Megjelent: 5 éve

Növekszik a feketén dolgozók száma

A munkaügyi hatóság az év első három hónapján 5000 munkáltatót ellenőrzött, 62 százalékuknál, több mint 3000 esetben találtak jogsértést - írja a Világgazdaság.

images

A munkáltatók tíz százalékára volt jellemző a fekete munka, közel egyharmaduk az építőiparban dolgozik, tavalyhoz képest nőtt a feketén foglalkoztatottak száma a szektorban - írják.

A többi ágazatban csökkent a feketén foglalkoztatottak száma, a mezőgazdaságban majdnem a felére. A gépiparban az ellenőrzéssel érintett munkavállalók kevesebb, mint fél százaléka dolgozik bejelentés nélkül, a személy- és vagyonvédelemben 16 százalékuk.

Ellenőrzéskor a legtöbb munkáltatóra még mindig arra hivatkozik, hogy adminisztrációs hiba történt, vagy a könyvelő mulasztott, esetleg azt állítják, hogy ez a dolgozó első munkanapja.

Sok esetben éltek vissza azzal a munkaadók, hogy teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottaikat részmunkaidőre jelentik be, ennek bizonyíthatósága nagyon nehéz a hatóság számára. A Világgazdaság szerint a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések 6 ezer dolgozót érintettek az év első három hónapjában, ami növekedést jelent a tavalyi mintegy 5 ezer főhöz képest.

Főleg a feldolgozóiparban, gépiparban élnek vissza a a rendkívüli munkavégzéssel, sok helyen az első negyedévben túllépték az éves keretet. Ezekben a munkakörökben jellemző az is, hogy később fizetik ki a béreket.

Világgazdaság
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek