Megjelent: 5 éve

Öt munkavédelmi bakancs tizenöt dolgozóra - egy diákmunkás naplója

Egy diákmunkás keserű tapasztalatait osztotta meg egy blogon, aki szalag melletti kisegítést vállalt ezen a nyáron. Az első gyárral teljes mértékben elégedett volt és mint írja, nem a diákmunkásoktól várták el a hétvégézést, nulla pótlékért, hanem a saját dolgozóiktól. A második gyárban azonban éppen az ellenkezője történt.

A blogoló beszámolója elején leszögezi, érdemes körültekintően munkát vállalni diákként. "Nem elég pusztán az iskolaszövetkezet csinos irodáját szemügyre venni... Sosem tudni mi vár a gyár falai között."

"Se vasárnapi pótlék, se ünnepi pótlék - de éljen a rugalmasság!"

A diákmunkás kitér arra is, hogy a hétvégi munkáért nem jár pótlék, éppen ezért nem szereti azt elvállalni.

Az első munkahelyén értékelték, ha valaki a diákmunkások közül bevállalta, kérni azonban sosem kérték.

"Nagyon klassz, hogy jöttök, köszönjük, de egyáltalán nem muszáj. Nehogy már rajtatok hajtsuk be a hétvégi adagot!" - mondta a blogoló akkori műszakvezetője.

Ám a hallgató második munkahelyéről épp azért rúgták ki, mert pénteken visszamondta a hétvégi munkát, mert közbejött neki valami.

"Műszakvezetőm szerint aki valóban átlátta a termelést, valóban számolt, valóban körülnézett, és nem öltönyben pöffeszkedett az irodában grafikonokat lesve – megoldható lett volna a hiányom. Négy másik diák is fel volt írva arra az időpontra, én pedig már ezen a napon is – tulajdonképpen az egész héten - amolyan ötödik kerék voltam."

A főnök azonban nem így látta. Szerinte összeomlott a diákmunkás miatt a termelés, mindent tönkretett, komoly pénzektől fognak elesni a nemtörődömsége miatt és ez akár csődöt is jelenthet.

Ebben a gyárban tehát elvárták a diákmunkástól, hogy hétvégén dolgozzon.

A beszámolóból az is kiderült, hogy bár a szerződésben a "szalag melletti kisegítés" áll a feladatkörnél, rájuk bízták két gép teljes működtetését is.

A megkötött szerződés alapján maximum 5 kilót emelhetett volna fel a fiatal. A blogoló kilenc napig 15 kilós dobozokat emelt fel, cipelt. "A raklap húzásáról ne is beszéljünk, az egy külön mutatvány és nagyon mulatságos - annak, aki nézi. Hozzáteszem, hogy kb. 48 kiló vagyok én magam. Úgy látszik ilyenkor nem fontosak a szerződésben lévő számok." - áll a blogban.

A diákmunkás a tűzvédelmi oktatás hiányáról is beszámolt, na meg arról, hogy a fiatalok szakszerű felvilágosítást sem kaptak a gépek használatáról. "Majd valaki megmutatja. Csak menj már oda."

A munkavédelmi eszközökről álmodni sem lehet. Sőt, öt munkavédelmi bakancs volt az egész gyárban és azt hordta mind a tieznöt diák, felváltva. Óránként nem mehettek ki inni, de üveget sem vihettek be víztároló gyanánt. Enni pedig csak akkor mehettek ki, ha szereztek nekik váltást.

"Nem baj, hogy az egész csarnok felszereltsége egy hutterita tejüzemével egyenlő, hogy nincs légkondi, hogy ezáltal kb. 45 fok van, hogy füldugó viselése mellett is enyhe halláskárosodást szenvedsz, hogy a gépek sarka szigszalaggal van összefogva, hogy mocskos vagy ha kijössz, akkora a por, pedig a gyár műanyagpoharakat gyárt. Semmit ne jegyezz meg, semminek ne kérdezz utána."

"Azt pedig, hogy a cikkben leírt szemétségeket mind-mind lenyeltem, cserébe pedig egy kis flexibilitást vártam volna, vagy legalább emberhez méltó letolást, nem is tudom, hogy képzeltem. Megszegtem a szabályt. 24 óra helyett 16 órával előbb mondtam le a munkát. Ki vagyok rúgva.
Kérdem én, a gyár hányszor követett el szabálysértést velem szemben?"

Gawebmediagroup.blog.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Adóazonosító jelre van szükség a diákmunkához is

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a Nemzeti... Teljes cikk

Erről nem szabad megfeledkezni diákmunkások alkalmazásakor

A diákok foglalkoztatásánál is írásban megkötött munkaszerződésre van szükség, amelyben meg kell határozni az alapbért és a munkakört. Ezen... Teljes cikk

Diákmunka: Többszörös a túljelentkezés a meghirdetett pozíciókra

Az érettségi után idén is megnőtt az érdeklődés a diákmunka iránt, most azonban a munkaerőhiány helyett egy-egy pozícióra többszörös... Teljes cikk