeire szabja a képzési tervet.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter