Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 éve

Összefogás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért

A munkaerőpiac átformálása és a törvényi szabályozások kiszolgálása egyaránt célja annak az összefogásnak, amelyet a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási integrációjáért hozott létre a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft., a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) és a DOWN Egyesület.

images

"Jelen pillanatban borzasztóan alacsony a csökkent munkaképességűek foglalkoztatási aránya Magyarországon. Abban a pillanatban, ahogy ezt a foglalkoztatási százalékot növelni tudjuk, jól járnak a munka világába integráltak, mivel teljes értékű önfenntartó életet tudnak élni, jól járnak a munkaadók, mert nem kell évi majdnem 1 millió forintnyi rehabilitációs járulékot fizetni, ill. munkabér támogatást is igényelhetnek, továbbá jó a társadalomnak, hiszen így kevesebbet kell költenie szociális juttatásokra, kifizetésekre. Egyszerűen mindenkinek érdeke, hogy ez működjön!" - értékeli a magyarországi helyzetet Dobár Attila ügyvezető igazgató JOB Kft.

Ennek ellenére jelentősen romlott az elmúlt években a fogyatékosok foglalkoztatási aránya a hazai munkaerő piacon, ezzel jelentős károkat okozva a társadalom és a gazdaság számára egyaránt. A tendencia megváltoztatásának érdekében a törvényi szabályozás rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezi azokat a 20 főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkahelyeket, ahol a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya nem éri el legalább az 5 százalékot. A rehabilitációs hozzájárulás mértéke igen jelentős, hiszen a 964.500 Ft, amely minden huszadik munkavállaló után fizetendő, elgondolkodásra készteti az érintett munkaadókat.

Többek között ez a helyzet eredményezte azt az összefogást, amelynek keretében a közös érdekére való tekintettel fogott össze a mozgássérültek képviseletében a MEREK, az értelmi fogyatékosok részéről a DOWN Egyesület és a munkaerő közvetítéssel és munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó JOB Kft. azért, hogy megkönnyítsék a fogyatékosok integrációját, támogassák a munkaadók toborzási tevékenységét, segítsék a két fél egymásra találását, valamint a mindennapokban is használható szakmai segítséget nyújtsanak a munkaadók számára.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium fenntartásában működő Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) célja az intézményhez forduló mozgássérült emberek társadalmi integrációjának elősegítése:

"A JOB Kft.-vel és a Down Egyesülettel való együttműködés egy új lehetőséget biztosít a szolgáltatásaink bővítésére, annak érdekében, hogy a fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerő-piaci integrációját, vagy reintegrációját elősegítsük. Folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy a fogyatékos embereknek csak az egyik tulajdonsága fogyatékosságuk; emberi képességeik és a társadalom támogató eszköztára is meghatározza a társadalomban elfoglalt helyüket."
- értékeli az együttműködést Fuksz Erik, a MEREK foglalkozási rehabilitációs referense.

Az értelmi fogyatékos DOWN szindrómával élő emberek integrációját a DOWN Egyesület az alapoknál, azaz az iskoláskorúaknál kezdi "Mindenkinek becsengettek" oktatási integrációs programjával, és folytatja a támogatást a felnőttkorúak esetében is.
Follow hrportal_hu on Twitter

Álláskeresői tapasztalatok HR-esként - vajon hol a hiba?

A HR Portal egyik HR tanácsadó kollégája nyomozásba kezdett és álláskeresőként jelentkezett munkákra, ahol három szektor négy munkáltatójánál lefolytatott állásinterjús tapasztalatait tárja fel. Ezek bár csak tünetileg, de rávilágítanak, hogy miért olyan nehéz egymásra találnia a keresletnek és kínálatnak a munkaerőpiacon.tovább..

További cikkek
Fontos őszi dátumok 2017-ben

Mikor lesz az őszi szünet? Mikor kezdődik az őszi érettségi időszak? Mikor állítjuk át az órát? - ezeket gyűjtötte össze az eduline.hu oldal. Teljes cikk

Az EU-ban átlagosan 35,6 évet kell dolgozni

Az Eurostat felméréséből kiderül az Európai Unió tagállamaiban a 15 éves munkaképes lakosság várhatóan munkában töltött éveinek száma... Teljes cikk

Megszületett az ítélet a buszsofőr ügyében

Két év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság kedden, nem jogerősen azt a buszsofőrt, aki halálos közúti... Teljes cikk

Nyári Dolce Vita, ez is employer branding?

Véget ért a nyár és szabadságolási időszak. Tanácsadóként szeretnénk beszámolni néhány érdekes megfigyelésünkről. A nyári hónapok alatt... Teljes cikk

Tiltakoztak a francia fuvarozók a munkajogi reform ellen

Forgalomlassító megmozdulásokat tartottak hétfőn országszerte a francia fuvarozók a munkajogi reform elleni tiltakozásul két mérsékeltnek tekintett... Teljes cikk