Megjelent: 10 éve

Miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet?

Az elmúlt hetekben pénzügyi tanácsadások alkalmával több mérnökkel és egyéb diplomás emberrel beszélt a Kiszámoló Blog szerzője, akik nevetségesen kevés pénzért dolgoznak. Informatikus 140 ezerért, nyelvekből nagyon penge tanár 150 ezerért, de volt villamos és egyéb mérnök is 210-230 ezer forintos fizetéssel.

Jellemzően volt egy pármilliós megtakarításuk, annak akartak igazán jó helyet találni, ahol sokat hoz a pénzük.

Mindenkitől ugyanazt kérdeztem: miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet és miért nem saját magadból is?

Szerintetek egy tízmilliós megtakarítás mennyivel hozna többet havonta, ha 4 százalékkal a jelenlegi kamatok felett be tudnád fektetni? Az adók levonása után mindössze havi 26 ezer forinttal. Márpedig a négy százalékos plusz hozam hosszú távon már kifejezetten szép teljesítmény és általában csak igen komoly kockázat felvállalása mellett érhető el.

Mi lenne, ha inkább otthagynád az általam csak langyos pocsolyának hívott jelenlegi munkahelyedet és néznél valami normális munkát?

Miután 120-140 ezret még egy fővárosi gyorsétteremben is fizetnek a dolgozóknak, elég gond, hogy te mérnök vagy informatikus létedre ennyiért dolgozol. Ráadásul nem egyszer már 8-10 éve, gyakran félig feketén bejelentve.

Egy villamosmérnök, vagy informatikus Budapesten alsó hangon meg kellene, hogy kapja a 400-500 ezer nettót. Nem azonnal és nem mindenhol, de ki mondta, hogy te ott dolgozzál, ahol ennyit soha nem akarnak fizetni? Én találkozok sok olyan emberrel, aki 800 ezer-1,5 milliót keres ugyanezen állásokban, pedig egyikük sem jobb, okosabb vagy szebb ember, mint te. Csak éppen kifizették az árát, hogy ennyit kereshessenek. Ezeket az embereket állítsd magad elé példának, ne a közalkalmazott kollégáidat, akik szintén 130-140 ezret visznek haza, mint te.

Ha csak havi 150 ezerrel keresnél többet, mint most (pedig a 300 ezer forint is nagyon hurka pénz a te szakmádban), az pont olyan lenne, mintha évente 23 százalékkal több hozamot érnél el a meglévő 10 millió forintodon! Kockázatmentesen.

A napokban beszéltem egy 28 éves fiatalemberrel, aki közalkalmazott informatikus volt, 145 ezer forintos fizetéssel, amivel meg is volt elégedve. Úgy alakult, hogy örökölt 80 milliót és annak keresett befektetési lehetőséget. Neki is mondtam, hogy azt gondolod, hogy ekkora szerencse már soha nem ér az életben? Tudsz róla, hogy ennél sokkal nagyobb kincs van benned, amiből sokkal többet ki tudnál hozni?

Ha elmennél dolgozni 400 ezer forintért és a különbözetet befektetnénk infláció felett 2 százalékos hozammal, akkor mostani értéken számolva 167,5 millióval lennél gazdagabb 65 évesen, mint most. (Ha csak az inflációt kompenzálná a kamat, akkor is 113,2 millióról beszélünk.)

Ha még egy havi százezerrel többet keresnél (még egyszer, ez egy informatikusnál Budapesten nem olyan nagy pénz), már 233 millióról lenne szó.

A te tudásod nem ér ennyit szerinted, mert mondjuk te nem programozó vagy az informatika területén? Na és, mi tart attól vissza, hogy átképezd magad? Hogy megtanuljál igazán jól angolul és németül? Hogy elolvass minden könyvet, ami arról szól például, hogyan legyél sikeres vezető?

Szabolcsban nem fizetnek ennyit? Ki mondta, hogy ott kell leélned az életed?

Öreg lennél a váltáshoz? Tudtad, hogy negyven évesen még több van hátra a nyugdíjig, mint amennyit eddig ledolgoztál?

Ugyanez igaz a vállalkozóknál is. Nemrég beszéltem két jól menő vállalkozóval, akik alig rendelkeztek megtakarítással, de annak nagyon jó helyet kerestek. (Szokás szerint magas hozamot kockázat nélkül. Rossz hírem van: ilyen csak a mesékben létezik.)

Megkérdeztem, mennyit költenek havonta. (Ha jól megy a cég, de nincs megtakarítás, akkor nem kell zseninek lenni, hogy rágyere, hová tűnik el a pénz.)

Olyan egymillióra tippeltek, ami tapasztalataim alapján akkor 1,5-1,7 milliót jelent a valóságban. Megkérdeztem, mi lenne ha egy kicsit átnéznék a költési szokásaikat és mondjuk 300 ezerrel kevesebbet költenének?

Mindjárt úgy éreznék, mintha az ötmilliós megtakarításuk további nettó évi 72 százalékot kamatozna. (Ez megfelel évi bruttó 92 százaléknak.)

Mindezt kockázatmentesen és kiszámíthatóan.

Sokan ugranak bele olyan befektetésekbe, amiről semmit sem tudnak, csak mert a meglévő kis pénzükből minél többet szeretnének kihozni. Miközben milliók mellett mennek el, amiért csak le kellene hajolniuk.

Kiszámoló Blog
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk