Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 9 éve

Önmenedzselés külső kontroll nélkül - milyen az élet egy távmunka-házban?

Korunk egyik nagy lehetősége a távmunka, amely főként az infokommunikációs technológiák gyors fejlődése és a szélessávú internet segítségével vált elérhetővé. A távmunka egyik, hazánkban még kevésbé elterjedt típusa a feladatok távmunka-házakba való kiszervezése. A távmunka-házakban történő rugalmas foglalkoztatás a vállalati költségek és a fluktuáció csökkenése mellett a munkavállalói elégedettség és lojalitás növekedését is eredményezheti. Távmunka-házban azonban olyan munkavállalót érdemes alkalmazni, aki közvetlen vezető hiányában képes idejének és munkájának hatékony menedzselésére.

Baracsi Mária
A távmunka több mint húsz évvel ezelőtt indult el Franciaországból világhódító útjára. Mára a tengerentúlon és Nyugat-Európa számos országában vált elfogadottá, mivel nemzetközi szinten kiemelkedő szerepet tölt be a vidéki régiók gazdasági felzárkóztatásában éppen úgy, mint új munkahelyek kialakításában és a képzett, helyi szakképzett munkaerő elvándorlás megfékezésében – nyilatkozta a HR Portalnak Baracsi Mária, az IFKA (Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) munkatársa.

A távmunka egy atipikus munkaszervezési mód, melynek során a munkáltató a távmunkás számára a vállalati központtól eltérő helyen biztosít egy olyan infokommunikációs eszközökkel ellátott munkakörnyezetet, ahol a dolgozó a munkafeladatait teljes körűen el tudja végezni – olvasható a Magyar Távmunka Szövetség honlapján. Annak ellenére, hogy az infokommunikációs technológiáknak köszönhetően manapság már nagyon sok területen lehetne élni a távmunka adta rugalmas foglalkoztatási előnyökkel, hazánkban mégis számos munkáltató és munkavállaló körében bizalmatlanság tapasztalható ezzel a foglalkoztatási formával szemben, így leggyakrabban még mindig multinacionális vállalatoknál találkozhatunk vele.

Többféle távmunka létezik

A munkavégzés helye és rendszeressége szerint több távmunka típus különböztethető meg. Munkavégzés helye szerint otthoni, mobil távmunkáról, illetve távmunka-házról beszélhetünk, a munkavégzés rendszeressége szerint pedig alkalmi, részleges és folyamatos távmunka különböztethető meg – olvasható a Magyar Távmunka Szövetség honlapján. Call-center, adatrögzítés, programozás vagy például monitoring tevékenységek kiválóan alkalmasak arra, hogy a munkavállalók a telephelytől távol lássák el a feladataikat.

Otthoni távmunkáról akkor beszélhetünk, ha a munkavállaló havonta legalább egyszer otthon végez munkát. Ezen típus előfeltétele, hogy az alkalmazott rendelkezzen a munkaadóval való kommunikációs kapcsolat felvételéhet szükséges technológiai berendezésekkel (telefon, Skype, internet).

Mobil távmunka esetén a munkavégzés helyszíne a munkavégzés tartalmától függően változik. Jellegzetes mobil távmunkakör az értékesítő, kárfelmérő, tanácsadó munkakörök, amikor a távmunkás laptop és egyéb mobil kommunikációs eszközök segítségével tartja a kapcsolatot munkáltatójával. Ennek a távmunka típusnak a nagy előnye, hogy a távmunkás a vevőkkel és partnerekkel személyes kapcsolatot tud kialakítani.

Három távmunka-ház van Magyarországon

Távmunka-házak esetén a munkáltató a telephelyétől távol – az agglomerációban vagy vidéken – számítástechnikai és telekommunikációs eszközökkel felszerelt irodát hoz létre vagy bérel ki. Ezekben a regionális irodákban a vállalat alakítja vagy alakíttatja ki saját távmunkásai számára a munkakörnyezetet. A távmunka-házak üzemeltetését általában harmadik fél látja el, sok esetben a helyi önkormányzat, a munkáltatóknak csak az üzemeltetési költséget kell megtéríteniük.

Az örkényi távmunka-ház


A távmunka-ház abban különbözik a teleházaktól és az eMagyarország pontoktól, hogy a távmunka-házak a nyilvánosság számára nem látogathatók, kizárólag a távmunka-ház üzemeltetőivel szerződéses viszonyban álló vállalat távmunkásai jogosultak a belépésre. Emellett fontos, hogy a távmunka-házban való foglalkoztatáshoz nem kell a helyszínt telephelyként bejelenteni, csupán szerződést kell kötni az üzemeltetővel – olvasható a Magyar Távmunka Szövetség honlapján.
Magyarországon a 2000-es évektől kezdődően jelentek meg a távmunka-házak létesítését és a rugalmas foglalkoztatás elterjedését támogató kezdeményezések. 2009-ben alakult meg az első hazai távmunka-ház Örkényben, majd 2011 végén – uniós projekt keretében – két új távmunka-ház került átadásra, az egyik Nagykőrösön, a másik a szlovákiai Szőgyénben – tudtuk meg Baracsi Máriától, az IFKA munkatársától. Így jelenleg Magyarországon a három teljes körűen felszerelt távmunka-ház közel hatvan távmunkahelynek ad otthont (Örkényben huszonkettő, Nagykőrösön tizennyolc, Szőgyénben pedig harminc távmunkahelyet alakítottak ki).

Évi 3-4 millió forint is megtakarítható

A szőgyéni távmunka-ház
A távmunka-házakban történő foglalkoztatás legfőbb előnyei között érdemes megemlíteni az ingázásra szánt idő csökkenésével vagy esetenként megszűnésével párhuzamosa fellépő alacsonyabb környezetterhelést és károsanyag-kibocsátást, a munka-magánélet egyensúlyának jobb fenntartását, a tudás-alapú munkavégzés nemzetközi piacához történő jobb hozzáférést, valamint a lakóhelyen történő megélhetés összekapcsolását, amelyeket a tudás-alapú gazdaság tradicionálisan a városi területekhez köt. Mindezeken felül mivel Budapesten kívül sok esetben alacsonyabbak a munkabérek és az ingatlan költségek (ingatlan árak, bérleti díjak, stb.), így a munkafeladatok távmunka-házakba való kiszervezése miatt csökkenhetnek a vállalati költségek. Becslések szerint a távmunka-házakban történő foglalkoztatás éves szinten akár 3-4 millió forint költségmegtakarítást is eredményezhet – nyilatkozta a HR Portálnak Baracsi Mária, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa.

Elengedhetetlen az önmenedzselés és a jó kommunikációs készség

Távmunka keretei között azonban nem mindenki és nem minden munkakörben képes hatékony és eredményes munkavégzésre – hívta fel a figyelmet Baracsi Mária, aki hozzátette: az ideális távmunkavállalót két tényező különbözteti meg a hagyományos, munkahelyi keretek között dolgozó munkavállalótól, ezek pedig a szemlélet és az infokommunikációs eszköztár színvonalas alkalmazásának képessége. A szakember szerint a távmunkavállalót nagy belső motiváció jellemzi, azaz folyamatos külső kontroll, vezetői jelenlét nélkül is képes saját feladatai és ideje hatékony menedzselésére. Emellett fontos a jó írásbeli és szóbeli kommunikációs készség, mivel az információk nagy részét személyes találkozó hiányában a verbális kommunikációs csatornákon keresztül kell átadnia.
Az örkényi távmunka-ház kívülről

A Magyar Távmunka Szövetség szerint a távmunka-házakban való munkavégzés elsősorban az infokommunikációs eszközök segítségével távolról elvégezhető munkafeladatok ellátására alkalmas munkakörök esetében ajánlott – ilyenek például a call-center, szoftverfejlesztés, könyvelés vagy adatrögzítés munkakörök. Fontos, hogy a munkafeladatok egyértelműen megfogalmazhatóak vagy önállóan végezhetőek legyenek, és kevés közvetlen ellenőrzést igényeljenek.

Intelligens távmunka-állomások: a távmunka-házak új generációja

Az információs és kommunikációs technológiák fejlődésével az intelligens távmunka-állomások (smart work stations) létesítése további alternatívát kínál a vidéki városokban és falvakban tapasztalható munkanélküliség közvetlen hatásaként megfigyelhető képzett humánerőforrás elvándorlásának megfékezésére – nyilatkozta Baracsi Mária, az IFKA munkatársa, aki elmondta: az intelligens távmunka-állomások a hagyományos távmunka-házak új generációját jelentik, ahol mind a sokrétű vállalati szolgáltatás portfóliónak, mind pedig a távmunka-állomás kialakításának (színek, logók) célja a távmunkavégzés beemelése a közösség egészének életébe könyvtárszolgáltatással, inkubátorház funkciókkal és jogi-gazdasági tanácsadással együtt.

Az elmúlt évtized során számos kezdeményezés és projekt látott napvilágot az Európai Unió országaiban a szélessávú internet-hozzáférés gazdasági, társadalmi és környezeti előnyeinek kiaknázása érdekében, amelyek szinte kivétel nélkül mind a nagyvárosi életformával hozták összefüggésbe a realizálható foglalkoztatás-bővítési lehetőségeket. Ezzel szemben, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével megvalósult MICROPOL Smart Work Centres in Non-Metropolitan Areas elnevezésű projekt az eddigiektől eltérő módon, a vidéki régiók felzárkóztatásának oldaláról vizsgálta az infokommunikációs technológiák és a távmunka-szervezési gyakorlatok összekapcsolásával kialakítható intelligens távmunka-állomások kérdését – mondta el Baracsi Mária.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megszünteti a 4 napos munkahetet a Libri is

A Magyar Telekom után a 4 napos munkahéttel kísérletező másik cégnek, a Librinek sem jött be a munkaidő-modell. Teljes cikk

Tizenegy ország dolgozóit kérdezték meg, melyik munkarendet szeretik a legjobban

A válaszadók 70%-a elégedett a munka és magánélet egyensúlyával, a 30% szerint van még mit javítani a munkakultúrán és a jogszabályi kereteken. Teljes cikk

Ragaszkodnak a munkavállalók az otthoni munkavégzéshez

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home... Teljes cikk