Megjelent: 1 éve

Minimálbér: Magyarország az EU sereghajtói között

Míg az uniós tagállamokban a dolgozók 9 százaléka keres a minimálbér környékén, Magyarországon minden ötödik ember. Bár az elmúlt években drasztikusan emelkedett a minimálbér, még így is az EU sereghajtói közé tartozunk.

Az Európai Unió tagállamaiban a foglalkoztatottak 9%-a keres a minimálbér környékén. A legkedvezőbb helyzetben a svédek, a dánok és a hollandok vannak, ahol mindössze a dolgozók 3%-a keresett minimálbért, a legrosszabb helyzetben pedig a magyarok, a portugálok és a románok voltak, ezekben az országokban ugyanis eléri a 20%-os a minimálbért keresők aránya - írja a Portfólió az Eurofound friss tanulmányára hivatkozva.

(Ezek az adatok nem csupán a minimálbért, hanem az annak +/-10 százalékos sávjába tartozó béreket is tartalmazzák, a 2017-es statisztikák alapján.)

Az egy órára jutó bért vizsgálva 2020-ban Luxemburgban volt a legmagasabb a minimálbér (12 euró), a fejlett nyugat-európai országokban pedig 10 euró környékén alakult.

Minimálbér órára bontva euróban Európában 2020-banMinimálbér órára bontva euróban Európában 2020-ban


A közepesen fizető országok közé tartoznak a dél-európai országok, és egy-két kelet-közép-európai állam. Az alacsony minimálbérű kategóriába került viszont Magyarország, csupán Romániát, Lettországot és Bulgáriát megelőzve.

A legnagyobb növekedést 2015-ös árszinten számolva Románia érte el (+188%), míg a legkisebbet az Egyesült Királyság (+15%). Magyarországon 72%-os emelkedést regisztrált az Eurofound, ami magasabb, mint a horvát, a cseh, és a lengyel adat.

Ami az ágazati bontást illeti, az EU egészében a pénzügyi-biztosítási tevékenység, valamint az információ-kommunikáció szektorokban volt a legalacsonyabb a minimálbéresek aránya, rendre 3, illetve 4%-os. A hagyományosan rosszul fizető mezőgazdaságban (15%) és a szálláshely-szolgáltatásban (16%) volt a legmagasabb.


  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter