Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 6 éve

Kell egy nagymama, különben belegebed a nő, avagy szükség van-e a női kvótára?

images

Iglódi-Csató Judit, aTesco-Global Áruházak emberi erőforrás és kommunikációs igazgatója sokáig azt hitte, hogy a kvóta felesleges. Az utóbbi időben azonban sok vállalatot látva rájött, Magyarországon nagyon hasznos és sajnos szükséges a kvóta. - Kell a külső kényszer, hogy segítsék a nők előrejutását - emelte ki. A Tesco HR vezetője két kisgyermek édesanyjaként személyesen is érintett és úgy véli, egy vezető nem engedheti meg magának azt, hogy egy éven túl otthon maradjon a gyerekkel. A második gyermekénél három hónap után tért vissza dolgozni, részmunkaidőben. Iglódi-Csató Judit szerint kell a bizalom a partnerek között, hogy a munkát akkor is elvégzi a dolgozó, ha éppen nem a munkahelyen ül. A nők felelőssége is, hogy ki kell állniuk magukért. - A kiegyensúlyozott, jól teljesítő kolléga sokkal nagyobb érték, mint egy frusztrált, aki nézegeti az óráját, hogy mikor kell elrohannia - mondta a személyzeti vezető. Iglódi-Csató Judit úgy látja eddigi munkatapasztalata alapján, hogy hiányoznak a jó vállalati programok. Bízik benne, hogy a Tesco anyavállalatánál működő programot hamarosan a magyar leányvállalatnál is bevezetik.

Kell a kritikus tömeg a változáshoz

Régebben azt gondoltam, hogy elég, ha az ember keményen dolgozik ahhoz, hogy feljebb jusson, Magyarország azonban egy konzervatívabb, zártabb társadalom - mondta Jádi Németh Andrea, a Jádi Németh Ügyvédi Iroda ügyvezető partnere. Az igazán fontos változásokhoz kell a kritikus tömeg, amit meg lehetne támogatni a kvótarendszerrel - tette hozzá.
- Magyarországon több nőnek van diplomája, mint férfinak, és nincs is olyan biológiai tény, amely arról szólna, hogy a nők vezetői képességei rosszabbak lennének, mint a férfiaké - vélekedett Hegedűs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója. Az McKinkey tanulmánya szerint a cég profitabilitása is jobb, ha több a női vezető. Szerinte ha a nőkben megvannak a képességek és adottságok, akkor érdemes bevezetni átmeneti jelleggel kvótát. A Gránit Bank vezérigazgatója is a társadalom hozzáállásán változtatna, amit már egészen kicsi korban elkezdene.

Nem kvóta, hanem lehetőség kell

Beke Zsuzsa, a Richter PR, kormányzati kapcsolatok vezetője és kommunikációs igazgatója azonban nem támogatja a kvótát, mert úgy véli, a szakmai rátermettség miatt váljon valaki vezetővé, ne a neme miatt. - Nem kvóta, hanem lehetőség kell a nők számára, hogy a diploma után karriert tudjanak építeni - hangsúlyozta. Beke Zsuzsa úgy látja, társadalmi paradigmaváltásra, a feltételrendszerek megváltoztatására van szükség, amire a kvóta nem megoldás. A Richternél a középvezetői szinten 50 százalékos a nők aránya, ami jónak mondható. Úgy látja, a nők karrierjében a gyerekvállalás a töréspont, e miatt kerülnek hátrányba, itt van szerepük a vállalati programoknak.

Németországban idén márciusban megszavazta a törvényhozás a női kvóta bevezetéséről szóló törvényt. 2016-tól a 2000-nél több embert foglalkoztató tőzsdén jegyzett részvénytársaságoknál, a testületben felszabaduló helyeket kötelező nőkkel betölteni, amíg el nem érik a 30 százalékos arányt. Ez a szabály 108 nagyvállalatra vonatkozik. További 3500 cég saját hatáskörben állapíthat meg célokat a női részarány növelésére. Az önkéntes vállalás teljesítését azonban már 2015-ben el kell kezdeni, és nemcsak a felügyelő bizottságban, hanem a menedzsment felső szintjén is, továbbá rendszeresen nyilvános jelentést kell készíteni a folyamat alakulásáról. Az állami intézményeknek és vállalatoknak arra kell törekedniük, hogy a nők aránya 50 százalékra emelkedjen a vezető testületekben.
A Richternél részmunkaidőben, rugalmas munkabeosztásban is dolgozhatnak az anyák, működik vállalati óvoda, versenyképes fizetést biztosítanak. - Ez utóbbi azért fontos, mert a nők gyakran babysittekre kénytelen bízni gyereküket, akiknek borsos az óradíjuk. - Ahhoz, hogy valaki munkahelyi sikereket tudjon elérni, kell egy nagymama, babysitter, vagy áldozatkész férj, különben belegebed a nő - mondta.

Jádi Németh Andrea szerint az új Munka törvénykönyve rengeteg atipikus foglalkoztatási módot tesz lehetővé, ami még nem ment át a köztudatba. Hozzátette: ha egy nő vissza akar menni a munkahelyre szülés után, akkor számos kritika érheti. - Ha korán megy vissza, akkor biztos nem jó anya, ha sokáig marad otthon, akkor pedig azt gondolják, hogy hosszú ideig nem tett hozzá semmit a cég működéséhez - közölte. Úgy véli ez kulturális, társadalmi, szociális kérdés is.

"Cseverészősebbé"válnak a meetingek a női vezetőktől?

Az SAP-nál globális elvárásoknak kell megfelelniük a sokszínűség területén is. Az a céljuk, hogy 2017-re a vezetők negyede hölgy legyen. 2011-ben 18 százalék volt, ma 22 százalékon állnak. Erre fókuszál a vállalat és sok programot alakítottak ki - mondta Ablonczay Balázs. Az SAP Hungary ügyvezető igazgatója tapasztalata szerint érezhető, ha egy menedzsmentben több a nő - "Cseverészősebbé" válnak a meetingek, többször kerülnek elő személyes témák, érzelmi alapú dolgok, amik oldják a hangulatot - jelentette ki. Az SAP Hungary ügyvezető igazgatója szerint a kvóta önmagában egy jó irányszám és ad egy indikációt, "de az senkinek, tehát a hölgyeknek sem jó, ha éreztetik velük, hogy csak azért lett belőlük vezető, mert kvótaszámot kell teljesíteni. Ez méltatlan helyzetet eredményezne, nem is jó azt generálni" - mondta. Azt azonban jó megoldásnak tartja, hogy a vezető kiválasztásánál mindenképp legyen nő is a potenciális jelöltek között. - Így a tehetséges dolgozók lehetőséget kapnak a pályázásnál, függetlenül a nemüktől - tette hozzá. Ablonczay tehát a kvótában nem, de a diverzifikációban hisz.

Ahol több a nő

A Karsai Holdingnál a férfiak kisebbségben vannak, és több a női vezető is, de ezt a részarányt kizárólag a szakmaiság hozta ki - mondta Karsai Béla elnök. Szerinte hibás a munkáltatók hozzáállása a szülés előtt vagy éppen után álló nőkhöz. - Nagyot kellene fejlődnie a társadalomnak. Nem lehet mindent profittal mérni. Hiszen mi végre is élünk? Minket is megszült valaki. Igen is fontos a nők életében a gyerekvállalás. Ehhez a vállalatoknak olyan kultúrát kell kialakítaniuk, amely támogatja és segíti ezt. Így a nők nem érzik majd frusztrált szituációnak a családalapítást és nyugodtan otthon maradhatnak gyermekükkel addig, míg szükségét érzik - jelentette ki Karsai Béla. Kiemelte a pályaválasztás, pályamódosítás fontosságát a nők lehetőséghez jutásában.

"Szolid erőszak kell a vállalatok terelgetéséhez"

Sághy András, a Kienbaum ügyvezető igazgatója azonban úgy látja, szolid erőszak, kvóta kell a vállalatok terelgetéséhez, mert a cégek önmaguktól nem fognak változtatni kultúrájukon, majd egy kutatással támasztotta alá nézetét. A Top 200 német cégek igazgatósági tagjainak 1,2 százaléka volt hölgy 2006-ban, amely 5,4 százalékra nőtt 2014-re. - Gyakorlatilag alig történt változás. Németországban ezért fogják bevezetni 2016 januárjától a harminc százalékos szabályt, hogy igenis a hölgyeket előre kell engedni - mondta. Egy kutatásra hivatkozva kijelentette, a nők karriertörésének gyökere a cégkultúrából ered. A gondolkodásmódot kell megváltoztatni, mert az atipikus foglalkoztatási formák jók, de önmagukban nem sokat érnek - vélekedett.

Egyenlítő

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője előadásában arról beszélt, hogy sokkal egészségesebbek azok a társadalmak, ahol egyenlő esélyekkel indulnak az emberek. Tavaly január elsején eldöntötte, hogy kezébe veszi az irányítást és elindít egy kezdeményezést, amelynek az a célja, hogy a nők egyenlőbbek legyenek a munkahelyükön. 2014. március 8-án már közel száz női vezető gyűlt össze a Google-nál a kezdeményezés keretében. Idén januárban különböző tematikus csoportot alakítottak ki a cégvezetők. A tagok kapcsolatba lépnek a HR-rel és a vezetéssel, hogy kezdjenek el diverzifikációt növelő programokat. Az őket meghívó konferenciák szervezőit pedig arra bíztatják, hogy ugyanannyi férfit és nőt hívjanak meg előadónak. Ezen túl a kezdeményezés tagjai egymást ajánlják szakértőként a médiában, valamint mindenki mentorál évente egy nőt. Tervezik, hogy közösen készítenek egy érzékenyítő kézikönyvet a főszerkesztők részére.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Változott a távmunka rendelet!

Módosult az otthoni munkavégzésre vonatkozó kormányrendelet. A legszembetűnőbb újdonság, hogy részletes előírásokat tartalmaz a munkavédelmi... Teljes cikk

Aláássa a motivációt és a teljesítményt a tartós home office

Bár a pandémia harmadik hullámát követően egyre több cég dönt a vegyes munkavégzés mellett, és a munkavállalók kétharmada a járványhelyzet... Teljes cikk

Így nőtt a kalóriabevitel a home office alatt

Egy tanulmány szerint tavaly márciusban, a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlat kezdetét követő három hónapban a kalóriabevitel a... Teljes cikk