Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Munkaruhába bújhattak az első fogyatékosokkal dolgozó kávézó munkatársai

Hamarosan nyit a Nem Adom Fel Café&Bár, amely az első olyan kávézó az országban, ahol szinte csak fogyatékkal élő munkavállalók dolgoznak, szám szerint 27-en, írja az Index.

images

A Nem Adom Fel kávézó az első az országban, amely 90 százalékban megváltozott munkaképességű embereket alkalmaz, akik 4-6 órában dolgoznak. Főleg értelmi sérültek, Down-szindrómával és autizmussal élők, de vannak köztük látássérültek, hallássérültek és mozgássérültek is.

A cél a kávézóval azon túl, hogy munkát adnak a megváltozott munkaképességű embereknek, egy közösségi tér létrehozása is, ahol a vendégek találkozhatnak ezekkel a dolgozókkal, ami a társadalmi elfogadást, toleranciát növelheti.

A KSH adatai szerint 2011-ben a 15–64 éves, megváltozott munkaképességű emberek (ebben a fogyatékossággal és a tartós egészségkárosodással élők is benne vannak) foglalkoztatási aránya 18,1 százalék, munkanélküliségi rátája 24,9 százalék volt. Ugyanezek az arányok a változatlan munkaképességű emberek körében 60,8 százalék, illetve 10,2 százalék voltak. Ugyanez az arány a foglalkoztatás tekintetében az EU-ban 47,3 százalék volt, míg a munkanélküliségi rátájuk 12,1 százalék.

Index
Follow hrportal_hu on Twitter