Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Növekszik a feketén dolgozók száma

A munkaügyi hatóság az év első három hónapján 5000 munkáltatót ellenőrzött, 62 százalékuknál, több mint 3000 esetben találtak jogsértést - írja a Világgazdaság.

images

A munkáltatók tíz százalékára volt jellemző a fekete munka, közel egyharmaduk az építőiparban dolgozik, tavalyhoz képest nőtt a feketén foglalkoztatottak száma a szektorban - írják.

A többi ágazatban csökkent a feketén foglalkoztatottak száma, a mezőgazdaságban majdnem a felére. A gépiparban az ellenőrzéssel érintett munkavállalók kevesebb, mint fél százaléka dolgozik bejelentés nélkül, a személy- és vagyonvédelemben 16 százalékuk.

Ellenőrzéskor a legtöbb munkáltatóra még mindig arra hivatkozik, hogy adminisztrációs hiba történt, vagy a könyvelő mulasztott, esetleg azt állítják, hogy ez a dolgozó első munkanapja.

Sok esetben éltek vissza azzal a munkaadók, hogy teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottaikat részmunkaidőre jelentik be, ennek bizonyíthatósága nagyon nehéz a hatóság számára. A Világgazdaság szerint a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések 6 ezer dolgozót érintettek az év első három hónapjában, ami növekedést jelent a tavalyi mintegy 5 ezer főhöz képest.

Főleg a feldolgozóiparban, gépiparban élnek vissza a a rendkívüli munkavégzéssel, sok helyen az első negyedévben túllépték az éves keretet. Ezekben a munkakörökben jellemző az is, hogy később fizetik ki a béreket.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár