Megjelent: 4 éve

Romák és megváltozott munkaképességűek a munkaerő-tartalék

Hosszú távon a romák és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására épít a kormány a bevándorlók helyett, mondta Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Magyar Időknek.

images

Várhatóan már az ősszel a kormány elé kerül a szociális ágazat életpálya-modellje, és jövőre akár el is indulhat, mondta a lapnak az államtitkár. Mint mondta egyes gyermekvédelmi munkakörökben dolgozók kaptak emelést a pedagógus béremelésekhez kapcsolódóan, ám például a gondozási feladatokat végzők az egészségügyi bértáblához illeszkedő fizetéseket érdemelnének.

Mint mondta: A kormány előtt a döntés, hogy olyan bérezési rendszert választ, amelyik az egyes szociális ágazati munkaköröket más életpályához rendeli, vagy egyben tartja a területet.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása kapcsán az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy már 180 ezren dolgoznak, a munkaadókat pedig ösztönzik a további foglalkoztatásra. Nincs foglalkoztatási korlát, valamint a megváltozott munkaképességűek által készített termékek kikerültek a közbeszerzési ellenőrzés alól.

Roma fiataloknak indították el az "Út a szakmához ösztöndíjprogramot", amelynek célja, hogy szakmát tanuljanak és el tudjanak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. A szakemberek utánpótlását a kormány rajtuk keresztül, és nem a bevándorlókban látja, akik Czibere Károly szerint nem részei a nemzetstratégiának.

Magyar Idők
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter