Megjelent: 12 éve

Ötszázalékos közszféra leépítés: könnyű lesz újra munkát találni?

A kormány járulékkedvezményt ad azoknak a munkaadóknak, akik elbocsátott kormányhivatalnokot alkalmaznak majd. A 73 ezer kormányzati álláshelyből 6719 szűnik meg, de mivel 2400 eleve betöltetlen volt, ezért valójában 4300 dolgozótól válnak meg. Ez ötszázalékos leépítést jelent - értesült az MTI.

A központi közigazgatásban dolgozó 73.460 kormánytisztviselő mintegy öt százalékát érinti az a létszámleépítés, amelyről a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg kormányhatározat - közölte Gál András Levente kormánybiztos csütörtökön újságírók előtt. Tájékoztatása szerint elvonják az összes betöltetlen álláshelyet - 2440-et -, és az elbocsátandó dolgozókéval együtt 6719 álláshely szűnik meg. Így körülbelül ötszázalékos az a létszámcsökkentés, amely a betöltött státusokat érinti - tette hozzá, emlékeztetve, hogy 2011 elején már volt egy hasonló arányú leépítés minisztériumi szinten. Közölte, a mostani döntést számos egyeztetés előzte meg, a konzultációk tavaly szeptember óta folyamatosak. Kitért arra is, hogy a létszámleépítés milliárdos nagyságrendű költséggel jár, a pontos összeget várhatóan a jövő héten ismertetik.


"Keresett munkaerők lesznek a piacon"



A karriertanácsadó szerint az elküldött kormánytisztviselők keresett munkaerők lesznek a piacon, akik nagy önbizalommal jelentkezhetnek a multinacionális cégek szervezeteinél. Elsősorban a nagy létszámú szervezeteket érdemes górcső alé venni, ahol rengeteg pozíció, szint van - nyilatkozta az MTV-nek Pálfay Erzsébet. A kormány is segíti a tisztviselők elhelyezkedését, elsősorban az állami vállalatoknál. Az a munkaadó, aki elbocsátott kormányhivatalnokot alkalmaz, a minimálbér értékének kétszereséig 50 százalékos járulékkedvezményt kap. Gál András Levente hozzátette, az elbocsátott dolgozók részt vehetnek a Karrier Híd Programban, emellett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálaton keresztül az elhelyezkedést szolgáló tanácsadással is segítik az érintetteket.

"Örömteli, hogy a jó, az egyszerűbb állam kisebb létszámmal is megvalósítható" - fogalmazott a jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos, aki szerint egy kisebb létszámmal, kevesebb költségvetési forrásból működő állam hatékonyabb. Felidézte azt is, hogy a szervezetek csökkenő számának és az eljárások egyszerűsödésének logikus következménye a kisebb létszám. "Most elérünk arra a szintre, ahol további lépésekre nincs szükség" - mondta. Megjegyezte azt is, hogy 2006-ban a mostaninál kétszer nagyobb arányú létszámleépítés történt, és akkor sem járulékkedvezményt, sem tanácsadást nem biztosítottak. Átképzéssel próbálkoztak, sikertelenül - jelentette ki.
A kormány döntése alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban és a hozzá tartozó szervezeteknél 2.826 álláshely szűnik meg, a legtöbb, 2.343 a kormányhivataloknál. A Miniszterelnökségen 19, a Vidékfejlesztési Minisztériumnál és intézményeinél 742, a Belügyminisztériumnál 200, a nemzetgazdasági tárcánál és intézményeinél 350 státus szűnik meg. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és intézményeinek álláshelyei 903-mal csökkennek, míg a fejlesztési minisztériumé és a hozzá tartozó hivataloké 393-mal. A Külügyminisztérium annyi kedvezményt kapott, hogy a létszámcsökkentés 50 százalékát jövő januárra halaszthatja; összesen 279 munkahelyet kell megszüntetnie. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal létszáma 577-tel, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségé 39-cel, a Központi Statisztikai Hivatalé 70-nel, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságé és szerveié 162-vel, az Országos Egészségbiztosítási Pénztáré pedig 159-cel csökken.


Az MTI kérdésére, hogy mi alapján határozták meg az egyes szervezeteknél megszűnő álláshelyek számát, illetve nem tartja-e túl gyorsnak, hogy a felmentések kezdőnapja legkésőbb január 18-a, Gál András Levente megismételte: szeptember óta folynak az egyeztetések az érintett vezetőkkel, a leépítés intézmények közötti létszámkülönbsége pedig "a megváltozott állami feladatgyakorlással" is összefügg. Azzal kapcsolatban, hogy az elbocsátások a tárcák közül egyedül a Honvédelmi Minisztériumot nem érintik, emlékeztetett: a honvédelmi tárca már tavaly végrehajtotta a maga létszámleépítését.


Árva János: Nem volt egyeztetés



Nem egyeztetett a kormányzat az érdekvédelmi szervezetekkel arról, hogy a hónap közepétől 6649 embert rúg ki a költségvetési intézményektől, pedig ezt kötelezően meg kellett volna tennie. A közszféra dolgozói tendenciózusan félnek - jellemezte a helyzetet Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke a Népszabadság tudósítása szerint.

Derült égből villámcsapásként érte a közszférát a hír, melyet az érdekvédelmi szervezetek is a közlönyből tudtak meg - mondta Árva János. Pedig - tette hozzá keserűen - ő úgy tudja, hogy a közszférában hivatalosan még nem számolták fel az érdekegyeztetést, azaz erről a lépéséről a kormányzatnak tájékoztatást kellett volna adnia. Árva János hangsúlyozta, az elmúlt időszakban a közigazgatási tárcával jó kapcsolatban álltak, rendszeresen találkoztak a minisztérium vezetésével.

Árva János szerint főként a szakmai feladatokat végző munkatársak vannak veszélyben. Ugyanakkor az is mögötte van, hogy a sokszor hangoztatott "jó közigazgatás" vélhetően csak kormányzati kommunikáció szintjén létezik, a gyakorlatban nincs rá igény. Ha ugyanis embereket rúgnak ki az okmányirodákból, akkor annak a kárát a lakosság látja, mondjuk abban a formában, hogy a jelenleginél is hosszabbak lesznek a várakozási idők. Árva János szerint a meghirdetett létszámleépítés épp olyan, mint ahogyan a gazdaságpolitika is működik: az intézkedés mögött semmilyen hatástanulmány nem áll. Ez pedig - mondta - nagyon veszélyes. Hozzátette, ugyan reméli, hogy erre az évre ezzel le vannak tudva az elbocsátások, de mivel teljesen kiszámíthatatlanok a kormányzati döntések, bármi elképzelhető.

A szocialista Gúr Nándor szerint a központi igazgatásból eddig a legjobb szakembereket küldték el, ahogy fogalmazott, például azokat akik egy költségvetést össze tudtak állítani.

A közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei a hír nyomán közleményt adtak ki, melyben követelik, hogy a létszámcsökkentés végrehajtásakor a szakmai, a jogi és a szociális szempontokat vegyék figyelembe a munkáltatók, és a helyi döntésekbe érdemi módon vonják be a munkahelyi érdekvédelmi szervezeteket. Az érdek-képviseleti szervezetek elégtelennek tartják az elbocsátottak megsegítésére hivatott Karrier Híd Programot.

Népszabadság/hirado.hu/MTI
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk