Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 8 éve

Orbán dolga eldönteni, hogy mire képesek a nők?

A magyar kormányban egyetlen női miniszter sincs. Orbán Viktor szerint a nők nem bírnák a brutális helyzeteket, ezért az ország jelen állapotában a miniszterelnök el sem tudja képzelni, hogy lenne női minisztere. "Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra" – mondta erről Orbán. Ezen kijelentés társadalmi hatásait jártuk körül egy női vezetők képzésével foglalkozó szakemberrel.

De nem csak a politikában, más területeken is nagyon kevés a nő: osztályvezető főorvost, színházigazgatót, főszerkesztőt, iskolaigazgatót is elvétve találni a nők között. Érdekes módon még a klasszikusan női szakmának tartott fodrász, stylist, szakács vonalon is a sztárok többnyire férfiak. A HR Portálon rendszeresen beszámolunk sikeres és ambiciózus női vezetőkről, számukra kidolgozott vezetőfejlesztői programokról. Kiss Péter, a Restart ügyvezetője is foglalkozik női vezetők fejlesztésével. Szerinte a miniszterelnök félti a nőket a sérülésektől, holott ezt nem az ő feladata lenne eldönteni. Vele beszélgettem arról is, hogy a nők identitásának része-e mosogatás – a közbeszédben ma ez a téma is felkapott.

Ti női vezetők fejlesztésével foglalkoztok, eleve van a nőkben, a női vezetőkben egy kisebbrendűségi érzés magukkal mint vezetőkkel kapcsolatban?

A magyar vezetői világ macsó. “Ha erős vagy, jó vezető vagy! Úgyhogy mutasd erősnek magad mindig, ne lássák sérülékenységed!” A nőkben érthető okokból van ezzel szemben fenntartás, így vannak, akik menekülnek a vezetői szerep elől, mert azt mondják maguknak: kell ez nekem?!

Ez történik, ha kiphotoshopolják a politikusok és döntéshozók közül a férfiakat. A cikk itt olvasható.

Csakhogy a fent idézett: “Ha erős vagy, jó vezető mondat” egy tévhit. Hülyeség ehhez igazodni. Ha önazonos vagy, képes vagy jelen lenni és figyelni minden helyzetben, nehéz helyzetekben is, akkor jó vezető vagy! Akkor van valódi belső erőd. Ezt kell felismertetni a nőkkel, és szerintem a férfiakkal is.

Hogyan lehet meghozni a nők önbizalmát a vezetéshez?

Kiindulópontként azt kell tisztázni, hogy mi van a fejükben a vezetői szerepről. Sok esetben rengeteg tévhit, hiedelem, rossz minta, melyek alaptalan félelemhez vezetnek. Mi a RESTART Női vezetői programján ezekkel a mintákkal indítunk. Utána pedig azon dolgozunk, hogy mindenki értse, ki ő valójában, milyen értékek fontosak számára, mi van a fejében és a lelkében, ebből gyúrjuk össze a vezetői szerepét. Azaz mindenkiből azt hozzuk ki, ami a BENNE REJLŐ VEZETŐ.

Szerinted egy olyan kijelentés, mint Orbán Viktor legutóbbi, nőkről szóló mondata miért okozhat károkat a társadalomban?

A politika harcos műfaj, a miniszterelnök pedig imád harcolni, ez a lételeme, és ezt nem is titkolja. Amit megfogalmazott, azaz hogy félti a NŐKET az éles politikai helyzetektől, és a karakterrombolástól valójában arról szól, hogy félti a NŐKET a csata első vonalába küldeni, félti őket a sérülésektől. Szerintem ez valós aggodalma, félelme, és őszintén ezt gondolja. A probléma ott van, hogy ebbe a “háborús”, kemény helyzetbe az áll bele aki akar, nemtől függetlenül. Ez nem az ő dolga eldönteni.
Mit üzen ezzel? Azt, hogy a politika egy mocskosabb világ annál, mint, hogy a nők bemocskolódjanak vele.

Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy a kijelentésen háborgó 444-nél egyetlen nő dolgozik. Sokan csak divatból papolják szerinted, hogy legyen ugyanannyi nő a döntéshozók között, de valójában nem így gondolják?

Igen, sajnos ez így van. Már álltam szemben olyan férfi vezetővel, aki verte a mellét, hogy náluk kirívóan magas a nők aránya. Mikor megkérdeztem, hogy de ez miért jó neki, illetve miért jó a cégnek, akkor hosszasan gondolkozni kezdett.

Én magam jobban szeretek nőkkel dolgozni és meg is tudom mondani, miért: belassítanak, nyitnak rajtam, és megértőbbé tesznek. Nélkülük csak rohannék keresztül az életemen.

Szerinted miért van az, hogy egyes férfiak nem képesek elfogadni a női vezetőket?

Leginkább azért nem, mert van egy rossz élményük velük kapcsolatban, amit kivetítenek minden nőre. Őszintén mondom, hogy olyan banális dolgok is kiderültek már, hogy valaki azért bünteti a női kollégáit, mert nem tud csajozni, vagy utálja az anyját.

De olyan is van, aki azt érzi, jobb férfiakkal együtt dolgozni, abból több pozitív élménye van.

A baj az, hogy senki sem őszinte az okokkal kapcsolatban, ehelyett különféle magyarázatokat kreál.

Egyetértenél a kvótarendszerrel?

A kvótarendszer jó, mert lehetőséget teremt, de fontos, hogy ne kötelezőből, hanem valós elkötelezettségből hajtsák végre.

Mely ország lehetne példa előttünk a női vezetők számát tekintve?

Az észak-európai országok. De ezek a társadalmak nagyon nyitott társadalmak. Először a civil társadalomban kell elinduljon egy szemléletváltás és akkor magától megtörténik a változás a munkahelyeken is.

Egy másik cikkben egyenesen azt mondja egy neves pszichoterapeuta, hogy a férfi identitásnak nem része a mosogatás. Míg a nőinek igen? ("Mentális tévedés kijelenteni valamiről, hogy férfi munka vagy női munka. Amikor a nők kitalálják, hogy mosogatni férfi munka, akkor a nők azt is elvárják, hogy a férfi lelkesen és büszkén mosogasson. Ez soha nem lesz a férfi identitás része, mert a férfi ösztönösen tudja, hogy a férfi munkája inkább az otthonon kívüli feladatokban, vagy az otthonon belüli nehéz, nehezebb feladatokban jelenik meg. Soha nem fogja azt gondolni, micsoda férfi vagyok, milyen jól mosogatok. Ő ezért maximum mindig csak segít a párjának.") Megint a férfi agy, női agy témánál vagyunk.

Vannak hagyományos férfi és női szerepek, ennek egy része genetikai, hormonális eredetű, más része abból adódik, hogy a szülők milyen parancsokat programoznak a gyerekeikbe.

A fiúknál ilyen tipikus parancs a LÉGY ERŐS! BÍRJ KI MINDENT!

A lányoknál a LEGYÉL JÓ KISLÁNY!

A genetikai, hormonális dolgokon nehéz változtatni, de a parancsokat felnőttkorban célszerű felülírni, mert komoly károkat okozhatnak. Női agy/férfi agy témában van céges programunk, ahol a két nem erősségeit vesszük számba, igyekszünk megmutatni, mennyi tévhit, előfeltételezés van egymással kapcsolatban, és az összjátékra, összhangra irányítjuk a figyelmet. Gimis koromban kórustag voltam és tudom, hogy egy vegyeskórus mindig izgalmasabb, erőteljesebb, mint egy tisztán női vagy férfi!
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk

Egy 14.000 főt foglalkoztató cégnél nincs egyszemélyes siker - Szijjné Kállai Ildikó, a Spar Magyarország Személyzetfejlesztési és HR vezetője

A feszített munkaerőpiac, a kormányzati megszorítások mind komoly kihívást jelentettek a 14000 főt foglalkoztató cégnek 2023-ban. Szijjné Kállai... Teljes cikk

Kedvesség a munkahelyen: versenyelőny vagy gyengeség?

Ha egy munkahelyre gondolunk ritkaság, hogy a kedvesség, mint kitétel, esetleg jelző jut először eszünkbe. Pedig úgy tűnik a munkavállalóknak egyre... Teljes cikk