kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Miniszterelnökség - támogatásával 17 magyar egyetem állt össze, hogy segítse az űrszektor utánpótlását egy három féléves szakirányú továbbképzés keretében. Az UniSpace diplomaátadó ünnepségén szombaton elhangzott, nagy igény van a közigazgatásban, a vállalati szektorban űripari szakemberekre.

A megújult magyar felsőoktatás versenyképes, sikeres és jövőképes - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az UniSpace diplomaátadó ünnepségén szombaton, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az államtitkár sikertörténetnek nevezte az UniSpace programot, amelyben három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Miniszterelnökség - támogatásával 17 magyar egyetem állt össze, hogy segítse az űrszektor utánpótlását egy három féléves szakirányú továbbképzés keretében.

Hankó Balázs szerint "szintet ugrott a magyar innováció". Magyarország a 96. helyen áll a globális népességszám rangsorában, míg 33. az innovációban. Két magyar kutató is Nobel-díjat kapott tavaly és a világ top 500 egyeteme között 12 magyar foglal helyet.

A célok között jelölte meg, hogy 2030-ra egy magyar egyetem is szerepeljen a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye között és három Európa 100 legjobbja között. További cél, hogy Magyarország az európai innovátorok között a legjobb tíz közé kerüljön - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az űr egyet jelent a jövőképességgel és űrversennyel, és ebben a megújult felsőoktatás is támogatást nyújthat.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa a program kapcsán kiemelte, hogy példaértékű, innovatív oktatási modellt sikerült megvalósítani. A világűrnek kritikus szerep jut a következő évtizedekben, a biztonságpolitikában, a gazdaságon keresztül az innovációig és ebben Európának egy globális versenyben kell helyt állnia - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy óriási igény van a közigazgatásban, a vállalati szektorban űripari szakemberekre és az Európai Űrügynökség (ESA) is várja a jelentkezőket. A júliusban kezdődő soros magyar uniós elnökség témái között is szerepel majd a világűr kérdése.

Horváth Bianka, az UniSpace programigazgatója, rektori főtanácsadója kiemelte: a programban részt vevő egyetemek kompetenciájának feltérképezése a koronavírus-járvány idején kezdődött és számos kihívás övezte. Az UniSpace programban a közös nevező az együttműködés, az innováció és a magas tudásintenzitás volt - mondta, hozzátéve, hogy szeptemberben további egyetemek csatlakoznak a programhoz és angol nyelven is indul képzés.

Az UniSpace program konzorciumvezető egyetemének képviseletében Kovács László, az NKE tudományos rektorhelyettese elmondta, hogy a magyar felsőoktatás történében egyedülálló összefogásról volt szó, amelyben a hazai felsősoktatás 17 intézménye fogott össze egy interdiszciplináris képzés elindításában.

Az UniSpace program a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére és szakmai támogatásával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem koordinálásában indult el 2022 szeptemberében négy szakirányon.

Az űrtechnológiai szakember képzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 11 egyetemmel együttműködésben, az űrtudományi szakemberképzést, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 7 egyetemmel együttműködésben, az Innovatív táplálkozástudományi és űregészségtudományi szakemberképzést a Debreceni Egyetem (DE) 9 egyetemmel együttműködésben, valamint a világűrpolitikai tanácsadó képzést a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 10 egyetemmel együttműködésben indította el.

A három szemeszteres képzést összesen 77-en kezdték el másfél éve, a szombati díjátadón 69-en vehettek át oklevelet: 31-en az NKE, 15-en a BME, 13-an a DE és 10-en az ELTE hallgatói.

MTI

Így lesz 2024 a fejlesztések éve a szakképzésben

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk