Megjelent: 7 éve

Outplacement coaching öt lépésben

Egy nagy cég három olyan munkatársa, akiknek az elmúlt hónapokban szűnt meg az állása, megkereste a HR Blog oldalán is író Ifjútitánok blog szerzőjét, Schäffer Beátát. Mi a coach feladta egy ilyen helyzetben? - erről is szól cikkünk.

images

images

Az ok nem a teljesítményükkel függ össze; a cég stratégiája más irányt vett és az eddig Magyarországról betöltött régiós vevőszolgálati munkakörök átkerülnek Romániába - így az itt dolgozók feladatai átkerülnek a másik országba.

Mit tehet ilyen helyzetben a cég? Felajánlja a gondoskodó elbocsátást, amelynek eszköztárából nem hiányozhat a végkielégítés és az átképzés felajánlása mellett a hozzáértő coach támogatása sem.

Mit tehet az erre felkért coach? Jó, ha ismeri a korszerű önéletrajzok követelményeit és a kiválasztást segítő interjúzási technikákat és trendeket - Schäffer Beáta például a Targeted selection kompetencia alapú interjú technikáját sajátította el sok-sok évvel ezelőtt.

A megbízóval egyeztetve és a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket minél jobban kihasználva a következőképp lehetett felépíteni a folyamatot: három ülést tartottak, amelyen mindhárom érintett együtt volt jelen, majd ezután mindhármukkal két-két egyéni ülést ütemeztek be.

Érdekes megfigyelést tett coachként Schäffer Beáta: a csoportos üléseknek egész felpörgetett dinamikája lett, és a résztvevők egymást inspirálták jobbnál-jobb kérdésekkel. A legjobb pillanatok a harmadik találkozóra tervezett próbainterjú alkalmával születtek, a két passzív résztvevő aktív feladatot kapott; figyeljék meg az OKÉ-ság jeleit és a testbeszéd üzeneteit interjú közben. Ezáltal nemcsak az interjú alanya lépett a tudatos viselkedés és válaszadás magasabb szintjére, hanem a megfigyelők is - pusztán azáltal, hogy a visszajelzést adva maguk is felülvizsgálták hasonló helyzetben mit tennének másképp.

Az érintettek a második alkalomra már professzionális, ütőképes és piacképes önéletrajzokat állítottak össze, és mindennapi szóhasználatukban elkezdték megfigyelni és befolyásolni OKÉ-ságukat.

Egy sikeres interjún a jelöltet, az interjú alanyát nem befolyásolhatja negatívan sem a saját kora, lelkiállapota, sem pillanatnyi közérzete. Ha kell, egy borongós, szeles őszi napon egy épp akkor lefutott harisnyával és egy nála fiatalabb, kekeckedő interjúztatóval is megteremti a pozitív hangulatot, könnyed és kedves, pontosan fogalmazott, mégis spontán válaszokat adva a feltett kérdésekre.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter