Szerző: Berta László
Megjelent: 9 éve

Akik áttörnék az üvegplafont

Ha az analitikus szemléletmód megvan, akkor is jól jön az anyuka támogatása és az erős öntudat – a General Electric három pályakezdő informatikusával beszélgettünk arról, szabad-e a pálya a nők előtt, és hogyan lehetnének még többen.

A GE ITLP – Information Technology Leadership Program (részletek keretes írásunkban és itt) olyan fiatalokra számít, akik korábban már bizonyították, hogy gyorsan tanulnak és alkalmazkodnak, nyitottak a kihívásokra. Hogy sikerrel vegyék az akadályokat, folyamatos tréningekkel és mentorálással segítik őket.

File Ágnes az ügyfélkapcsolat-kezelő szolgáltatás projektvezetőjeként a rendszer fejlesztésével és operációs támogatásával foglalkozik. Tar Kati a legújabb kommunikációs és kollaborációs eszközök (chat, üzenetküldés, fórum és a munkacsoport támogatás – a szerk.) bevezetésén, és a teljes cég 300 ezer munkatársára hangolásán dolgozik. Ruszin Andrea a GE Lighting vállalatirányítási rendszer támogatócsapatának egyik informatikus projektvezetője.

Arra voltunk kíváncsiak, milyennek látják szakmájukat nőként és leendő vezetőként.

Mennyiben férfi szakma az informatikus?

Tar Kati, ITLP, GE Corporate: Szerintem az informatikus épp annyira férfi szakma, mint amennyire női. Nem létezik valódi nemek közötti választóvonal, csak a fejekben.
Tar Kati

File Ágnes ITLP, GE Lighting: Attól függ, milyen skálán és milyen területen nézzük. Szerintem az informatika nem feltétlenül férfias szakma, számtalan területen a nők is kibontakozhatnak, csupán kreativitás, analitikus szemléletmód és reál beállítottság kell hozzá. Rengeteg olyan IT terület van, ahol a nők megállják a helyüket és szakmailag fejlődhetnek.

Ruszin Andi, ITLP, GE Lighting: Csatlakozom a többiekhez. Ma már nem teljes mértékben férfi szakma. Az elmúlt években számos olyan terület jelent meg az informatikán belül, amely a hölgyek számára is sokkal vonzóbb. Gondolok itt a design, szervezés vagy adatelemzés területekre. Ennek ellenére például a hagyományos infrastruktúra vagy üzemeltetés vonalon továbbra is a férfiak dominálnak, és jelentős változást nem látni.

Mi az oka annak, hogy jóval kevesebb hölgy van az informatikus a pályán?

Kati: Az ok a fejekben, a gondolkodásban keresendő. Magyarország még mindig egy patriarchális berendezkedésű ország, ahol a nőknek a hétköznapokban és a munkában is meg kell küzdeniük az előítéletekkel és az üvegplafon áttörésével. Azt gondolom, egyre többen vagyunk, akiket nem riaszt el az, hogy egy szakmát tradicionálisan férfiasnak vélnek. A „jóval kevesebb” kifejezést kicsit drámainak érzem, mert pont nálunk nem érzékelek különbséget a nemek közötti arányban – a GE-ben nem a nemünk, hanem a rátermettségünk és a lelkesedésünk számít.

Ági: Elképzelhető, hogy talán az IT szó hallatán ez idáig javarészt számítógépekre, hardverre és az infrastruktúrára asszociáltak a hölgyek? Ettől én is kicsit megijedek, szerencsére az IT nem csak erről szól. A technikai rész kétségkívül a része, talán azért vagyunk most még kevesebben.
File Ágnes

Andi: Egyre több hölgy jelenik meg az informatikában, sőt, ha az egyetemisták arányát tekintjük, gazdaságinformatikán azonos volt a nemek eloszlásának aránya. A technikai rész, szerelés továbbra is a férfiak érdeklődését kelti fel elsősorban, ez talán rendben is van így. A fejlesztési terület, ahol alapvetően egész nap a gép előtt töltik az idejüket, kevesebb külső kommunikációval és szervezéssel, szintén főleg a férfiak számára vonzó, a hölgyek jobban igénylik az együttműködést, véleménycserét. A fejlesztők mindennapjai jelentősen megváltoztak az elmúlt években, sokkal több együttműködést és szervezést igényel egy adott feladat elvégzése, szerintem ennek is köszönhető a nők arányának növekedése a fejlesztésben is.
Az ITLP kétéves informatikai vezetőképző program, melyben a frissen végzett (legfeljebb kétéves, legalább jó minősítésű) vagy végzős IT vagy gazdasági területen szerzett diplomával rendelkező fiatalok négy év szakmai tudásával vértezik fel magukat. Elmélyítik vezetői készségeiket, fejlesztik üzleti ismereteiket és technológiai jártasságukat, miközben a GE kiemelt IT feladatain dolgoznak. A rotációk során a fiatal informatikusok többféle pozícióban, munkaterületen, más-más országokban és munkakultúrában dolgoznak a cég különböző üzletágaiban, például a budapesti fényforrás üzletágnál, a GE Lightingnál is.

Ha az általános iskolai időkig visszatekintenek, és kiemelik a fontos momentumokat, önöket mi hátráltatta és mi támogatta abban, hogy informatikai pályára lépjenek? A „ki” támogat és hátráltat is érdekel.

Andi: A család támogatott, hogy informatikai vonalon folytassam a tanulmányait. Az édesanyám is informatikusként dolgozik, ezért hamar megkedveltette velem a szakmát.
Ruszin Andi

Kati: Ami hátráltatott, az a már említett a tradicionális gondolkodásmód, miszerint a „lányoknak nem kell érteni a matekot, mert az nem nekik való”. Ezen felül kell emelkedni. Nem különösebben érintett meg, hogy mit gondolnak a tanárok, a környezetem, a fiúk az általánostól egyetemig. A családom támogatott, én pedig sosem féltem feszegetni a határokat. Most azzal foglalkozom, amit szeretek, ez a legfontosabb. Ez kellene, hogy a legfontosabb legyen lányoknak, fiúknak egyaránt.

Ági: Hogy mi hátráltatott? A családban alapvetően senki sem foglalkozott IT-vel. Az általános és középiskolában sem szerettem az informatika órákat, hiszen főleg elméletet és PC-használatot tanultunk. Ráadásul az egyetemen sem IT-t, hanem közgazdaságtant, majd online médiakommunikációt tanultam. Az utóbbinál jött képbe az IT. Mi támogatott? Erasmus hallgatóként Dániában fél évig honlapfejlesztést tanultam Multimedia & Communication Design szakirányon. Majd egy szoftverfejlesztő cégnél kezdtem dolgozni mint junior projektmenedzser, ahol webszoftvert fejlesztett a csapat.

Lehetséges ok, hogy későn kezdenek informatikát tanulni a gyerekek, és a középiskolában a lányokat már más irányba terelik és a lányok is másfelé tájékozódnak?

Ági: Ez biztosan számít. Anno még a floppyról tanultunk, és egyáltalán nem volt gyakorlatias a tananyag, vagy ha mégis, akkor az alap Windows OS használatáról szólt.

Andi: Ezzel szemben szerintem a mai világban elég korán kezdik az informatikát a fiatalok, már iskola előtt is számos behatás éri őket. Másfelől számos cég indít kifejezetten középiskolás lányoknak informatikai kurzust, hogy ezzel is támogassák őket.

Kati: Lehetséges. Úgy gondolom, hogy az oktatási rendszer nem segíti a fiatalokat abban, hogy megtalálják azt, amivel foglalkozni szeretnének a jövőben.

Hogyan lehetne elérni, hogy több nő legyen ezen a pályán?

Ági: Be kell mutatni az IT több területét már kisebb korban. Erre egyébként van már törekvés Kódgarázs néven.

Kati: Azt gondolom, már így is egyre kevesebb lányt tartanak vissza a szakmákhoz fűződő nemi előítéletek. Fontos, hogy a szülők, tanárok, politikusok is megértsék, nincs olyan, hogy férfi vagy női szakma. A női kvóta csak sebkezelés, ehelyett az kell, hogy teljesen természetessé váljon, hogy az ember nemétől függetlenül azzal foglalkozik, amivel szeretne, ami érdekli őt.

Andi: Szerintem csak ki kell várni, hogy a jelenlegi folyamatok beérjenek, mert már most sokat javult a helyzet az elmúlt évekhez képest. Nagyon gyorsan látszik a változás, szerintem a szülők is egyre többet biztatják a lányaikat, hogy menjenek informatikai pályára, a cégek programjai is ebbe az irányba mutatnak.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk