kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Négy munkaügyi törvény módosulna

A közalkalmazottak magasabb vezető, illetve vezető beosztását, és a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek támogatását is módosítja az a törvényjavaslat, amelyet Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter terjesztett pénteken a parlament elé, és amelynek a szövege olvasható az Országgyűlés honlapján.

Négy törvényt is módosít a benyújtott javaslat. A közalkalmazotti törvény előírása alapján a közalkalmazott ma is magasabb vezető, illetve vezető beosztás ellátásával bízható meg. A módosítás felhatalmazza a minisztert arra, hogy meghatározza azokat a munkaköröket, amelyekben magasabb vezetői, illetve vezetői munkaviszonyt kell létesíteni.

Ez a lehetőség jövő év július 1-én nyílik meg, és feltétele, hogy a közalkalmazott a kinevezése szerinti munkaköre mellett töltse be a magasabb vezetői, illetve vezetői beosztást. Ha a magasabb vezetői, illetve vezetői beosztás határozott időtartamú, de a "mögöttes" közalkalmazotti jogviszony határozatlan idejű, akkor ez utóbbi nem alakul át határozott idejűvé.

A munka törvénykönyvének módosítása tartalmazza azt a szabályt, amely szerint a magasabb vezetői munkakört betöltő közalkalmazott csak pályázat útján juthat ehhez a beosztáshoz.

A prémium évek programról szóló törvény módosítása a közszférában indított prémium évek program, valamint a különleges foglalkoztatási állomány szabályait kiterjeszti azokra, akik 2006. június 30-án közigazgatási, vagy helyettes államtitkári kinevezéssel rendelkeztek.

Módosul a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény is. Jelenleg aki hátrányos helyzetű személyt foglalkoztat, az 50 százalék, míg aki megváltozott munkaképességűt vesz fel 60 százalék támogatást kaphat egy évre a munkabérre és annak járulékára. A módosítás mind az 50, mind pedig a 60 százalék elé kiteszi a "legfeljebb" jelzőt.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek