kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Sokat keresnek az állami cégvezetők

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy a kormány radikálisan csökkentse az állami cégek vezetőinek fizetését. A nyilvánosságra hozott adatokból ugyanis kiderül, hogy akár több millió forintot is hazavihet egy állami cégvezető. A Fidesz szerint azonban az adatok csalókák, hiszen az érintettek további jelentős juttatásokban, például prémiumban részesülnek, áll a Magyar Nemzetben.

Mint megírtuk, az augusztus végén elfogadott, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet szerint szeptember 15-én bárki számára hozzáférhető módon, az interneten kellett közzétenni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami, önkormányzati többségi befolyással működő gazdasági társaságnál dolgozik. Szijjártó Péter hatalmas átverésnek nevezte a cégvezetők fizetésének nyilvánosságra hozatalát, ugyanis szerinte az érintettek további jelentős juttatásokban, például prémiumban részesülnek, vagyis egyes esetekben a nyilvánosságra hozott fizetésnek minimum a dupláját kaphatják a cégvezetők - adja hírül a Magyar Nemzet. A Fidesz követeli, hogy az állami cégvezetők valós juttatásait hozzák nyilvánosságra. Hangsúlyozta: amíg mindez kiderül, ezt a szerinte elfogadhatatlan helyzetet rendezni kell, hiszen "pofátlanul magas" fizetést kapnak az állami cégvezetők. Ezért nyújtanak be frakciótársaival - Balsai Istvánnal és Koszorús Lászlóval - országgyűlési határozati javaslatot, amelyben indítványozzák a radikális fizetéscsökkentést.

Többmilliós havi juttatások a fővárosi cégeknél

Havi bruttó 930 ezertől 8 millió 190 ezer forintig terjed a döntően fővárosi tulajdonban lévő szolgáltató cégek felső vezetőinek alapfizetése. A prémiumok sem egységesek; van, aki éves bérének 150 százalékát is hazaviheti prémiumként, írja az MTI alapján a Magyar Nemzet.

Kocsis István vezérigazgató például másfél millió forintos havi alapfizetése mellé 150 százalékos prémiumra is jogosult, távozásakor 14 havi átlagbért kapna, felmondási ideje száz nap - áll a kimutatásban. Több felső vezető fizetése is meghaladja az egymillió forintot a BKV-nál: Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes, Mihálszky Gábor közlekedési vezérigazgató-helyettes és Sziebert György jogi igazgató is 1,2 millió forintot keres. Mindegyikük 120 százalékos prémiumra jogosult és távozásukkor 12 havi átlagbérnek megfelelő végkielégítés illeti meg őket.

A Fővárosi Gázműveknél Bakonyi Tibor vezérigazgató havonta bruttó 2 millió 447 ezer forintot keres, emellett éves jövedelmének 30 százalékát kaphatja meg prémiumként és 200 ezer forintnyi választható béren kívüli juttatásban részesül. A vezérigazgató 18 havi végkielégítésre jogosult - olvasható a cég honlapján. Lovas Péter, a gázművek igazgatóságának elnöke havonta bruttó 380 ezer forintot keres és az adózott eredmények teljesülése esetén éves bérének 40 százalékát kaphatja meg prémiumként.

Havonta bruttó 1,25 millió forintot keres Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója, aki éves alapbérének 100 százalékát kaphatja meg prémiumként és évente 350 ezer forintnyi cafeteriára is jogosult - olvasható a szolgáltató honlapján. A vezérigazgató végkielégítéskor hat havi fizetésre jogosult.

Vásárhelyi Istvánnak, a Főkert Zrt. vezérigazgatójának havonta bruttó 930 ezer forintos fizetése van és 60 százalék prémiumra is jogosult.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatójának, Bielek Péternek a havi alapbére 1,25 millió forint, magánnyugdíj-befizetése 18 ezer forint. Prémiuma személyi alapbérének 100 százaléka, végkielégítése pedig 18 havi illetményének felel meg.

Kétmilliónál többet keres a Szerencsejáték Zrt. vezetője

Csak a vezérigazgató alapbére haladja meg a havi kétmillió forintot a Szerencsejáték Zrt.-nél - olvasható a cég honlapján megjelent közérdekű adatsorban. A vezérigazgató 2,185 millió forintos alapbére mellett annak 80 százalékát kaphatja meg prémiumként. Másik hét vezető beosztásban lévő munkatárs prémiumának is hasonló az aránya, az ő alapbérük 1,345 millió és 1,952 millió forint között van. A közzétett legalacsonyabb vezetői alapbér 698 ezer forint, de az átlag jellemzően egymillió forint körül van. A teljesítménybér az alapbér 60, illetve 70 százaléka. Egyéb juttatásként a menedzsment havi 79 500 forintot kap, bizonyos szint felett 96 167 forintot, míg a legfelső nyolc vezető havi 106 833 és 144 917 forint béren kívüli juttatásban részesül.

A végkielégítés mértéke 2 és 6 hónap közötti időszak átlagkeresete, a felmondási idő pedig 3 és 6 hónap között van.

A vezető állású dolgozók jellemzően az alapbér 24 százalékát kaphatják meg teljesítményhez kötött juttatásként, míg néhány vezető ehelyett az alapbér 40 százalékát kitevő prémiumot kaphat. Jellemzően 10 hónap a felmondási idő és a legnagyobb arányú végkielégítés nyolc havi jövedelem. Számos vezető esetében van „titoktartási pénz” is: három évre szóló titoktartásért három havi jövedelem.

Közel egymilliós jövedelemhez jut a Nemzeti Színház vezetője

Bár a kulturális szféra állami, illetve önkormányzati tulajdonú intézményei többnyire költségvetési szervek, több gazdasági társasági formában működő színház, múzeum, zenekar és rendezvényszervező cég is található közöttük. A kedd kora estig nyilvánosságra hozott adatok szerint a nagyobb szervezeteknél az átlagos vezetői fizetések 400 és 600 ezer forint között mozognak, a legmagasabb bér meghaladja az 1 millió forintot, de vidéken van olyan vezető beosztású alkalmazott is, aki alig keres többet 70 ezer forintnál.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Ktf. főigazgatójának az alapbére havi 838 ezer forint; a főzeneigazgatóé 1 millió 25 ezer, a karigazgatóé 740 ezer, míg a gazdasági igazgatóé 750 ezer forint. A Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatója 950 ezer forintot, a gazdasági igazgató 650 ezer forintot és 30 százaléknyi költségtérítést kap. A Művészetek Palotája Kft. vezérigazgatójának a javadalmazása 935 ezer forint, prémiuma a 8 havi alapbérnek megfelelő összeg lehet.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk