vezető  nők  női 
Megjelent: 13 éve

Nőket a vezetésbe!

Tavaly tavasszal a The Economist a nők hatalmát kiáltotta ki a világgazdaságot mozgató erőnek. Ha azonban Európa versenyképesebb és innovatívabb akar lenni, akkor nem elég, ha az asszonyok csapatostul jelennek meg a munkaerőpiacon. A női tehetség valamennyi gyümölcsének leszakításához többet kell közülük vezető beosztásba helyezni, mind a közületi, mind a magánszektorban - cikkezik a Világgazdaság.

Nyugat-Európában a nők már régen áthidalták a képzettségben a férfiakkal szembeni szakadékot: már nemcsak többen vannak az egyetemeken, hanem jobbak a matematikában, a fizikában és az informatikai tudományokban. A női hallgatók tudományos eredményei azonban nem vezettek a vezető beosztásokban meglévő számarányuk növekedéséhez. Európában a nagyvállalati igazgatótanácsokban egy számjegyű százalékos jelenlétet értek, el, csakúgy, mint vezető kormányzati és akadémiai intézményekben.

Míg az Egyesült Államokban a vállalatoknál a felsőbb szintű vezetésben minden ötödik helyet nők töltenek be, Európában csak minden huszadikat. Az egyetemi professzoroknál Amerikában 20 százalékos a nők aránya, Európában ennek csak a fele. Az Óvilág nem engedheti meg magának az értékes humántőkével folytatott pazarlást, amikor a látványosan felemelkedő Kínával és Indiával szemben a saját lakossága gyorsan öregszik. Ha Európa fedezni akarja az elöregedéssel járó kiadásokat, és ha fenn akarja tartani a gazdasági hatalmi pozícióját, akkor az aktív foglalkoztatotti hányadot jelentősen növelnie kell.

Ha a nők Európában nagyobb óraszámban dolgoznak minőségi állásokban, akkor ezzel ösztönzik a keresletet olyan szolgáltatások iránt, mint a takarítás, a gyermekfelügyelet, ezáltal csökkenthető a munkanélküliség az alacsony képzettségűek körében. Emellett a jól képzett női munkaerő foglalkoztatása nem jár együtt az egészségbiztosítási és a nyugdíjköltségek olyan mértékű emelkedésével, mint ha bevándoroltakat fogadnának. A nők ugyanis a juttatásokhoz mindenképpen hozzájutnak, akár otthon maradnak, akár fizetős állásba mennek.

Tanulmányok mutatták ki, hogy nyereségesebbek azok a vállalatok, ahol viszonylag több a női vezető. A diverzifikált vezetés jobb, ha pedig növekszik a magas beosztású nők aránya, akkor alapjaiban változik meg a döntéshozatal rendje, mert ők kevésbé adnak a formalitásokra, direkt módon kommunikálnak, így könnyebben túljutnak a szervezeti rendből adódó gátakon.
Egy határozott nőpárti stratégia ilyen formában új lendületet kölcsönözne Európának, hogy jobban állja a versenyt - olvasható a Világgazdaságban.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter