Megjelent: 2 éve

Önálló szakszervezetbe tömörülnek a médiában dolgozó háttérmunkások

A hír- és szórakoztató műsorokat gyártó szakemberek megelégelték, hogy alulfizetettek a műsorvezetőkhöz és celebekhez képest, ráadásul sokszor méltatlan körülmények között kell dolgozniuk - írja a Médiapiac.com oldal.

Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének (MMKSZ) elnöke elmondta, hogy az ötlet akkor született meg, mikor pár hónapja az egyik kereskedelmi csatornánál évek óta dolgozó operatőröket olcsóbb munkaerőre akarták cserélni - írja a lap.

Három tévétársaság - közmédia belsős gyártású műsorai, Hír Tv, Echo Tv - kivételével sehol nem veszik alkalmazásba az operatőröket, vágókat, hangmérnököket, hanem vállalkozói szerződéssel foglalkoztatják őket.

Az érdekképviselet jogásza, Szabó Imre szerint emiatt gyakran előfordul, hogy nem jut annyi idő pihenésre, mint amennyi szabadságot a Munka Törvénykönyve évente garantál a jogviszonyban lévő munkavállalóknak. Valamint akik nem alkalmazottként dolgoznak a médiavállalatoknak, minimális nyugdíjra számíthatnak, leépítés esetén nem jár nekik sem végkielégítés, felmondási idő.

A legtöbb esetben nem saját felszereléssel, hanem a tévétársaság eszközeit használják, így ezek a lap szerint színlelt szerződések. Nem arról van szó, hogy csak alvállalkozókkal tudnák megoldani.

"Gyakran előfordul, hogy a kollégánk orra alá nyomnak egy szerződést, és azt mondják, pár percig él. Ha aláírja a benne szereplő feltételekkel, lesz munkája a jövő hónapban is, ha nem, majd találnak valaki mást helyette” - nyilatkozta Rónay Ferenc.

A szakszervezet célja, hogy felhívja a problémára a figyelmet, és segítséget nyújtson a mozgóképgyártással foglalkozó szakembereknek.

mediapiac.com
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nőket hív programozni nyitási ösztöndíjával a Wild Code School

A kezdeményezés célja, hogy több nőt vonzzanak a jellemzően férfiak dominálta iparágba. Teljes cikk

Virtuális asszisztensek - a kiszervezett adminisztráció

Míg külföldön elterjedt és a vállalkozások körében elfogadott, addig hazánkban újdonságnak számít, hogy a nők saját vállalkozást alapítva... Teljes cikk

Magyarország legjobb kamionsofőrje

Hetedik alkalommal rendezte meg a NiT Hungary az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával közösen az „5 tengelyen - biztos kézzel”... Teljes cikk