Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 4 éve

Több ezer állást kínálnak a cégek az őszi börzéken

images

images

Az állásbörze régen kiválasztási eszközként funkcionált, ma már csak egy toborzási lehetőség, de annak kiváló. Összehozza a valós piaci igényeknek megfelelő keresletet az ígéretes kínálattal. A vállalatok és a munkaerő-közvetítők rövid idő alatt, jelentős számú önéletrajzot tudnak begyűjteni, megismertethetik tevékenységüket az álláskeresőkkel. A személyes kontaktus révén rengeteg információhoz jutnak hozzá a potenciális munkatársakról, amit később a kiválasztási folyamat során felhasználhatnak. Igen sok idő, felesleges kör spórolható így meg.

Hasonlóképp a pályázó is sokat profitálhat az állásbörzéből. Hiszen az álláskeresők gyakran panaszkodnak a túl általános álláshirdetésekre, a kevés konkrétumokat megosztó HR-esekre. Az állásbörze előnye éppen az, hogy a pozícióról és a cégről releváns információk szerezhetők a kompetens (HR-es) személyektől. A pályázó megtudakolhatja a munkakör paramétereit, utánakérdezhet a cégkultúrának.

„Lakva ismerszik meg az ember"

Az állásbörzéket szervezheti önkormányzat, munkaügyi központ, vállalkozás vagy éppen felsőoktatási intézmény. A főiskolákon és egyetemeken megjelenő állásbörzék 23 éves múltra tekintenek vissza. Hazánk legelső állásbörzéjét, a Műegyetemi Állásbörzét 1992-ben rendezték meg. Ez a toborzási eszköz azóta is vegyes hatékonysággal működik. - Ahol régóta kialakultak a keretek, ott professzionális állásbörzéket rendeznek, de számtalan olyan börze is működik, amelyek inkább a meglévő alumni- tagságra épülő, néhány "lelkes amatőr" szervezésében zajlanak - írtuk korábban.

A HR Portal 2015-ös körképe alapján kijelenthető, az állásbörzék még Facebook és az internet korában is nagy népszerűségnek örvendenek. Több száz cégre, s több ezer (!) érdeklődőre lehet idén ősszel is számítani. Ám több ponton különböznek egymástól ezek a rendezvények. Az első és legfontosabb: a célközönség. A Budapesti Corvinus Egyetem által szervezett állásbörze inkább a fiatal, felsőoktatásból kikerült, abban tanuló korosztálynak szól, addig a Műegyetemi Állásbörzére minden felsőfokú végzettséggel rendelkezőt várnak kortól függetlenül. A HVG Állásbörzére pedig, miként a neve is sugallja, nem csak diplomásoknak érdemes kilátogatniuk. Nézzük a konkrétumokat, mire lehet számítani az őszi szezonban. (A tavaszi állásbörzéket bemutató cikkünket itt olvashatja el.)

Minden állást keresőt vár a HVG Állásbörze

A ma is zajló HVG Állásbörzén 206 kiállítóval találkozhatunk, amely közel 10 százalékkal haladja meg az eddigi rekordot. A rendezvényen nemcsak munkaadók, személyzeti tanácsadók, hanem képzéseket kínáló vállalkozások, felsőoktatási intézmények is képviseltetik magukat.

Az állásbörzén sok cég kínál munkát az autóipart (pl. Audi, Bosch, Opel, Mercedes stb.), az informatikai és telekom (IT Services, NNG, evosoft, Ericsson, Nokia, Vodafone), illetve SSC (pl. Tata, Avis, BP, BT, Citi, Exxonmobil) szektort képviselve.

A rendezvényre látogatók találkozhatnak a kiskereskedelmi láncok legjelentősebb képviselőivel (pl. Aldi, Auchan, Decathlon), bankokkal (pl. Raiffeisen, OTP, Budapest Bank, Fundamenta), logisztikai vállalkozásokkal (pl. Waberer’s, MÁV), FMCG területen (pl. Nestlé, BAT), és számos, nem az autóiparban működő termelő-vállalattal (pl. GE, Knorr-Bremse, Epcos, Grundfos, Infineon, Siemens, Zollner) is - fogalmazott Hajdú Csongor, a rendezvény főszervezője. Itt az az álláskereső is megtalálja számítását, aki a szolgáltató-szektorban (pl. NN Biztosító, D.A.S. Jogvédelmi Biztosító), nemzetközi tanácsadó cégeknél (pl. KPMG, PwC) vagy éppen valamilyen speciális területen (pl. HungaroControl), képzeli el a jövőjét.

A külföldi szakmai tapasztalatra vagy jobb nyelvtudásra vágyóknak pedig a Mobility Fairt érdemes felkeresniük a börzén.

Ezek az idei slágerszakmák

"A cégek többsége IT, mérnöki, gazdasági végzettséggel rendelkező vagy két európai nyelvet (anyanyelvén kívül) beszélő jelölteket keres. Sok esetben még felsőfokú végzettséget sem kérnek" - tájékoztatta portálunkat Hajdú Csongor. A műszaki vagy informatikai technikusi végzettséggel rendelkezők többsége sem tér haza ajánlat nélkül az állásbörzéről.

A cégek részéről elvárás továbbá a motiváltság, és a szakmai gyakorlat. A szakmai felkészültség mellett sok esetben döntő tényező a személyiség is. "Fontos, hogy legyen elképzelésük arról, hogy mit is szeretnének csinálni. Amikor felkeresik a cégeket, legyenek kérdéseik, érkezzenek felkészülten a rendezvényre - magyarázza az állásbörze PR munkatársa, alátámasztva a cikk elején leírtakat." - mondta Hajdú Csongor.

Más állásbörzékhez hasonlóan itt is kedveskednek a szervezők a látogatóknak karrierépítést támogató programokkal: lesznek előadások, ingyenes, személyes tanácsadás (CV írás, próbainterjú, próbanyelvvizsga, grafológiai elemzés).

Egyesek azonnal elkelnek, mások évekig otthon ülnek

A HVG Állásbörze szervezői is tapasztalják, milyen sok fiatal van munka nélkül, az oktatásból kikerülve nem találnak végzettségüknek, elvárásaiknak megfelelő munkahelyet. Hajdú Csongor szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy a felsőoktatás kibocsátása nincs szinkronban a munkaerőpiac elvárásaival. Másrészről sok esetben a munkavállalók irreális elvárásokat támasztanak leendő munkaadójukkal szemben, ami gyakran közelében sincs a munkaadók által ajánlott juttatási csomaggal és munkafeltételekkel. Ezzel párhuzamosan a hiányszakmákban tanulók iránt hatalmas a kereslet, kiváltságos helyzetüket méltán példázza az a tény, hogy gyakran már a tanulmányaik alatt elkelnek, a gyakornoki időszak elteltével a legtöbb esetben ajánlatot kapnak.

Fiatalokra fókuszál a Corvinus állásbörzéje

Az október 7-én megrendezésre kerülő, Corvinus Őszi Állásbörzén 35-40 kiállítóra számítanak az elmúlt évekhez hasonlóan. Az már biztos, hogy a szolgáltató központok közül a BP és a Vodafone jelen lesz, miként a bankszektort képviselő Budapest Bank is, csak úgy, mint a tanácsadó cégek és nagy magyar vállalatok.

"A szakmai előadások, tanácsadások az állásbörzék velejárói, ezért a Corvinus rendezvényéről sem hiányozhatnak, de a friss és fiatal diplomásokat megcélzó állásajánlatok és a szakmai gyakorlatok lesznek a fókuszban" - tudtuk meg Andrási Mónikától, Corvinus Karrier Iroda vezetőjétől. "A munkaerő-piaci trend évek óta változatlan a Corvinuson megjelenő cégek körében is: az IT, mérnöki, gazdasági végzettséggel rendelkezők vannak itt is nyeregben. "Az egyetemi diploma használható nyelvtudás nélkül azonban nem működik" - nyomatékosította Andrási Mónika. "Az elmúlt évekhez képest változás, hogy személyes és a szakmai kompetenciák kerültek előtérbe. Olyan mérnököt keresnek, aki gazdasági területeken is otthonosan mozog és olyan gazdasági szakembereket keresnek, akiknek az informatika és a műszaki területek is jól mennek. Előny továbbá, ha valaki képes csapatban dolgozni, többféle cégkultúrában megtalálja a helyét, vannak vezetői képességei."

Még a kommunikációs szakosoknak is érdemes kimenniük a Műegyetemi Állásbörzére

Hazánk egyik legrangosabb állásbörzéjére, a Műegyetemi Állásbörzéjére 41. alkalommal, október 14-15. lehet kilátogatni, ahol a mérnöki és műszaki végzettségen túl, az informatikai, gazdasági és természettudományi diplomát szerző álláskeresők és az őket alkalmazni kívánó munkaadók találhatnak egymásra.
Az álláskeresőnek nem árt tudatosan, felkészülten érkeznie a rendezvényre. A megfelelő öltözékben, frissített, világos, helyesírás szempontjából is kifogástalan önéletrajzokkal megrakodva, akár néhány kérdést előre leírva érdemes odalépni a standokhoz. Jó ötlet a beszélgetés végén elkérni a HR-es névjegykártyáját, és másnap írni egy emlékeztető e-mailt, megköszönni a segítségét és egyúttal csatolni az önéletrajzot.

A látogatók 150-200 kiállító több ezer hazai és külföldi állásajánlata és szakmai gyakorlati lehetősége közül válogathatnak egy helyszínen, két napon és három emeleten. A rendkívül népszerű állásbörzére minden felsőfokú végzettséggel rendelkezőt várnak, kortól és tapasztalattól függetlenül. - A tévhitekkel ellentétben a Műegyetemi Állásbörzén a mérnöki végzettség mellett informatikai, pénzügyi, közgazdasági, logisztikai képzettséggel rendelkezőknek is számtalan lehetőséget kínálnak a kiállítók - tájékoztatta portálunkat Kiss Gergő, az esemény szervezője.

A teljesség igénye nélkül, különböző szektorokból olyan piacvezető cégek keresik itt leendő munkatársaikat, mint a Continental, SAP, Bosch, EDAG, DHS, Denso, Huawei, Emerson, CLAAS, Egis, AVL, NNG, GE, BT, Morgan Stanley, Vodafone, Budapest Bank, Audi, Mercedes és a Siemens. A multik mellett évről évre hangsúlyt fektetnek a hazai startupok bemutatására is, hogy alternatív karrierlehetőségeket is felvonultassanak a látogatóknak.

"Kiállítóink több ezer állást kínálnak, melyek 39 százaléka tapasztalt munkavállalóknak, 36 százaléka pályakezdőknek, míg 25 százalékuk kifejezetten hallgatóknak szólt a tavaszi rendezvényen - mondta Kiss Gergő. A legnagyobb igény tavasszal is a villamosmérnökökre volt, de több mint nyolcvan munkaadó kínált állást gépészmérnököknek és informatikai végzettséggel rendelkezőknek is. A kevésbé keresett bölcsész, jogi, természettudományi és vegyészmérnöki végzettségűeknek is húsz-húsz cég hirdetett meg nyitott pozíciókat. Örömünkre szolgál, hogy tavasszal visszatértek az építő cégek a rendezvényre, így az építész- és építőmérnökök is tizenhat-húsz munkáltató ajánlatai közül válogathattak. Harminchat kiállítónk pedig olyan pozíciókat is hirdetett, melyek betöltéséhez nem volt szükséges szakképzettség. Összességében az is elmondható, hogy kiállítóink átlagosan három-négy különböző területen hirdetnek meg nyitott pozíciókat" - mondta Kiss Gergő, az esemény szervezője.

A sikeres álláskereséshez nélkülözhetetlen felkészülést ingyenes tanácsadásokkal és előadásokkal is segítik a szervezők. Már az állásbörze előtt mód nyílik a felkészülésre egy három hetes program keretében, amin nem csak a BME hallgatói vehetnek részt. A rendezvény helyszínén is lesz önéletrajzi és karrier coaching, grafológiai elemzés, nyelvi készségteszt, tréningek, pszichológiai- és stílustanácsadás is. Az érdeklődők lehetőséget kapnak, hogy kipróbálják magukat idegen nyelvű próbainterjún is.

Őszi állásbörzék 2015

2015. szeptember 23-24. HVG Állásbörze, Budapest

2015. szeptember 30. XI. Szegedi Tudományegyetem Őszi Állásbörze – Szeged

2015. szeptember 30. Állásbörze és karriernap - Szombathely

2015. október 7. Corvinus Őszi Állásbörze – Budapesti Corvinus Egyetem – Budapest

2015. október 14-15. Műegyetemi Állásbörze - BME – Budapest

2015. november 6. Debreceni Állásbörze - Debrecen Plaza Bevásárló- és Szórakoztató Központ

2015. november 11. X. Regionális Állásbörze – Széchenyi István Egyetem – Győr


Ilyen volt a tavalyi HVG Állásbörze

  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter