Megjelent: 1 éve

Növekszik a feketén dolgozók száma

A munkaügyi hatóság az év első három hónapján 5000 munkáltatót ellenőrzött, 62 százalékuknál, több mint 3000 esetben találtak jogsértést - írja a Világgazdaság.

images

A munkáltatók tíz százalékára volt jellemző a fekete munka, közel egyharmaduk az építőiparban dolgozik, tavalyhoz képest nőtt a feketén foglalkoztatottak száma a szektorban - írják.

A többi ágazatban csökkent a feketén foglalkoztatottak száma, a mezőgazdaságban majdnem a felére. A gépiparban az ellenőrzéssel érintett munkavállalók kevesebb, mint fél százaléka dolgozik bejelentés nélkül, a személy- és vagyonvédelemben 16 százalékuk.

Ellenőrzéskor a legtöbb munkáltatóra még mindig arra hivatkozik, hogy adminisztrációs hiba történt, vagy a könyvelő mulasztott, esetleg azt állítják, hogy ez a dolgozó első munkanapja.

Sok esetben éltek vissza azzal a munkaadók, hogy teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottaikat részmunkaidőre jelentik be, ennek bizonyíthatósága nagyon nehéz a hatóság számára. A Világgazdaság szerint a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések 6 ezer dolgozót érintettek az év első három hónapjában, ami növekedést jelent a tavalyi mintegy 5 ezer főhöz képest.

Főleg a feldolgozóiparban, gépiparban élnek vissza a a rendkívüli munkavégzéssel, sok helyen az első negyedévben túllépték az éves keretet. Ezekben a munkakörökben jellemző az is, hogy később fizetik ki a béreket.

Világgazdaság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter