kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 13 éve

Íme az őszi állásbörzék slágerszakmái

A legmodernebb toborzási eszközök megismerésétől a közvetlen munkáltatói találkozásig sok minden történhet az őszi egyetemi állásbörzékre kilátogató hallgatókkal. Jobban felkészült, de egészen másfajta módon motiválható, úgynevezett "Y" generáció kerül ki a következő években a munkaerőpiacra. Pontosan ezért nemcsak a végzősöknek, az alsóbb éveseknek is hasznos megismerkedni a munkaerőpiac lehetőségeivel és elvárásaival.

Több mint 10 éves múltja van a hazai egyetemeken és főiskolákon rendezett állásbörzéknek. A karrierirodák ekkor ismerték fel azt az igényt, amely egyrészt a munkáltatók, másrészt a diákok oldaláról jelentkezett. A vállalatok a legjobb képességű és elkötelezettségű, ambiciózus diákokat szerették volna megismerni, a diákok pedig munkát akartak, és nem is akárhol.

Ez a pályakezdői toborzási-kiválasztási eszköz akkor is, és azóta is vegyes hatékonysággal működik. Ahol régóta kialakultak a keretek, ott professzionális állásbörzéket rendeznek, de számtalan olyan börze is működik, amelyek inkább a meglévő alumni- tagságra épülő, néhány "lelkes amatőr" szervezésében zajlanak.

A legnépszerűbb, a Műegyetemi Állásbörze

Az ország legnépszerűbb állásbörzéje a Budapesti Műszaki Egyetemen kerül megrendezésre, de nem csak BME hallgatóknak és az itt végzetteknek szól. Jeschek Hajnalka, a börze marketing és PR-menedzsere a börzéken készített megkérdezéses felmérés eredménye alapján elmondta, látogatóik közel fele más budapesti és vidéki felsőoktatási intézményből érkezik, ami azt mutatja, hogy a rendezvény jócskán túlnőtt az intézményi állásbörze szerepen, és a frissdiplomások mellett egyre több alsóbb éves is megfordul a rendezvényen. Ők szakmai gyakorlati lehetőséget keresnek, vagy egyszerűen csak tájékozódnak a munkaerő-piaci helyzetről. Próbálják behatárolni, hogy milyen irányba folytassák tanulmányaikat annak érdekében, hogy a legjobb eséllyel induljanak neki a karrierépítésnek, amikor majd eljön az ideje.

A rendezvény népszerűségének oka - túl azon, hogy kiállítóik jellemzően stabil gazdasági háttérrel rendelkező, komoly szakmai előrelépési lehetőséget kínáló cégek -, a személyes kapcsolatépítési lehetőség, ami egy komolyabb szakmai tapasztalattal még nem rendelkező pályakezdő esetében különösen fontos.

- Az őszi Műegyetemi Állásbörzén közel 140 kiállító lesz jelen, akik elsősorban frissdiplomásoknak és néhány év szakmai tapasztalattal rendelkező pályakezdőknek kínálnak álláslehetőségeket, valamint alsóbb éveseknek szakmai gyakorlati helyeket. A 2011 tavaszi Műegyetemi Állásbörzén a villamosmérnöki végzettség volt a legkeresettebb, a kiállító cégek 66 százaléka keresett pályakezdő villamosmérnököket. Jelentős volt a gépészmérnökök és az informatikusok iránti kereslet is. A cégek 50 százaléka kínált állást gépészmérnököknek és 48 százaléka informatikusoknak. A gazdasági végzettségre számot tartó ajánlatok aránya is igen magas volt, a cégek 35 százaléka várt gazdasági végzettséggel rendelkező pályakezdőket. Várhatóan az őszi állásbörze alkalmával is ezek a "slágerszakmák" lesznek a legnépszerűbbek - számolt be a tapasztalataikról Jeschek Hajnalka.

A jelenlegi, október 12-13-án megrendezendő őszi börzén, a szervezők az előkészületek során sem csak arra fordítottak figyelmet, hogy a rendezvény híre megfelelő kommunikációval eljusson a leendő kiállítókhoz és látogatókhoz, és hogy a lebonyolítás a lehető legmagasabb színvonalú legyen, hanem mindezeken túl az előkészítési fázis egyik fontos részeként minden évben megrendezik a "Felkészítő Napok" elnevezésű több hetes programsorozatot, mely a látogatókat készíti fel a sikeres karrierépítés megkezdésére. Ez a programsorozat ugyan elsősorban BME hallgatóknak szól, de a külső látogatók sem maradnak ilyen irányú támasz nélkül, ugyanis a rendezvény mindkét napján díjmentesen látogatható "Felkészítő Szint" programjai közt is évek óta szerepel az önéletrajz tanácsadás, magyar és idegen nyelvű próbainterjúk, grafológiai elemzés, személyes karrier tanácsadás, különböző tréningek és vállalati prezentációk.

Dunaújváros: a cél, hogy ne legyenek elrugaszkodott igények

Idén 12. alkalommal rendezi meg őszi állásbörzéjét a Dunaújvárosi Főiskola KarrierIrodája. Bár a tavaszi börzéken nagyobb a munkáltatói érdeklődés, mivel a frissen végzetteket könnyebb akkor "levadászni", a 7 féléves, a keresztféléves képzések, illetve a tanulmányok idejének csúszása miatt a hallgatói oldalról nagy az érdeklődés az őszi börze iránt is - mondta a HR Portálnak Szabó Tibor, a börzét szervező KarrierIroda vezetője. Ezen kívül a cégeknél sem csak egy időszakban aktuális a felvétel - tette hozzá a szervező.

A legfontosabb szervezési alapfeltétel Dunaújvárosban, hogy országos szinten összehangolják a börzék időpontjait. Ha sikerül a dátumot megfelelő időpontra kitűzni, akkor erről kiértesítik az ország vállalatait, és - ha marad erőforrás- kommunikáció szakos gyakornokokkal végezteti az egyeztetéseket. Mivel Szabó Tibor egy kis létszámú KarrierIrodát működtet, sok olyan lehetőség van, amiről tud, de nincs erőforrása megvalósítani. A dunaújvárosi állásbörzét szeretik a résztvevők, mert kitűnően szervezett, már bejáratott, klasszikus szolgáltatás-csomaggal várja a hallgatókat, de Szabó Tibor látja azokat a lehetőségeket, amely irányt szab majd a közeljövő fejlesztéseinek. Ha lesz elegendő erőforrás, akkor szakkiadvány, szituációs felkészítő gyakorlatok is lesznek majd. Most még az a tény, hogy Dunaújvárosban nem tanul több tízezer hallgató, korlátozza a KarrierIroda lehetőségeit is.
Állásbörzék - 2011/2012 I. félév:
2011. október 05. MÜTF, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (2800 Tatabánya, Stúdium tér 1.) 13.00-18.00 Karriernap és Állásbörze
2011. október 11. BGF KVIK, Budapesti Gazdasági Főiskola - Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (Bp.) Karrier Nap
2011. október 12-13. BME, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Bp.) www.allasborze.bme.hu
2011. október 12-18. SZTE, Őszi Karrier Napok
2011. október 19. SZTE, Szegedi Tudományegyetem (Szeged) Állásbörze és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje www.sztekarrier.hu
2011. október 26-27. BCE, Budapesti Corvinus Egyetem (Bp.) KarrierExpo www.karrierexpo.uni-corvinus.hu
2011. november 08. PE, Pannon Egyetem (Veszprém) Pannon Állásbörze http://allasborze.uni-pannon.hu
2011. november 15. DF, Dunaújvárosi Főiskola (Dunaújváros) KarrierNap-állásbörze és öntevékenyköri börze www.duf.hu/karrier
2011. november 16. DE, Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze (Debrecen)
2011. november 21-22. SZE, Széchenyi István Egyetem (Győr) VI. Regionális Állásbörze http://karrier.szeportal.hu


Az elmúlt börzék tanulsága, hogy a legtöbb állásajánlatot a gépészmérnök, illetve ennek "testvér"-képzésein tanuló diákok kapják. Például a műszaki menedzser képzésen végzett hallgatók nagyon népszerűek a kiállítók körében. Illetve az informatikai képzésnek az az ága népszerű, ahol a frissen végzett IT-szakember valamilyen konkrét területben, vagy programnyelv használatában vált még a diák évei alatt szakemberré. Sőt, Szabó Tibor beszámolt arról is, hogy ezeken a szakokon egyre több alsóbb éves számára szerveznek úgynevezett "diák-vetélkedőket" a cégek. Ez remek lehetőség arra, hogy már a szakosodás előtt megismerjék a legjobb képességű diákokat a cégek, és irányítsák a nekik is megfelelő képzés felé őket.

Szegeden díjazzák a legtöbb szegedi egyetemistát felvevő vállalatot

Sinkó Mária, a Szegedi Egyetem állásbörzéjét szervező Universitas-Szeged Nonprofit Kft. munkatársa szubjektívnek érzi egy-egy állásbörze sikerét. A szervező szerint sikernek könyvelhetik el a magas hallgatói látogatottságot, az állást kínáló cégek széles palettáját, a cégekhez benyújtott pályázatok számát is. A visszajelzéseik alapján az eddigi rendezvényeik sikeresek voltak. Sinkó Mária szerint egy-egy állásbörze megszervezésének legfontosabb kiindulópontja a megfelelő munkaadói adatbázis összeállítása. Mivel az idei SZTE őszi állásbörzéje komplex rendezvény lesz, így átfogóbban kellett végiggondolni a kiértesítendő cégek listáját.

Minden állásbörze alkalmával igyekeznek valami újdonságot is becsempészni amellett, hogy a már megszokott arculatot, egységességet is megőrzik. Az SZTE az őszi állásbörzét október 19-én együtt rendezi meg a Szolgáltatók Börzéjével és az SZTE Mesterképzések Nyílt Napjával, így a kilátogató hallgatók nemcsak állást kínáló cégekkel találkozhatnak, hanem képzéseket, tanfolyamokat nyújtó szervezetekkel is, illetve fontos információkat szerezhetnek be az Egyetem mesterképzéseket nyújtó karjairól, szakjairól - mondta Sinkó Mária.

Egy különleges kezdeményezéssel fejezték ki azt is, mennyire fontos, hogy szorosan összekapcsolódjon az egyetem, az állásbörze és a helyi munkáltatók munkaerőpiaci politikája. A tavaszi állásbörzék alkalmával sikerült egy hagyományt létrehozniuk, az SZTE Alma Mater ekkor adott át díjakat azoknak a cégeknek, amelyek a legtöbb volt SZTE-n végzett hallgatót foglalkoztatták.

Y-generáció a startvonalnál

A hétköznapi kommunikáció csatornáinak átalakulása a Műegyetemi Állásbörze szervezése során olyan igények megjelenését mutatták, melyeket egy ehhez hasonló rendezvény szervezésekor sem lehet figyelmen kívül hagyni - nyilatkozta Jeschek Hajnalka. Így az online jelenlét a Műegyetemi Állásbörze számára sem elhanyagolható szempont, azonban itt is fontos kiemelni az állásbörze egyik legnagyobb előnyét, hogy továbbra is ez az egyetlen olyan toborzási forma, ami mindent megelőzően, a személyes kapcsolat felvételét biztosítja.

A személyes találkozás során azonnal kiszűrhető, hogy a jelentkező, a releváns szakmai tudáson túl, rendelkezik-e azokkal a mentalitásbeli és kommunikációs készségekkel, amelyek a meghirdetett pozíciót betöltő munkavállalótól elvárhatóak. Az alkalomhoz illő megjelenés és az önmarketing, mint alkalmassági tényezők is a személyes találkozás során mérhetők fel leggyorsabban és leghatékonyabban.

- A pályakezdők esetében pedig azért rendkívül fontos mindez, mert ők azok, akik jelentősebb szakmai tapasztalat híján igen nehezen veszik fel a versenyt a több éves tapasztalattal rendelkező álláskeresőkkel szemben, például egy online meghirdetett állás megpályázásakor. Ők azok, akik számára a bizalomgerjesztő első benyomás kialakítása lehet az első lépés az adott állás megszerzéséhez - mondta Jeschek Hajnalka.

Dunaújvárosban az a tapasztalat, hogy a börzéken az alsóéveseknek azért érdemes megjelenniük, hogy - az ingyenes ajándéktollak mellett - képet is vihessenek magukkal arról, mit is vár egy munkáltató a munkavállalójától. A KarrierIroda már a gólyatábor ideje alatt elkezd a hallgatókkal foglalkozni, előadásokat szervez a számukra, és a kisebb önbizalommal bíró jelölteket "feltuningolja" a találkozásra.

A dunaújvárosi KarrierNap-Állásbörze négy négyzetméteres alapstandjának ára - bár nem éri el a százezer forintot -, mégis jelentős kiadásnak számít. A kiállítóknak érdekük, hogy kompetens személy jöjjön el az adott vállalattól, és beszélgessen el a diákokkal, illetve gyűjtsön be tőlük önéletrajzokat. Szabó Tibor szerint egyáltalán nem biztos, hogy a vezető beosztású kolléga tud a leghatékonyabb módon megnyilvánulni egy-egy cég standjánál. - A divatlapból kilépett, fekete öltönyös-nyakkendős menedzserektől inkább visszariadhatnak a hallgatók, mint egy céges feliratozású galléros pólót viselő, korosztályukhoz közelebb álló leendő kollégától- számolt be tapasztalatairól a szervező.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk