Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Simon: Hosszú folyamat lesz a feketemunka felszámolása

További szigorú ellenőrzésekkel, a közbeszerzési pályázatok feltételeinek szigorításával és a munkaadói oldal ösztönzésével folytatják a feketemunka visszaszorítását - mondta a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke a Szociális és Munkaügyi Minisztérium egyéves munkáját összefoglaló egri sajtótájékoztatóján szerdán.

A feketemunka gyökerei hosszú évtizedekre nyúlnak vissza, így a jelenség felszámolása is hosszú folyamat lesz - mondta Simon Gábor. Kis mértékben javult a helyzet, bár vannak krónikus területek, mint például az építőipar és a szolgáltatás. A cél, hogy legalizálódjon, tisztuljon a gazdaság - fűzte hozzá.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium egyéves munkáját értékelve elmondta, hogy a minisztérium felügyeletével sor került számos reformértékű átalakulás megalapozására, s mindezt a kormányprogram és a konvergenciaprogram tette lehetővé. Ilyen a roma kisebbség ügye, erre a Parlament komplex programot fogadott el, amely magában foglalja az egészségügy, az oktatás, a foglalkoztatás és a lakhatás területét, közölte a bizottság elnöke.

A hajléktalanoknak a munka világába való visszaterelése során vállalták, hogy egy rehabilitációs program keretében a 30 ezernyi hajléktalanból mintegy 3.500 főt hoznak vissza a munkaerőpiacra - fűzte hozzá. Nagy feladat a megváltozott munkaképességűek élethelyzetének javítása, munkalehetőséghez juttatása. A rehabilitációs járulék bevezetésével személyre szabott megoldásokat is tudnak adni, európai uniós forrásból 60 milliárd forintot fordítanak erre a célra a jövőben - közölte a politikus.

Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a fogyasztóvédelem erősítésére, a gyerekek élethelyzetének javítására, különös tekintettel a szegregációra és a gyermekszegénységre. Kiemelten kezelik a szak- és felnőttképzést a jövőben is - kapcsolódott a témához Sós Tamás országgyűlési képviselő (MSZP), a téma szakértője. Elmondta, hogy szintén uniós forrásból 100 millió forintot fordítnak erre a területre, hiszen nagy lemaradást kell behozni. Adatai szerint a 16 és 25 éves korosztályban 300 ezer szakképzetlen fiatal van, és a szakképzőkbe járók közül 25-30 százalékuk morzsolódik le.

A felnőttképzés területén sem jobbak az adatok, 2005-ben például csupán 6,46 százalék vette igénybe ezt a tanulási formát, ami összesen nyolcezer főt jelent - jegyezte meg.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter