Megjelent: 1 éve

Szociális érzéketlenségre vall a bértámogatás hiánya

Míg más országokban 70-80 százalékos munkabértámogatást kapnak a cégek, hogy ne kelljen utcára tenniük alkalmazottakat, Magyarországon ez nem működik. A kormány szociálisan teljesen érzéketlen - véli Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

images

Az érdekképviseleti vezető a Klubrádióban beszélt minderről annak kapcsán, hogy egy felmérés eredményei szerint a kis- és középvállalkozások 10 százaléka biztosra veszi, hogy elbocsátásokra kényszerül, további 24 százalék nem tartja kizártnak.

A nagyobb vállalatoknál mintegy 10 százalékos elbocsátás van napirenden, a kicsiknél azonban ugyanez 46 százalék.

A kkv-k 8 százalékánál vélik úgy, hogy egy hónapnál tovább nem tudnak működni, 33 százalékuk pedig mindössze 2-3 hónapos túlélést prognosztizál, ha nem változik a járványhelyzet.

Bár erősen iparágfüggő a jövőkép, a vendéglátás és a turizmus egyértelműen padlóra került.

Ami pedig az állami támogatásokat illeti: míg más országokban 70-80 százalékos munkabértámogatást is kapnak a cégek, hogy működni tudjanak, és ne kelljen utcára tenniük az alkalmazottakat, Magyarországon ez nem működik.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint Orbán Viktor politikai okokból a fejébe vette, hogy itt ne legyen ilyen mértékű támogatás, tehát nincs is. A magyar kormány szociálisan teljesen érzéketlen.

Nehezíti a helyzetet, hogy a nyugdíjak is alacsonyak, de ugyanez igaz a kisgyermeket nevelő szülők támogatására is. Még azt sem sikerült elérni, hogy a járvány miatt otthon maradni kényszerülő szülőknek legalább az egyike kapjon tisztességes táppénzt - tette hozzá Kordás László.

Az álláskeresési támogatás továbbra is csak 3 hónapig jár, miközben manapság állást találni szinte lehetetlen, és ha mégis sikerül, akkor az átlagos álláskeresési idő több mint 12 hónap.
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folyamatosan csökken a szakszervezeti tagok létszáma Magyarországon

A szakszervezetek és a tagok létszáma is folyamatosan csökken Magyarországon. Teljes cikk

Megszületett a megállapodás, 200 ezer forintra nő a minimálbér 2022-ben

Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs... Teljes cikk

TÖOSZ: Tarthatatlan, hogy egy kormánytisztviselő kétszer annyit keres, mint egy köztisztviselő

Egyre több elvonás sújtja az önkormányzatokat, így egyre nehezebb biztosítani a működéshez szükséges humánerőforrást is. A köztisztviselők... Teljes cikk