Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Nem fizetik ki a cégek az emelt béreket

Arra hivatkoznak a cégek, hogy nem egyértelmű a jogszabály, így sokan nem fizetik ki az emelt minimálbért, és a garantált bérminimumot - írja a Népszava.

images

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből kiderül, hogy több munkáltató nem törődik azzal, hogy 2018-ban meg kellett emelni a bérminimumot, sokan pedig csak az alacsonyabb összegű minimálbért fizetik ki a garantált bérminimum helyett - írja a lap.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk a munkaügyi hatóság és a NAV 2018 februárban és márciusban kiemelten ellenőrizte a béremeléseket. Összesen 1261 vállalkozás 4151 munkavállalóját ellenőriztek, főleg a kereskedelemben és a vendéglátásban. A munkáltatók 80 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi jogsértést.

A munkavállalók 3,5 százalékát érte valamilyen jogsértés a minimálbérrel és a garantált bérminimummal kapcsolatban. Az utóbbi évekhez képest ez magasabb számot jelent. A cégek negyede a a munkaidőre vonatkozó előírásokat szegi meg. Azzal trükköznek a vállalkozások, hogy részmunkaidőre jelentik be a dolgozókat, de teljes állásban foglalkoztatják őket.

A jelentésből kiderül az is, hogy nem tudják pontosan, nincsenek tisztában a jogszabályokkal, azzal kapcsolatban, hogy kinek és milyen esetben jár a garantált bérminimum. Voltak olyan cégvezetők is, akik azoknak is emelt összeget fizettek, akiknek nem járt volna. Erre a munkaerőhiány miatt volt szükség.

Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter