Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Sok ezer diák választja a külföldi felsőoktatást

Bár pontos számok nem állnak rendelkezésre, szakértői becslések azért vannak arra nézve, hogy több ezer magyar fiatal választott külföldi oktatási intézményt tanulmányainak folytatására. Egy nem reprezentatív felmérés szerint akár több mint 10 ezren is tanulhatnak külföldön, írja a Magyar Nemzet.

images

Elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeket választanak felsőoktatásuk helyszínéül a magyar fiatalok. Becslések szerint Ausztria és Németország a két legnépszerűbb célállomás, körülbelül 2000 diák tanulhat mindkét országban. Harmadik helyen az Egyesült Királyság áll 1900 magyar hallgatóval, a negyedik helyen Dánia (1000 fő), az ötödiken pedig az Amerikai Egyesült Államok (650 fő) foglal helyet, írja a Magyar Nemzet.

Az Engame Akadémia által készített felmérés szerint a diákok 40%-a azért választotta a külföldi felsőoktatást, mert úgy gondolják, hogy az ott megszerzett diploma előnyt jelent majd számukra a munkaerőpiacon. Több mint harmaduknak a hazai felsőoktatás színvonalával voltak kifogásaik, problémának látják, hogy az oktatás túlzottan elméleti, és gyakran nem felel meg a jelen kihívásainak.

A külföldön tanuló magyar diákok csaknem 40 százaléka diákhitelből finanszírozza tanulmányait, míg harmadukat közeli családtagjaik segítik. Közel 30 százalékuk pedig külföldi ösztöndíja jóvoltából tanulhat. A diákok 70%-a dolgozik is a tanulmányok mellett, ezzel is finanszírozva a külföldi megélhetést. A dolgozók ötöde rendszeresen, több mint 20 órában vállal munkát.

Magyar Nemzet
Follow hrportal_hu on Twitter