Megjelent: 2 éve

Nagy a fluktuáció az informatikusoknál

Egyre több álláslehetőség közül választhatnak manapság az informatikusok, így biztosak lehetünk abban, hogy ha elégedetlenek jelenlegi munkaadójukkal, új kihívások után fognak nézni a munkaerőpiacon.

images

images

Az ausztrál Robert Half toborzási cég kutatása szerint az egyre vonzóbb meghirdetett pozíciók miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a tehetséges munkavállalókat alkalmazni és megtartani kívánó munkaadókra.

A 160 informatikai vezető bevonásával végrehajtott felmérés szerint a CIO-k átlagosan 71 százaléka tapasztalja azt, hogy az önkéntes kilépések száma megnőtt az elmúlt három évben. A nagyvállalatoknál 83, a közepes cégeknél 77, a kisvállalkozásoknál 52 százalékuk vélekedik így - írja a felmérést idézve a Computerworld.

A kutatás megállapította azt is, hogy az informatikusok 31 százaléka két éven belül munkahelyet vált. A kilépés fő oka az elhelyezkedési lehetőségek növekvő száma (46 százalék), nem kielégítő előrelépési lehetőségek a vállalaton belül (41 százalék) a cég jövőjével és az esetleges leépítésekkel kapcsolatos aggodalmak (36 százalék), a munka/magánélet nem megfelelő egyensúlya (34 százalék) és a változatosabb karrierlehetőségek iránti vágy (32 százalék).
- A technológiai piac szárnyal, melynek eredményeképpen rengeteg álláslehetőség közül választhatnak a tehetséges informatikusok.

Az innováció terén élenjáró vállalatok egyre nagyobb mértékben alkalmazzák az új technológiákat, amelyekhez mind több speciális szakértelemmel rendelkező munkavállalóra van szükség, mondta Andrew Morris, a Robert Half Australia igazgatója. Ilyen számukra kedvező körülmények közepette az új karrierlehetőségeket felfedezni kívánó ambiciózus informatikusok már pusztán azért is munkahelyet válthatnak, mert megtehetik.

Márpedig a legjobban teljesítők elvesztése többféle módon is negatív hatással lehet egy vállalat eredményességére. Csökken a termelékenység, romlik a munkamorál, nőnek a toborzásra és képzésre fordított kiadások, továbbá jelentős vállalati tudás és tapasztalat megy veszendőbe egyik napról a másikra. Ezért egy magára valamit is adó vállalatnak proaktívan kell viselkednie, és fejlett megtartási stratégiát kell kidolgoznia.
Morris azt tanácsolja a munkaadóknak, oly módon szüntessék meg az elvándorlást, hogy még azelőtt hallgassák meg és orvosolják a munkavállaló panaszait, hogy a helyzet eszkalálódna. A szükséges óvintézkedések között megtalálható a fizetések rendszeres felülvizsgálata, a kihívást jelentő projektek indítása, a karrierfejlesztési lehetőségek biztosítása és az alkalmazottak elismerése.

Computerworld
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ön megengedheti, hogy elmenjenek dolgozói?

Mindannyian tisztában vagyunk a 2020-as munkaerő-piaci helyzettel. Nehéz és drága megfelelő kollégát keresni egy adott pozícióra, de elveszíteni... Teljes cikk

Hogyan akadályozd meg, hogy dolgozód a versenytárshoz váltson?

Piacismeret, jó kapcsolatrendszer, pozitív szakmai visszajelzések. Ilyen érvek szólhatnak amellett, hogy versenytársunk egy vagy több dolgozónkat... Teljes cikk

Egy munkatárs elvesztése milliós kiadást is jelenthet a munkáltatónak

Hazánkban és a régió országaiban egy munkatárs elvesztése átlagosan 630 ezer forintba kerül egy cégnek, de a szükséges tapasztalattól és... Teljes cikk