vezető  nők  női 
Megjelent: 13 éve

Nőket a vezetésbe!

Tavaly tavasszal a The Economist a nők hatalmát kiáltotta ki a világgazdaságot mozgató erőnek. Ha azonban Európa versenyképesebb és innovatívabb akar lenni, akkor nem elég, ha az asszonyok csapatostul jelennek meg a munkaerőpiacon. A női tehetség valamennyi gyümölcsének leszakításához többet kell közülük vezető beosztásba helyezni, mind a közületi, mind a magánszektorban - cikkezik a Világgazdaság.

Nyugat-Európában a nők már régen áthidalták a képzettségben a férfiakkal szembeni szakadékot: már nemcsak többen vannak az egyetemeken, hanem jobbak a matematikában, a fizikában és az informatikai tudományokban. A női hallgatók tudományos eredményei azonban nem vezettek a vezető beosztásokban meglévő számarányuk növekedéséhez. Európában a nagyvállalati igazgatótanácsokban egy számjegyű százalékos jelenlétet értek, el, csakúgy, mint vezető kormányzati és akadémiai intézményekben.

Míg az Egyesült Államokban a vállalatoknál a felsőbb szintű vezetésben minden ötödik helyet nők töltenek be, Európában csak minden huszadikat. Az egyetemi professzoroknál Amerikában 20 százalékos a nők aránya, Európában ennek csak a fele. Az Óvilág nem engedheti meg magának az értékes humántőkével folytatott pazarlást, amikor a látványosan felemelkedő Kínával és Indiával szemben a saját lakossága gyorsan öregszik. Ha Európa fedezni akarja az elöregedéssel járó kiadásokat, és ha fenn akarja tartani a gazdasági hatalmi pozícióját, akkor az aktív foglalkoztatotti hányadot jelentősen növelnie kell.

Ha a nők Európában nagyobb óraszámban dolgoznak minőségi állásokban, akkor ezzel ösztönzik a keresletet olyan szolgáltatások iránt, mint a takarítás, a gyermekfelügyelet, ezáltal csökkenthető a munkanélküliség az alacsony képzettségűek körében. Emellett a jól képzett női munkaerő foglalkoztatása nem jár együtt az egészségbiztosítási és a nyugdíjköltségek olyan mértékű emelkedésével, mint ha bevándoroltakat fogadnának. A nők ugyanis a juttatásokhoz mindenképpen hozzájutnak, akár otthon maradnak, akár fizetős állásba mennek.

Tanulmányok mutatták ki, hogy nyereségesebbek azok a vállalatok, ahol viszonylag több a női vezető. A diverzifikált vezetés jobb, ha pedig növekszik a magas beosztású nők aránya, akkor alapjaiban változik meg a döntéshozatal rendje, mert ők kevésbé adnak a formalitásokra, direkt módon kommunikálnak, így könnyebben túljutnak a szervezeti rendből adódó gátakon.
Egy határozott nőpárti stratégia ilyen formában új lendületet kölcsönözne Európának, hogy jobban állja a versenyt - olvasható a Világgazdaságban.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter