kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Ne engedd, hogy egy rossz főnök hátráltassa karrieredet!

Hogyan léphetünk előre pályánkon, ha felettesünk nem érdekelt benne, hogy segítse szakmai előmenetelünket? Határozzuk meg céljainkat, keressük meg azokat a munkatársakat, akik hatással lehetnek karrierünk szempontjából és kezdjük el építeni a szakmai kapcsolatokat!

Ne engedd, hogy egy rossz főnök hátráltassa karrieredet!-
images

Frusztráló és demoralizáló lehet, ha szakmailag szeretnénk előrébb jutni, de főnökünk nem segíti a szakmai fejlődésünket. Ha alulértékeltnek érezzük magunkat, fontos, hogy tisztában legyünk értékeinkkel, még akkor is, ha nem kapunk visszajelzést felettesünktől. A HBR cikke olyan javaslatokat szedett össze, melyek segítségével felettesünk támogatása nélkül is előre léphetünk karrierünkben.

Koncentráljunk arra, amit irányítani tudunk

A gondolkodásmódunk és a tetteink a siker kulcsai. Nem a főnökünk tettei (vagy mulasztásai) a döntőek az előrelépésben. Ha olyan főnökünk van, aki nem fektet be a munkánkba, két lehetőségünk van: vagy csendben maradunk, vagy megtaláljuk a módját, hogy láthatóvá váljunk.

Vegyük figyelembe a tényt, hogy főnökök jönnek és mennek, de karrierünk örökre a miénk marad. Ne engedjük, hogy valaki más viselkedése kisiklassa céljainkat, és hogy a munkával kapcsolatos érzéseinket más irányítsa!

Gondolkodjunk pozitívan! Továbbra is végezzük a lehető legjobban a munkánkat, próbáljuk túlteljesíteni az elvárásokat, legyünk pozitív, elkötelezett csapattagok. Ugyanakkor koncentráljunk a karriercéljainkra és a következő lépésekre.

Határozzuk meg céljainkat!

A személyes célok kitűzése lehetővé teszi, hogy tudatosan határozzuk meg feladatainkat és tervezzük meg karrierünk következő lépéseit. Ehhez gondolkodjunk el az előttünk álló következő 12 hónapról. Kérdezzük meg magunktól:

Miből szeretnék többet csinálni?

Miről szeretnék ismert lenni?

Milyen készségeket szeretnék elsajátítani?

Mit akarok elkezdeni, amit eddig még nem próbáltam?

Hol kell láthatóvá válnom?

Vizsgáljuk meg válaszainkat, és rendeljünk mindegyikhez egy-egy azonnali tervet! Ezután döntsük el, hogy min fogunk először dolgozni. A válaszaink alapján készítsünk egy olyan karrier-útitervet, amely összhangban van a céljainkkal, és a vezetői székbe helyez minket!

Szélesítsük a látókörünket!

Hihetetlen élmény, ha olyan főnökünk van, aki teljes mértékben elkötelezett és támogatja a karriercéljainkat. Még ha abban a szerencsés helyzetben is vagyunk, hogy támogató főnökünk van, az üzleti környezetben gyakran túl sok a változó. Ha úgy érzzük, hogy sodródunk az árral, hasznos, ha szélesítjük a látókörünket.

Egy irodában sokan olyan embert találunk, akik hatással vannak rá, hogyan dolgozunk. Készítsünk egy listát azokról az emberekről, akik a főnökünkön kívül fontosak a karrierünk szempontjából. Ez a lista tartalmazhatja a kollégáinkat, a közvetlen munkatársainkat, ha vannak ilyenek, és a felsővezetőket. Ha elkészítettük a listát, emlékeztetni fog minket arra, hogy a karrierünket nem csak egy kapcsolati dinamika határozza meg. Megkérdezhetjük kollégáinkat, hogyan tanultak meg egy olyan készséget, amit mi is szeretnénk elsajátítani, vagy keressünk olyan önkéntes munkalehetőségeket, amik bővítik a tudásunkat. Ha a közvetlen vezetőnk nem is fektet be a szakmai fejlődésünkbe, akkor is lesznek más emberek, akik hatással lehetnek rá.

Építsünk szakmai kapcsolatokat!

Miután összeállítottuk a "fontos emberek" listáját, gondoljuk át, hogy milyen hiányosságok vannak a hálózatában. Van jelenleg mentorunk? Ha nincs, kötelezzük el magunkat, hogy több mentort is találunk. Ahol csak lehetséges, keressünk lehetőséget a kapcsolatteremtésre és a karrierrel kapcsolatos beszélgetésekre a felsővezetőkkel, kérjük ki a visszajelzésüket! A potenciális mentorok mérlegelésekor ne feledkezzünk meg korábbi főnökeinkről és munkatársainkról sem: maradjunk kapcsolatban azokkal, akikkel korábban együtt dolgoztunk és jóban voltunk.

 

Kellemetlen, ha nem jövünk ki felettesünkkel, de nem jelenti a karrierünk végét. Próbáljunk pozitívan gondolkozni és negyedévente folyamatosan tekintsük át a karrierrel kapcsolatos vállalásainkat, hogy nyomon követhessük céljainkat, eredményeinket. Folytassuk a hálózatépítést és szélesítsük a látókörönket. Lépjünk kapcsolatba másokkal, és kezdeményezzünk karrierünkkel kapcsolatos beszélgetéseket.  Senki más nem fog igazán befektetni a pályánkba az elejétől a végéig, ezért nekünk kell ezt megtennünk, különösen akkor, ha a támogató vezető is hiányzik mögülünk.

 

HBR

fotó: unsplash

 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk