Megjelent: 2 éve

Sokan elveszítik állásukat az autóiparban, de nincs tragédia

Teljesen átalakul a munkaerőpiac 2030-ra az autóiparban, mind a fejlesztés, mind maguk a kocsik is nagy változáson esnek át.

images

images

Korábban már több portál is írt arról, hogy az elektromos autók elterjedése a motor jóval kevesebb alkatrészigénye miatt minden második munkahelyet érinthet közvetlenül vagy közvetve. A hvg.hu most a Fraunhofer Ipari Mérnöki Intézet adataira hivatkozva azt írja, hogy egyedül Németországban 75-100 ezer munkahely kerül veszélybe emiatt.

A PwC szakértői is készítettek egy felmérést, amely szerint a gyártósorokon, a karosszéria- és festőüzemekben dolgozók száma 2030-ra a felére csökken. A logisztikai munkakörben 60 százalékos csökkenés várható. Ahol viszont éppen bővülés várható a létszámban, az főként az adatmérnökök körében, mégpedig80-100 százalékos bővülés várható. Szoftverfejlesztőkből pedig mintegy 90 százalékkal többre lesz igény. További változás, hogy kutatás-fejlesztés és a gyártás között eltelt idő a mostani 3-5 évről 2-3 évre csökkenhet. Így a gyártás is költséghatékonyabb lesz.

Az elemzők úgy vélik, hogy a gépjárműgyártás ketté fog válni. Egyrészt megmaradnak a manapság népszerű személyre szabott autók a saját kocsiban utazni vágyók számára, másrészt előretörnek a tömegpiacra szánt, "semmi extrát" nem tartalmazó közösségi autók, amelyeket alkalmanként, egy-egy útra veszünk majd igénybe. Utóbbi járművek részesedése 12 év múlva akár a 30 százalékot is elérheti.

hvg.hu
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter