Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 7 éve

Nem népszerű ma az egyházi pálya

Nem népszerű ma az egyházi pálya, hiszen itt nincs pénz, nincs hatalom, nincs karrier - mondja Máté-Tóth András, valláskutató. Márpedig mi élvezettársadalomban élünk, a papi, illetve szerzetesi életforma pedig óriási önfegyelmet, önmegtartóztatást követelő hivatás.
Az egyházi pályát választók közül még kevesebben vannak, akik egyházmegyei szolgálatra készülnek, azaz papként lelkipásztorok lesznek. Száznál is kevesebben vannak évente azok, akik jelentkeznek valamelyik egyházmegyében papjelöltnek, és az öt éves képzés után 10-15 százalékuk szentelődik fel - ennyien maradnak a kezdeti százból.

Jelölt, novícius és fogadalmas szerzetes

A szerzetesek náluk valamivel jobb helyzetben vannak, többen csatlakoznak efféle közösségekhez a valláskutató szerint. Pedig náluk sincs tolongás: Ákos atya, novíciusmester a Pannonhalmi Főapátság szerzetesi közösségében. Nála kopogtatnak az érdeklődők, akikből nincs is hiány. Hónapról-hónapra jönnek telefonok, e-mailek, néhányan még a látogatásig is eljutnak. Aztán a többség eltűnik. Ha arányt kell mondani, 15-ből 3 érdeklődő jut el addig, hogy valóban csatlakozik is a közösséghez.

Ákos atya szerint ez így normális: ha párhuzamot húzunk a világi élet és a szerzetesi élet között, akkor azt mondhatjuk, hogy egy fiú is sokkal több lánnyal találkozik, mint ahánnyal aztán kapcsolatot kezd, és végül egyet vesz el feleségül - így történik a kolostor, mint életforma kiválasztása is.

A bencéseknél jelöltnek hívják, aki beköltözik, részt vesz az imádságokon, közösség programjain, már végez egyes szociális teendőket, idősotthonban vagy a könyvtárban. Lakva ismerjük meg egymást, mondja Ákos atya, így fél év - egy év után, ha ez az életforma a jelöltnek megfelel és a közösség is hitelesnek, őszintének látja elhivatottságát, akkor kap szerzetesi ruhát és új nevet a közösségben. Ekkor lesz belőle novícius, ami egy egyéves időszak. Ez már egy "sivatagi szakasz", jóval ingerszegényebb - a cél az, hogy a novícius megtudja, hogy visszavágyik-e a kinti életbe vagy be tud illeszkedni, gyökeret tud-e ereszteni a szerzetesek között. Ez az időszak már Istennel való kapcsolatának is a próbája: elbizonytalanodik-e az úton vagy átéli-e a megajándékozottságát. Rá tudja-e bízni magát az őt meghívó isteni szóra. Ezután következik az egyszerű fogadalom, ami még nem végleges, hanem három évre szól. Ennek végeztével jön az örök fogadalom, a teljes elköteleződés. Évente egy-két jelölt jut el eddig, tavaly nagy ünnep volt az apátságban, amikor három szerzetes tett örök fogadalmat.

Egyházi karrier

Aki nem szerzetes akar lenni, hanem papként egyéb egyházi pályára menne, annak az egyházmegye püspökénél kell jelentkeznie, ő fogja eldönteni, hogy melyik papnevelő intézménybe kerül a fiatal. Gyakorlatilag ezzel a lépéssel elkezdődik az, ami miatt a papi pálya nem individuális pálya: a püspök oda helyezi őket, ahová gondolja. Ezt vagy megelőzi egyeztetés, vagy nem, ez már a püspök vezetési stílusán múlik. Az egyházi pályára készülők oktatása 7-8 helyen zajlik Magyarországon, többek között Budapesten, Egerben, Esztergomban. Korábban a papnevelő intézetek és a hittudományi főiskolák szinte kéz a kézben működtek, mára ezeket különválasztották. Így gyakorlatilag elváltak egymástól azok, akik papi, illetve akik hittudományi pályára készülnek.

A karrier papként többféle lehet: az egyik, hogy olyan elkötelezetten és odaadóan szolgálja az embereket, hogy közöttük lesz sikeres. Gyakran felkérik liturgikus szolgálatra, szentségek kiszolgáltatására, tanácsért fordulnak hozzá - azaz megbecsült lesz a nyáj körében, a lelkipásztorkodásban ér el karriert. Aztán be lehet futni papként tudományos karriert - mivel a katolikus egyház világegyház, a világ legjobb egyetemein végezhet, aki ezt választja. Ezután például a hittudományi főiskolán lesz belőle tanár. Egyházkormányzati karrierre is lehet pályázni, ehhez az egyházi adminisztrációban kell jártasságot szerezni. Aki ezt választja, annak egyházi hivatalokban teljesedhet ki a karrierje.

Kik és mikor?

A bencésekhez Pannonhalmán a szabályokból adódóan csak fiúk, férfiak csatlakozhatnak (máshol, például Tiszaújfalun vannak bencés nővérek is), a református lelkészi pályára férfiak és nők azonos arányban lépnek. A jelentkezők kora is változott az elmúlt évtizedben: Ákos atya 15 éve kapta a novíciusmesteri feladatot és úgy látja, egyre idősebb korban akarnak a fiatalok elköteleződni. Míg korábban a fiúk azonnal érettségi után, 18 évesen jelentkeztek, addig ma 25-35 éves kor között, olyan is előfordult, hogy 50 évesen kopogtatott azzal, hogy bencés szerzetes szeretne lenni. Ahogy a házasság időpontja is kitolódott, úgy minden más végleges elköteleződés is. A novíciusmester szerint ez nem is baj: az idősebbeknek több az önismerete, jobban bírják a magányt, de persze kevésbé rugalmasak és alakíthatók, mint a fiatalok. Ötven évesen már nagyon nehéz egy közösséghez alkalmazkodni. Fontos kérdés a motiváció is, melyre az elbeszélgetés alkalmával kell fényt deríteni: valami elől menekül vagy valamiért jön a jelentkező? A közösségnek nyilván ez utóbbira lenne szüksége.

Hogyan lehetne népszerűbb?

Máté-Tóth András szerint amellett, hogy rettenetesen kevesen választják ezt a pályát, megfigyelhető egy érdekes tendencia: egyre több olyan személyiség választja a papi hivatást, akiknek kellenek a szigorú keretek, ugyanezen okok miatt lesz valaki katona, rendőr vagy tűzoltó.

De a valláskutató szerint a reklámkampány is segíthet: Amerikában a nagy vallási közösségek vezetői közös reklámkampányt indítottak a papság, mint második hivatás népszerűsítése érdekében. Azaz, akik a civil életpályáról valamilyen oknál fogva váltani akarnak, azokat célozták meg kampányukkal. Ilyen módon sok ezer fővel sikerült lendíteni a papok számán - ami óriási siker.

A másik, hogy a bekerülési feltételeket lazítani kellene, nagyon nehéz ma egy 25 évesnek azt mondani, hogy dönts egy életre, ez rémisztő ilyen fiatalon, a házasság is ezért tolódik egyre későbbre, véli Máté-Tóth András.

Az is hasznos lenne, ha a katolikus egyház naprakészebbé, frissebbé, vonzóbbá válna a fiatalok a szemében, olyan közösségi életet tudna kínálni, ami miatt szívesen lépnek erre a pályára az emberek. Sokan nagyon magányos életpályának látják, holott ennek nem kellene így lennie. És persze ott van még a sokat vitatott cölibátus intézménye: van aki azt gondolja, ha eltörölnék, akkor többen jelentkeznének papnak. Máté-Tóth András ebben nem biztos.

A pannonhalmi bencés közösség most 38 tagú: jelenleg 1 jelölt, 3 egyszerű fogadalmas és 34 örök fogadalmas tagja van. A közösség harmada 70 év feletti - kellenének a fiatalok, elkélne a segítő kéz.

Nem vagyunk elég csábítóak - foglalja össze a problémát Ákos atya. Pedig már világi kifejezéssel nyílt napot, bencés megfogalmazásban "Jöjj és láss!" lelki gyakorlatot is tartottak. Az érdeklődés nagy volt, de nem azok jöttek, akik szerzetesek szeretnének lenni, hanem akiket érdekelt a kolostor belső világa. Nehéz reklámot csinálni a szerzetességnek, mondja a novíciusmester, titokzatos ajándék, hogy ki és miért választja ezt az utat. Ákos atya külföldi példákat is lát: vannak ugyan találkozók a német nyelvterületen lévő közösségekkel, de ők alkalmanként a pannonhalmiakat csodálják, náluk ugyanis még ennyi fiatal sincsen.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
5 új szakma, ami trendi az álláspiacon

Ki is az a vendégélmény-menedzser a Mekiben? Kiből lesz employer brand specialist? Miben segít a Z generációs szakértő? A technológiai fejlődés és... Teljes cikk

Alig maradt szabadsága a fizikai dolgozóknak

A koronavírus miatti leállások következményeként mind márciusban, mind áprilisban a szokásos napok dupláját töltötték szabadságon a fizikai... Teljes cikk

Hogyan változott az informatikai szakemberek élete a koronavírus-járvány következtében?

Az AppDynamics tanulmánya szerint a válaszadók 81 százalékának pályafutásuk során a járványhelyzet okozta az eddigi legnagyobb technológiai kihívást. Teljes cikk