Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 1 éve

Nem fizetik ki a cégek az emelt béreket

Arra hivatkoznak a cégek, hogy nem egyértelmű a jogszabály, így sokan nem fizetik ki az emelt minimálbért, és a garantált bérminimumot - írja a Népszava.

images

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből kiderül, hogy több munkáltató nem törődik azzal, hogy 2018-ban meg kellett emelni a bérminimumot, sokan pedig csak az alacsonyabb összegű minimálbért fizetik ki a garantált bérminimum helyett - írja a lap.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk a munkaügyi hatóság és a NAV 2018 februárban és márciusban kiemelten ellenőrizte a béremeléseket. Összesen 1261 vállalkozás 4151 munkavállalóját ellenőriztek, főleg a kereskedelemben és a vendéglátásban. A munkáltatók 80 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi jogsértést.

A munkavállalók 3,5 százalékát érte valamilyen jogsértés a minimálbérrel és a garantált bérminimummal kapcsolatban. Az utóbbi évekhez képest ez magasabb számot jelent. A cégek negyede a a munkaidőre vonatkozó előírásokat szegi meg. Azzal trükköznek a vállalkozások, hogy részmunkaidőre jelentik be a dolgozókat, de teljes állásban foglalkoztatják őket.

A jelentésből kiderül az is, hogy nem tudják pontosan, nincsenek tisztában a jogszabályokkal, azzal kapcsolatban, hogy kinek és milyen esetben jár a garantált bérminimum. Voltak olyan cégvezetők is, akik azoknak is emelt összeget fizettek, akiknek nem járt volna. Erre a munkaerőhiány miatt volt szükség.

Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit kerestek jogdíjakból a dalszerzők 2018-ban

Mintegy kétmilliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek közel 45 ezer magyar zeneműre. Ezúttal a 2018-ban... Teljes cikk

Emelkedik a reptéri dolgozók bére

15 százalékos emelést hajtanak végre májustól a Malév Ground Handling földi kiszolgálónál - írja közleményében a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet. Teljes cikk

3 millió magyar havonta 125 ezer forintból él

Az OECD kutatása szerint 2000 és 2010 között gyarapodott a szegények száma, jelenleg a társadalom egy harmada tartozik az alacsony jövedelműek... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár